Konservative: Langsom sagsbehandling står i vejen for at reducere pesticider
Lange godkendelsestider på biologiske plantebeskyttelsesmidler betyder, at landmænd får sværere ved at reducere forbruget af kemiske pesticider. Bæredygtige løsninger bør have topprioritet og komme øverst i ansøgningsbunken, skriver Mona Juul.
Mona Juul
Politisk leder, Konservative, MF (K)Danske virksomheder er helt i front inden for biologiske plantebeskyttelsesmidler, og det skal vi politisk understøtte, til gavn for både klimaet og eksporten. Derfor skal vi med afsæt i en ny strategi for pesticider styrke rammevilkårene for udvikling og afsætning af biologiske plantebeskyttelsesmidler.
Men biologiske plantebeskyttelsesmidler bliver holdt tilbage af en langsommelig godkendelsesproces, før landmanden kan få gavn af nye innovative løsninger. Der går typisk syv år, fra den dag godkendelsesprocessen af det biologiske plantebeskyttelsesmiddel påbegyndes, til det er godkendt i EU og kan anvendes på markerne. Til sammenligning tager samme proces tre år i USA.
Nye biologiske beskyttelsesmidler kommer ikke til at bidrage til reduktionsmål
Miljøstyrelsens mål for overholdelse af sagsbehandlingstider blev ikke opfyldt i 2020, og der er opstået en større sagspukkel. Det er ærgerligt, for dansk erhvervsliv er afhængig af hurtig markedsadgang. De lange godkendelsestider betyder i praksis, at danske landmænd har færre kort på hånden til at indfri reduktionsmålene for kemiske pesticider. Konsekvensen af de lange godkendelsesprocesser er, at nye biologiske plantebeskyttelsesmidler, som ikke allerede er på markedet, reelt ikke kan bidrage til EU’s målsætning om 50 procents pesticidreduktion inden 2030.
Netop biologiske plantebeskyttelsesmidler har potentiale til at bidrage til reduktion af kemiske pesticider og afhjælpe problematikken omkring resistens.
Mona Juul
Miljøordfører, Det Konservative Folkeparti
Biologiske plantebeskyttelsesmidler er bare en af de såkaldte bio solutions, det vil sige bioteknologiske klimaløsninger, som danske virksomheder er førende i. Sammen med blandt andet alternative proteiner, biogødning og bioplastik kan bio solutions spare klimaet for over fire milliarder ton CO2 inden 2030, ifølge en analyse fra HBS Economics. Det svarer til 80 gange Danmarks årlige udledninger.
Danske virksomheder har stærke kompetencer i alle segmenter inden for bio solutions - fra forskning og udvikling til modne teknologier, der er tilgængelige i fuld skala. Via bio solutions kan erhvervslivet altså få sat et stort, grønt klimaftryk, både nationalt og rundt om i verden.
Bæredygtige og biologiske løsninger skal have topprioritet
Netop biologiske plantebeskyttelsesmidler har potentiale til at bidrage til reduktion af kemiske pesticider og afhjælpe problematikken omkring resistens. Samtidig bidrager biologiske plantebeskyttelsesmidler til en mindre miljøbelastning. Derfor kan og skal vi have produkterne hurtigere på markedet.
Det kræver en grundlæggende opprioritering af godkendelsesprocesserne i Miljøstyrelsen, for der er behov for at etablere en biologisk fast track-ordning, så bæredygtige og biologiske løsninger får prioritet i ansøgningsbunken, fremfor konventionelle og kemiske løsninger.
Potentiale til dansk styrkeposition
Der er behov for en grøn opdatering af pesticidstrategien, der kan understøtte, at vi får flere grønne og bæredygtige løsninger i spil. Ellers sakker vi bagud i Europa og risikerer, at andre lande overtager den danske førerposition på bio solutions. Biologiske plantebeskyttelsesmidler giver landmænd, gartnere og frugtavlere et effektivt og bæredygtigt præcisionsværktøj mod skadedyr, svampe og bakterielle plantesygdomme.
Med andre ord: Danmark har inden for biologiske alternativer til kemiske pesticider endnu en erhvervsmæssig styrkeposition, der kan give store fordele for miljøet, naturen og folkesundheden og skabe nye arbejdspladser. Det er en fælles opgave at få skabt de rette erhvervsvilkår, for at også denne styrkeposition vokser nationalt og på eksportmarkederne. Og her skal den nye strategi for pesticider, som vi forhandler lige nu, være grobunden.