Kommentar af 
Natalia Anna Rogaczewska

I stedet for at reducere kvinder til deres livmoder, skal vi bruge ESG til at løfte fødselsraterne

Den faldende fødselsrate udfordrer velfærden, og flere peger på den yngre generations ansvar for at få flere børn, især kvinders. Måske kan erhvervslivets ESG-indsatser være en del af løsningen på at øge fødselsraten, skriver Natalia Anna Rogaczewska.

Den gamle vækstmodel har tjent os godt, men nu skal vi med respekt og ansvar indse, at vi har brug for nye svar på de udfordringer, som vi står overfor.  Her indeholder ESG et overset potentiale for at være en del af løsningen på den faldende fødselsrate, skriver Natalia Anna Rogaczewska.
Den gamle vækstmodel har tjent os godt, men nu skal vi med respekt og ansvar indse, at vi har brug for nye svar på de udfordringer, som vi står overfor.  Her indeholder ESG et overset potentiale for at være en del af løsningen på den faldende fødselsrate, skriver Natalia Anna Rogaczewska.Foto: Pressefoto/Værdbar
Natalia Anna Rogaczewska
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der fødes ikke nok børn. I den forbindelse peges der ofte på kvinder, men kvinder har hverken mere eller mindre pligt eller ansvar for at sætte børn i verden end mænd.

En reducering af kvinden til fødemaskine i kraft af hendes livmoder er forældet.  

Natalia Anna Rogaczewska
Stifter og direktør, Værdbar

Fertilitetsproblemer rammer begge køn, og en reducering af kvinden til fødemaskine i kraft af hendes livmoder er forældet.

Desuden har Rockwoolfonden peget på, at den lave fødselsrate i højere grad skyldes fravalg end fertilitetsudfordringer – og det er de ikke de første til at pege på.

I 2022 viste en analyse af Tænketanken Kraka, at 25 procent af kvinder i Danmark mellem 20 år og 30 år overvejer at fravælge børn, fordi de er bekymrede for klimaet.

Samme analyse henviser til en international undersøgelse blandt unge mellem 16 år og 25 år i en række lande, der viser, at 39 procent tøver med at få børn af samme årsag.  

Læg dertil de negative konsekvenser, som især kvinder oplever i deres karrieremuligheder, når de får børn – men som mænd også ser, og dermed påvirkes af.

En undersøgelse fra Norstat i 2024 viser, at 21 procent af voksne danskere mener, at barselsorlov slet ikke er karrierefremmende.

Blandt de 300 unikke barselsforløb, jeg har indsamlet data fra til min bog, Barsel på Bundlinjen, er 67 procent bekymrede for barslens negative konsekvenser for deres karriere.

Læs også

Den bekymring vandt Claudia Goldin Nobelprisen i økonomi for i 2023, ved at vise det meget reelle i - eksempelvis i forhold til ulighed i løn og karriere(muligheder) når kvinder får børn.

Hele 80 procent af uligheden mellem kvinder og mænd skyldes den effekt, som forældreskab har på kvinders karrierer.

Natalia Anna Rogaczewska
Stifter og direktør, Værdbar

Det var en vigtig anderkendelse af de økonomisk negative konsekvenser ved at få børn, som kvinder oplever i forhold til mænd. Konsekvenser, der er uheldige, når økonomisk stabilitet er en vigtig forudsætning for mange for at få børn.

Hele 80 procent af uligheden mellem kvinder og mænd skyldes den effekt, som forældreskab har på kvinders karrierer; den såkaldte ”Motherhood Penalty”, der er veldokumenteret.  

Jo hurtigere vi accepterer, at arbejdsmarked, grøn omstilling og familieliv hænger sammen både strukturelt og individuelt, jo bedre kan vi mindske bekymringer omkring forældreskabet.

Bekymringer, der for nogle fører til fravalg.  

Hvad har det så med ESG at gøre? Ved at nedbringe og omstille deres klimabelastende aktiviteter, og ved at håndtere barsel uden negative konsekvenser for den enkelte, kan virksomheder bidrage til at mindske bekymringer for klimaforandringer, barsel og forældreskab. 

ESG stiller også krav til virksomhederne i forhold til kønsdiversitet, hvilket er vigtigt i (også) denne sammenhæng

Det er nemlig kvinder, der lige nu har størst erfaring med at jonglere både karriere og forældreskab.

Flere kvinder i ledelse kan bidrage til at accelerere inklusionen af arbejdende forældre af begge køn på arbejdspladserne gennem inkluderende ledelse og gode vilkår, og dermed også understøtte, at flere mænd tager mere barsel.

Mænd er nemlig langt mindre tilbøjelige til at acceptere en lønnedgang i forbindelse med barsel end kvinder.

Det hænger blandt andet sammen med, at barsel er et valg for mænd, mens det er et vilkår for kvinder. Gode (løn)vilkår for mænd under barsel, kommer dermed også kvinder til gode.

Læs også

Som den ældre generation, kan vi ikke troværdigt tale om andres ansvar uden at se på os selv først.

Den gamle vækstmodel har tjent os godt, men nu skal vi indse, at vi har brug for nye svar på udfordringerne.

Natalia Anna Rogaczewska
Stifter og direktør, Værdbar

Vi kan ikke tale om fremtidens løsninger uden større kønsdiversitet og uden hensyn til bekymringer om forældreskab, som både kvinder og mænd har – og som bidrager til fravalg af børn.  

Hvis den yngre generation vælger børn fra, fordi vi i den ældre ikke har skabt de rigtige forudsætninger for at sætte børn i verden, er det ikke deres pligt og ansvar. Det er vores.  

Den gamle vækstmodel har tjent os godt, men nu skal vi med respekt og ansvar indse, at vi har brug for nye svar på de udfordringer, som vi står overfor.   

Her indeholder ESG et overset potentiale for at være en del af løsningen på den faldende fødselsrate, hvis vi bruger det til at udvikle nye, mere inkluderende og bæredygtige vækst- og forretningsmodeller, der gør det trygt og sikkert at sætte børn i verden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Natalia Anna Rogaczewska

Stifter og direktør, Værdbar, bestyrelsesmedlem, Kvindeøkonomien, diversitets- og inklusionschef, Accura
cand.scient. i EU Business and Law (Handelshøjskolen i Aarhus 2007), ha.jur. (Handelshøjskolen i Aarhus)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024