Von der Leyen får fem år mere: "Jeg er her for at gøre en forskel"

Efter intense forhandlinger stemmer et flertal af det nyvalgte Europa-Parlament for, at den konservative tysker kan fortsætte som EU’s øverste chef. Ursula von der Leyen lover nye satsninger på industri, forsvar, grøn omstilling og grænsekontrol.

Ursula von der Leyen var tydeligt lettet, da spændingen blev udløst og resultatet af Europa-Parlamentets afstemning blev proklameret torsdag eftermiddag.
Ursula von der Leyen var tydeligt lettet, da spændingen blev udløst og resultatet af Europa-Parlamentets afstemning blev proklameret torsdag eftermiddag.Foto: Philipp Von Ditfurth/AP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

STRASBOURG: Midt i en usikker tid, hvor fjender truer og alliancer vakler, vil Den Europæiske Unions ledelse nu kunne fortsætte med en vis form for stabilitet de næste fem år.

Det står klart, efter at et flertal af Europa-Parlamentets 720 medlemmer torsdag stemte for, at den tyske konservative Ursula von der Leyen kan fortsætte som formand for EU-Kommissionen.

”Vi står i en periode med dyb angst og usikkerhed for Europas borgere. En tid, hvor alt bliver modsagt og brugt som våben. Jeg er dybt bekymret over den udvikling – men jeg er sikker på, at Europa kan gøre en forskel,” sagde von der Leyen i en timelang tale, før europaparlamentarikerne skred til afstemning.

Ursula von der Leyen har det, der skal til. Hun er favnende og løsningsorienteret.

Niels Flemming Hansen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

”Derfor beder jeg om jeres støtte i dag. Jeg er her for at gøre en forskel,” sagde hun i talen, der mindede om de store kriser som corona-pandemien og krigen i Ukraine, som Ursula von der Leyen har styret EU igennem siden sin første tiltrædelse i 2019.

”De seneste fem år har vi vist, hvad vi kan, når vi arbejder sammen. Lad os gøre det igen,” sagde den nu genvalgte kommissionsformand i parlamentets plenarsal i Strasbourg.

Parlamentarikerne genvalgte den 65-årige, lægeuddannede tyske politiker til EU’s vigtigste chefjob med 401 ud af 707 afgivne stemmer torsdag eftermiddag. For at opnå det nødvendige absolutte flertal af samtlige medlemmer havde Ursula von der Leyen brug for mindst 361 stemmer.

Lettede konservative og vrede nationalister

Afstemningen kommer efter ugers intense forhandlinger mellem kommissionsformanden og parlamentets politiske grupper, som i realiteten fortsatte helt indtil afgørelsen faldt.

Nye forslag i Ursula von der Leyens tale
  • Aftale om ny grøn industripolitik
  • Europæisk Konkurrencefond
  • Forsvarsunion for fælles investeringer i militær
  • Europæisk luftskjold: Fælles investeringer i luftforsvar
  • Ny strategi for landbrug og fødevarer
  • Politiagenturet Europol skal fordobles i størrelse
  • Grænseagenturet Frontex skal tredobles fra 10.000 til 30.000 grænsevagter
  • Ny næstformand for deregulering og implementering
  • Ny kommissær for middelhavsområdet
  • Ny boligkommissær

Der var bagefter mærkbar lettelse i Europa-Parlamentets store midtergrupper over, at den konservative tysker nu er godkendt.

”Ursula von der Leyen har det, der skal til. Hun er favnende og løsningsorienteret, hun støtter Ukraine helhjertet, og hun vil få styr på både migration og grøn omstilling og skabe vækst i Europa,” siger Danmarks nye konservative europaparlamentariker, Niels Flemming Hansen, som er fra kommissionsformandens egen politiske familie, EPP.

Andre er meget mindre begejstrede. Det gælder for eksempel Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti, hvis højrenationalistiske gruppe Patrioter for Europa nægtede at stemme for Ursula von der Leyen.

”Hun står for en politik, der leder mod Europas Forenede Stater, og hun står bag den katastrofale håndtering af migrationskrisen og den økonomiskadelige aftale om grøn omstilling. Det er ikke en politik, vi kan støtte,” siger Vistisen.

Løfter om forsvar og grøn industri

I sin tale lovede Ursula von der Leyen flere nyskabelser, blandt andet en særlig kommissær for middelhavsområdet, en boligkommissær og en ny næstformand i Kommissionen med ansvar for at hjælpe erhvervslivet ved at fjerne unødig lovgivning og bureaukrati.

Hun varslede også en ny stor lovpakke om grøn industri, som skal komme inden for den nye Kommissions første 100 dage, og som blandt andet vil omfatte skabelsen af en europæisk konkurrencefond.

