Kronik

Borgmester og energivirksomheder til Folketinget: Fjerne barriererne, der hæmmer den grønne omstilling

At inkludere store virksomheder i energifællesskaber er ikke blot en mulighed – det er en nødvendighed. Desværre forhindrer elforsyningsloven, at det kan ske. En kortsigtet og uhensigtsmæssig begrænsning, der modarbejder grønne tiltag, skriver afsenderne af denne kronik.

For det er da absurd, at store virksomheder, som ofte har de største tagflader og dermed det største potentiale for solcelleanlæg, ikke må dele den energi, de kan producere, med deres nabovirksomheder, skriver forfatterne bag denne 
kronik.<br><br>
For det er da absurd, at store virksomheder, som ofte har de største tagflader og dermed det største potentiale for solcelleanlæg, ikke må dele den energi, de kan producere, med deres nabovirksomheder, skriver forfatterne bag denne kronik.

Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En ny lovændring, som vil bane vejen for, at endnu flere virksomheder kan gå sammen om at producere og dele grøn energi fra for eksempel vindmøller og solceller i energifællesskaber, er på vej.

Det er fantastisk! Danmarks ambitiøse virksomheder er klar til at tage dette grønne skridt, som kan få afgørende betydning for vores fælles arbejde for at opfylde klimamålene.

For det er da absurd, at store virksomheder, som ofte har de største tagflader og dermed det største potentiale for solcelleanlæg, ikke må dele den energi, de kan producere, med deres nabovirksomheder.

Udelukket fra energifællesskaber

Vi har brug for så meget grøn energi som muligt, og tagflader, der ikke generer nogen, er en oplagt mulighed.

Politikerne på Christiansborg har muligheden til at fjerne de sidste lovgivningsmæssige barrierer, der hæmmer den grønne omstilling.

Anders Wolf Andresen m.fl.
Borgmester, Hvidovre Kommune, SF

Desværre bliver de grønne ambitioner stadig udfordret af den nye lovgivning. Elforsyningsloven forhindrer nemlig, at de store virksomheder kan blive del af et energifællesskab.

Og alle virksomheder, der er bare delvist ejet af en stor virksomhed, tæller som store virksomheder i EU's regnskab.

Dette gælder for rigtig mange små og mellemstore virksomheder over hele Danmark, som derfor vil blive ramt af denne begrænsning.

Det er en kortsigtet og uhensigtsmæssig begrænsning, der hæmmer den grønne omstilling, fordi den rammer rigtig mange af de virksomheder, der har vækstet og har overskud til at investere.

Med den nye lovændring foreslår Energistyrelsen, at alle virksomheder, der vil dele energi, skal underlægges samme omfattende regelsæt for levering af el som store elselskaber.

Men virksomheder – både små og store – har jo et fokus på deres kerneforretning, ikke på at sælge el. Mange ønsker blot muligheden for at dele det overskud af grøn el, som de ikke selv kan bruge.

Desuden er der i lovforslaget lagt op til, at der kun skal laves en minimums-implementering af EU's direktiv om fælles regler for det indre marked for elektricitet.

Det kan betyde, at det kun er små- og mellemstore virksomheder, der kan dele energi med hinanden.

Men hvorfor hænge i bremsen, når det kommer til grøn energi?

Folketinget har mulighed for at udvide implementeringen af direktivet og sætte fart på den grønne omstilling ved at give virksomheder af alle størrelser mulighed for at deltage i vedvarende energifællesskaber – og den mulighed bør gribes!

Store grønne potentialer glipper

At inkludere store virksomheder i energifællesskaber er ikke blot en mulighed – det er en nødvendighed. De potentielle gevinster er nemlig både kæmpestore og grønne.

Det vil ikke kun øge rentabiliteten af investeringer i vedvarende energi, men også optimere energiforbruget.

Anders Wolf Andresen m.fl.
Borgmester, Hvidovre Kommune, SF

Det viser et samarbejde mellem 22 små og store virksomheder samt Hvidovre Kommune i det store erhvervsområde Avedøre Holme.

Her arbejder ambitiøse virksomheder sammen om produktion og deling af grøn energi, og beregninger viser, at potentialet er stort:

Virksomhederne kan potentielt spare 15.000 ton CO2 årligt, og langt størstedelen af energien vil kunne produceres, mens den skal bruges, så det regionale elnet aflastes.

Løsningen inkluderer også landvindmøller – et klimatiltag, som Folketinget ellers har haft meget svært ved at få igangsat.

Dertil er der i mange erhvervsområder store tagarealer, der repræsenterer en betydelig endnu uudnyttet ressource.

Et grønt kinderæg

Ved at tillade store virksomheder at deltage i energifællesskaber og gøre det attraktivt for dem at udnytte disse tagarealer til solcelleanlæg, kan vi ikke kun reducere investeringer i vores elnet, men også mindske behovet for at etablere solenergianlæg i natur- og landområder.

Ved at tillade store virksomheder at være med i energiselskaber er der tale om lidt af et kinderæg:

For det første vil lokal energiproduktion aflaste det regionale og nationale elnet, som i disse år er under stigende pres fra den øgede elektrificering.

Hvis energien kan deles i et fællesskab, kan energiforbruget fordeles mere jævnt over døgnet, da forskellige virksomheder bruger energi på forskellige tidspunkter.

Det betyder også, at energien kan bruges, mens den produceres, så vi undgår transport og unødig energilagring.

Det vil ikke kun øge rentabiliteten af investeringer i vedvarende energi, men også optimere energiforbruget.

For det andet giver lokal energiproduktion en bedre forsyningssikkerhed, da lokalt produceret energi er mindre sårbar over for eksterne påvirkninger eller angreb på infrastrukturen.

Dette er godt for Danmarks generelle robusthed på sin kritiske infrastruktur og godt for vores virksomheder, der er en vigtig del af vores samfund.

For det tredje vil det styrke virksomhedernes rammevilkår og dermed øge deres konkurrenceevne, idet de deltagende virksomheder får mulighed for at skærpe deres grønne profil ved at reducere deres klimaaftryk.

Hvert skridt tæller

Vi står over for en klimakrise, hvor hvert skridt mod en grønnere fremtid tæller. Det er afgørende, at danske politikere tager ansvar og skaber de nødvendige rammer for en bæredygtig udvikling.

Ved at ændre elforsyningsloven og tillade store virksomheder at deltage i energifællesskaber, vil vi tage et stort skridt i retning af en mere bæredygtig fremtid.

Industriområder er klar til at tage ansvar.

Det er nu, Folketinget har mulighed for at gøre en forskel. EU har banet vejen for dette tiltag, og politikerne på Christiansborg har muligheden til at fjerne de sidste lovgivningsmæssige barrierer, der hæmmer den grønne omstilling.

Lad os udnytte potentialet i vedvarende energifællesskaber fuldt ud ved at inkludere virksomheder af alle størrelser.

Det er ikke kun et klogt valg: Det er det eneste rigtige valg for vores klima, vores økonomi og vores fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Wolf Andresen

Borgmester (SF), Hvidovre Kommune
cand.scient.pol.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024