Kommentar af 
Jonas Parello-Plesner

Om det bliver Trump eller Harris, vil USA's næste præsident vende blikket fra Ukraine mod Kina

Den næste præsident i USA afgøres udelukkende af amerikanske vælgere, men den valgte politik kommer til at påvirke resten af verden, skriver Jonas Parello-Plesner efter to ugers politisk rundrejse i USA op til valget.

<div>Det er blevet sværere for amerikanerne at tale sammen på tværs af de politiske skel, skriver&nbsp;Jonas
Parello-Plesner.</div>
Det er blevet sværere for amerikanerne at tale sammen på tværs af de politiske skel, skriver Jonas Parello-Plesner.
Foto: Francis Chung/AP/Ritzau Scanpix
Jonas Parello-Plesner
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I de sidste to uger har jeg opholdt mig i USA.

Første uge tilbragte jeg i Washington D.C. med det hovedformål at mødes med udenrigspolitiske rådgivere hos både Trump og Harris. Hvilken præsident USA indsætter afgøres udelukkende af amerikanske vælgere, men den valgte politik kommer til at påvirke resten af verden.

Denne gang følges valget med spænding hos ukrainerne. Under præsidentdebatten 10. september 2024 ville Trump ikke svare på, om han ønskede, at Ukraine vinder krigen, blot at han vil afslutte krigen.

I samme debat lovede Harris fortsat fuld amerikansk støtte til Ukraine.

Derfor brugte jeg også en del tid på at mødes med republikanere – både med og uden MAGA-tilsnit.

Det amerikanske politiske system er nemlig defineret ved et stort antal politiske udnævnelser. Flere end 3.000 efter hvert præsidentvalg.

I hans optik, kan europæerne selv betale gildet med at forsvare Ukraine mod Putins Rusland.

Jonas Parello-Plesner
Direktør, Alliance of Democracies Foundation

Jeg mødtes med Elbridge Colby, som er en mulig kandidat til at blive national sikkerhedsrådgiver under Trump, hvis han vinder. I Trumps første periode befandt Colby sig i Pentagons gigantiske maskinrum og udarbejdede en militær strategi for USA.

Hans grundtanke er, at USA's politik skal være interessebaseret – ingen større grund til at forsvare demokrati eller værdier globalt – og at den mest betydningsfulde region for USA er Asien.

Det er Kina, som hovedmodstander, der præger hans verdensbillede. Taiwan er mere betydningsfuldt at forsvare for USA end Ukraine.

"Moskva betyder mindre end Beijing for os", udtrykker Colby det kortfattet.

I hans optik, kan europæerne selv betale gildet med at forsvare Ukraine mod Putins Rusland.

Europas forsvarsudgifter og økonomiske formåen overstiger langt Rusland. Fornuftige lande som Polen har oprustet til fire procent i forsvarsudgifter. Noget lignende burde være målsætningen også i Danmark.

Læs også

I mine samtaler med andre republikanere, som også står meget klar til at få en stoleplads i en ny Trump administration, er der andre nuancer på Ukraine-politikken.

"Trump vil ikke være en taber," siger en samtalepartner om Trumps ambition om en hurtig fredsaftale og fortsætter: "Hvis ikke Rusland er med på fredsforhandlinger, vil Trump give massiv militærstøtte til Ukraine og øge sanktionspresset på Rusland".

Hvordan Trump vil handle som præsident i forhold til Ukraine er – selv med pejlemærker fra mulige rådgivere – usikkert. Jeg tror, at Trumps grundlæggende kræmmertilgang er hans hovedtræk; "hvad kan jeg få ud af det?"

Hvad der overrasker mig blandt republikanske kontakter er, hvor få der er tilbage af 'Never Trumpers'.

Det gælder også selv blandt republikanere i Kongressen, hvor flere, jeg kender, sad fanget på deres kontorer i frygt for personlig sikkerhed under angrebet 6. januar 2021.

De har følt effekten af Trumps uberegnelige sider. Flere af dem tror alligevel på begrebet "de voksne" i administrationen. De tror, at et godt hold af mere klassiske republikanere i nøglepositioner kan påvirke Trumps politikførelse.

Jeg tvivler.

Stormen på Kongressen fandt sted den 6. januar 2021 i Washington DC.
Stormen på Kongressen fandt sted den 6. januar 2021 i Washington DC. Foto: Zz/AP/Ritzau Scanpix

Trump skylder ikke det republikanske parti noget. Han skylder ikke finansielle donorer noget længere. Og han har autokratiske træk, som kan vokse i fuldt flor.

Som Liz Cheney, der er et tidligere republikansk, stærkt konservativt kongresmedlem fra Wyoming, som støtter Harris, siger, så "idoliserer Trump tyranner", og "USA's fjender ved, at de kan narre Trump".

Men Cheney er en klar og marginaliseret stemme i partiet nu.

Hos vicepræsident Harris befinder Ukraine-politikken sig på mere velkendt terræn – en forlængelse af Biden-politikken – på godt og ondt.

På godt, fordi USA har samlet en støttekoalition for Ukraine siden krigens start. På ondt, fordi frygten for eskalation vedvarende og gennemgående har bremset administrationen fra at sende de nødvendige våbentyper til Ukraine.

Først drejede det sig om tanks, så om jagerfly, så om langtrækkende artilleri og missiler.