Hun står for en politik, der leder mod Europas Forenede Stater, og hun står bag den katastrofale håndtering af migrationskrisen.

Anders Vistisen (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Von der Leyen lægger samtidig op til en kraftig forøgelse af forsvarsinvesteringer – blandt andet i europæisk luftforsvar – og hun talte om behovet for en fremtidig Forsvarsunion uden dog at præcisere, hvad det medfører. Tidligere har kommissionsformanden luftet muligheden for at oprette en særlig post som forsvarskommissær.

Talen varslede også andre investeringer i sikkerhed, i form af en fordobling af midlerne til politisamarbejdet Europol og en tredobling af EU’s grænseagentur, Frontex.

Da hun blev valgt i parlamentet første gang for fem år siden, var det på et hængende hår med kun en lille håndfuld stemmer. Derfor vidste Ursula von der Leyen og hendes rådgivere, at det ville være farligt at tage denne genudnævnelse for givet.

Det nye Europa-Parlament er mere fragmenteret og mere højreorienteret end nogensinde, og kommissionsformanden har måttet gå en svær balancegang for at tilfredsstille tilstrækkeligt mange på højrefløjen uden at skræmme socialdemokraterne og De Grønne væk.

Det ser ud til, at det lykkedes.

Støtte fra både S og De Grønne

”Vi har fået politiske indrømmelser på blandt andet klima og miljø. Hun har forsikret os om, at hun vil fortsætte den grønne omstilling i EU. Hun har også lovet at kigge på de enorme udfordringer, vi ser med de teknologiske giganter og deres afhængighedsskabende sociale medier, der leder til mistrivsel,” siger Christel Schaldemose (S), der selv blev valgt som en af Europa-Parlamentets 14 næstformænd tidligere på ugen.

Læs også

Der er også positive ord fra SF’s stemmesluger Kira Marie Peter-Hansen, der har genvundet sin plads som næstformand i gruppen De Grønne. Netop deres støtte blev betragtet som vigtig for at tippe balancen, selv om det ikke er en af parlamentets største grupper.

”Ursula von der Leyen havde brug for enten højrefløjen eller os i De Grønne for at blive valgt. For os var det selvfølgelig vigtigt, at det blev os,” siger Peter-Hansen:

”Vi har sørget for, at hun ikke slækker på sine klimaambitioner. Det er en stor sejr og et kæmpe grønt aftryk på EU-Kommissionens politiske program. For eksempel, at hun sætter et 2040-klimamål og opdaterer klimaloven, og at hun har fokus på farlig kemi. Hun har lyttet, og hun har rykket sig. Det er grunden til, at vi har støttet hende i dag,” siger den grønne næstformand.

Vaccine-kritik blev fejet af bordet

Genvalget af Ursula von der Leyen var ikke givet på forhånd, og det skete ikke uden kritik af hende.

Både på det yderste venstre og det yderste højre mente en hel del parlamentarikere, at tyskeren ikke er den rette til at fortsætte i jobbet. Et af kritikpunkterne er, at hun overskred sine beføjelser ved at indgå hemmelige milliardkontrakter med store medicinalvirksomheder om vaccineproduktion under pandemien.

Læs også

Den kritik blev understreget af, at EU-Domstolen onsdag kom med en afgørelse om, at Kommissionen ikke havde ret til at nægte parlamentet adgang til visse oplysninger om vaccine-aftalerne. Med henvisning til den dom foreslog den lille venstrefløjsgruppe The Left torsdag at udskyde hele afstemningen om kommissionens formand til september.

Det forslag blev afvist af et stort flertal i parlamentssalen, som kort efter skred til afstemning og godkendte Ursula von der Leyen.

Ny EU-Kommission i sigte

Bekræftelsen af hende fuldender EU’s chefkabale, der også omfatter den portugisiske socialdemokrat António Costa som ny rådsformand og Estlands liberale statsminister, Kaja Kallas, som udenrigschef.

Europa-Parlamentet kan nu gå på sommerferie – men det kan Ursula von der Leyen næppe selv få meget tid til. Hun skal nu for alvor i gang med at sammensætte sit nye hold af kommissærer fra alle medlemslandene.

Planen er at kunne præsentere det nye kommissærhold i september, så parlamentets udvalg kan komme i gang med høringer af alle kandidaterne. Forventningen er, at der så kan stemmes om godkendelse af den samlede EU-Kommission enten i oktober eller i november.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har endnu ikke meldt ud med et navn på den næste danske kommissær. Det navn skal ret snart på bordet, nu hvor Kommissionen har fået en formand igen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Niels Flemming Hansen

MEP (K), fhv. MF (K)
hh (Kolding Købmandsskole 1996)

Anders Vistisen

MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024