Tidligere chef i Rigspolitiet idømt fængsel for bestikkelse

Østre Landsret idømmer tidligere afdelingschef i Rigspolitiet otte måneders fængsel for bestikkelse, heraf seks måneder betinget. En ekstern konsulent får betinget fængsel i seks måneder.

Østre Landsret traf torsdag afgørelse i sagen mod en tidligere chef for koncernservice i Rigspolitiet, der var tiltalt for bestikkelse. Hun er nu idømt fængselsstraf og konfiskering af 150.000 kroner. Fotoet er fra en tidligere sag.
Østre Landsret traf torsdag afgørelse i sagen mod en tidligere chef for koncernservice i Rigspolitiet, der var tiltalt for bestikkelse. Hun er nu idømt fængselsstraf og konfiskering af 150.000 kroner. Fotoet er fra en tidligere sag.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Den tidligere afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen har gjort sig skyldig i korruption.

Østre Landsret idømmer Bettina Jensen otte måneders fængsel for bestikkelse efter straffelovens § 144. De seks måneder er gjort betinget.

Landsretten lægger blandt andet vægt på, at den løbende gensidige tildeling af arbejdsopgaver mellem hende og et konsulentfirma “i høj grad” var egnet til at påvirke den tidligere afdelingschefs tjenestevaretagelse i Rigspolitiet.

“Retten har fundet, at der har været tale om en betydelig mængde opgaver for Bettina Jensen over flere år og den skete honorering findes at indeholde et vist gaveelement,” sagde landsdommer Henrik Bloch Andersen i sin korte mundtlige forklaring i salen, hvor de to kvinder modtog dommen med tavshed og et lille hovedryst fra Bettina Jensen. 

I strafudmålingen er det desuden en skærpende omstændighed, at Bettina Jensen var “en højtstående embedsmand med vidtgående dispositionsbeføjelser”.

Samtidig er ekstern konsulent Mariann Færø blevet idømt seks måneders betinget fængsel for at yde bestikkelse efter straffelovens § 122.

Dermed når Østre Landsret frem til den modsatte konklusion af Københavns Byret, der frifandt begge de tiltalte.

Læs også

Fyret og politianmeldt

Bettina Jensen blev i januar 2011 ansat som chef for Koncernservice i Rigspolitiet, hvor hun har fortalt, at hun skulle finde besparelser for 200 millioner kroner.

Samme forår indgik hun derfor aftaler med flere eksterne konsulenter, herunder med firmaet Just Training ApS, som medtiltalte Mariann Færø ejede. 

De to blev tiltalt, fordi Bettina Jensen over en årrække modtog i alt 790.000 kroner af Just Training ApS, som omvendt leverede konsulentydelser for 10,5 millioner til politiet, blandt andet til rekruttering og coaching. 

Anklagemyndigheden mente, at Bettina Jensen havde modtaget pengene i bytte for konsulentopgaverne til Mariann Færø i årene 2011-2015, men de to tiltalte har hele tiden holdt fast i, at de var uskyldige, fordi udbetalingen stammer fra arbejde, som Bettina Jensen har udført for konsulenten.

Offentligheden fik første gang kendskab til sagen, da BT i 2016 skrev om mulige vennetjenester.

Året efter blev Bettina Jensen fyret og politianmeldt af politiet.

Veninder eller arbejdsrelation

Specialanklager Rikke Jensen har i Østre Landsret argumenteret med, at der alene var fremlagt fakturaer for en del af arbejdet, men har også argumenteret for, at de to tiltalte var veninder, fordi de for eksempel købte pelse og fik udført plastikkirurgi sammen, som beskrevet på blandt andet tv2.dk.

De to tiltalte har omvendt hele tiden hævdet, at de alene havde en arbejdsrelation, og at der ikke var noget odiøst i de betalinger og timeydelser, der er givet for udført arbejde. 

Fakta

De omtalte paragraffer

Straffelovens § 144. Den, der i udøvelse af dansk, udenlandsk eller international offentlig tjeneste eller hverv uberettiget modtager, fordrer eller lader sig tilsige en gave eller anden fordel, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 år.

Straffelovens § 122. Den, som uberettiget yder, lover eller tilbyder nogen, der virker i dansk, udenlandsk eller international offentlig tjeneste eller hverv, gave eller anden fordel for at formå den pågældende til at gøre eller undlade noget i tjenesten, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 år. 
 

Landsretten mener dog, at de tiltaltes forklaringer omkring fakturaer forekommer “mindre troværdige”, også henset til at de to netop påpegede, at de alene havde en professionel relation.

Der er dog ikke ført bevis for omfanget af den økonomiske fordel, som Bettina Jensen har haft, også fordi det bliver lagt til grund, at hun rent faktisk udførte arbejde for firmaet Just Training ApS.

Landsretten har besluttet, at “der skønsmæssigt skal konfiskeres” 150.000 kroner ved Bettina Jensen.

Landsdommer Henrik Bloch Andersen understregede, at landsretten ikke finder, at der har været noget at udsætte for det arbejde, som Mariann Færø har udført for Rigspolitiet.

Men landsretten finder, at Mariann Færø har tilbudt arbejdet til den tidligere afdelingschef for at sikre en velvillig tjenstlig holdning og en fortsat tildeling af opgaver for Rigspolitiet.

Deres straffe er "undtagelsesvist" gjort helt eller delvist betingede på grund af hensyn til deres personlige forhold, alder, sagsbehandlingstidens længde og den tid, der er gået, siden de strafbare forhold blev begået. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Bloch Andersen

Midlertidig ombudsmand, Folketinget, landsdommer, Østre Landsret, formand, Flygtningenævnet









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024