Hos vicepræsident Harris er Phil Gordon den nationale sikkerhedsrådgiver. Han er en meget dygtig udenrigspolitisk rådgiver, og forventes at fortsætte i en nøglerolle.

Jeg har selv mødtes med ham løbende over årene. Også da han arbejdede i Obama-administrationen.

Når det gælder brug af USA's militære magt og effekten heraf, er Gordon på den tilbageholdende side. Der kan naturligvis dukke andre rådgivere op, som er mere med på et temposkifte i Ukraine-politikken.

Lige nu er Harris-kampagnen tyndt bemandet på den udenrigspolitiske side, da hun blev kastet ind sent i valgkampen.    

Min anden uge i USA tilbringer jeg i Tennessee og hovedstaden Nashville, hvor jeg er ordstyrer til et ytringsfrihedstopmøde på Vanderbilt Universitet.

Jeg spørger om, hvem han vil stemme på 5. november. "Trump, selvfølgelig, jeg er en mand!", lyder svaret prompte.

Jonas Parello-Plesner
Direktør, Alliance of Democracies Foundation

Tennessee er en rød stat – det vil sige republikansk – og Trump vandt valget i 2016 og 2020 med over 60 procent. Begge senatorer fra staten, Marsha Blackburn og Bill Hagerty, er republikanere.

Imens jeg befinder mig i Tennessee, lancerer senator Marsha Blackburn, som er på genvalg 5. november, en videokampagne "Breaking China", som er et frontalt angreb på Folkerepublikken Kina. Bogstaveligt talt.

Blackburn smadrer porcelæn – på engelsk kan "china" også betyde fint porcelæn – med Kinas navn og flag på i videoen.

"Vi bliver nødt til at smadre meget mere porcelæn for at knække Kina," er Blackburns budskab.

Det understreger, at enhver kommende administration bliver fyldt med Kina-høge. Både hos republikanere og demokrater har stormagtsrivaliseringen med Kina bidt sig så fast, at temaet kan bruges – også i lokale valgkampe.

Jeg snakker amerikansk valg med almindelige amerikanske vælgere. I Nashville møder jeg Uber-chaufføren Gaethan, som er kommet til USA for otte år siden som immigrant fra Congo.

Da vi kører forbi Vanderbilt Universitet, nævner Gaethan, at han gerne ville studere på universitet, men ikke har råd. Jeg forestiller mig, at han med en baggrund som mindre bemidlet immigrant stemmer demokratisk.

Jeg spørger om, hvem han vil stemme på 5. november. "Trump, selvfølgelig, jeg er en mand!", lyder svaret prompte, "Harris er for kvinder og homoseksuelle," tilføjer han.

Jeg spørger til, hvad han stemte i 2020, men Gaethan forklarer, at han endnu ikke havde fået statsborgerskab. "Nok Biden," svarer han og bemærker: "Jeg så meget CNN dengang, så der bliver man hjernevasket". Hvor får han nu sin information fra, spørger jeg opfølgende, og svaret er X.

Det er faktisk et åbent spørgsmål om det amerikanske vælgerkorps i 2024 er klar til en kvindelig præsident. En meningsmåling viser, at 30 procent af vælgerne tror, at Harris' køn vil skade hendes chancer for at blive valgt.

Jeg møder også Sandra, som jeg ender tilfældigt ved siden af til frokost i Nashville. Hun har et Harris/Waltz pin på t-shirten, men fortæller at hun tidligere var "fundo", altså fundamentalistisk kristen, som hun forklarer mig.

Der forebygges mod et nyt angreb på Kongressen – et nyt 6. januar. Det er nok desværre rettidig omhu.

Jonas Parello-Plesner
Direktør, Alliance of Democracies Foundation

Men nu synes hun, at abort-restriktionerne har taget overhånd hos republikanerne. Som eksempel nævner hun, at nogle stater ikke vil give abort ved voldtægt og incest. Det motiverer hende til at støtte Harris.  

Alle mine samtaler med amerikanerne de sidste to uger – politikere eller civile – understreger for mig den enorme spredning i, hvorfor amerikanske vælgere ender på enten Trump eller Harris-holdet.

Samtidig er det blevet sværere for amerikanerne at tale sammen på tværs af de politiske skel.

Da jeg har samtaler i Kongressen, er der opført nyt sikkerhedsudstyr og solide politiafspærringer foran hovedbygningen. Der forebygges mod et nyt angreb på Kongressen – et nyt 6. januar. Det er nok desværre rettidig omhu.

I 2016 var jeg valgobservatør i Virginia ved præsidentvalget. I 2024 ville jeg overveje det nøje, også i forhold til personlig sikkerhed. Den overvejelse havde jeg overhovedet ikke for otte år siden.

Jeg ønsker USA et godt, fair og ikke mindst fredeligt præsidentvalg den 5. november.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Parello-Plesner

Direktør, Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Rasmussen Global, non-resident Senior Fellow, German Marshall Fund, sikkerhedspolitisk kommentator, Altinget og Berlingske
ecole nationale d’administration (ENA 2004), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2000), master of science (London School of Economics 1999)

Donald J. Trump

Præsidentkandidat (Republikanerne), fhv. præsident, USA
bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Kamala Harris

Vicepræsident, USA, præsidentkandidat (Demokraterne)
Howard University (1986), University of California, Hastings College of The Law (1989)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024