Debat

Pelle Dragsted: Demokratisk generationsskifte kan fremtidssikre dansk erhvervsliv

Medarbejder-eje kan være med til at redde virksomheder, som ellers måtte dreje nøglen om. Det kan sikre job og aktivitet – ikke mindst i nogle af Danmarks yderområder, skriver Pelle Dragsted.

Der er flere gode grunde til at skattebegunstige demokratiske virksomheder, skriver Pelle Dragsted (EL).
Der er flere gode grunde til at skattebegunstige demokratiske virksomheder, skriver Pelle Dragsted (EL).Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Pelle Dragsted
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forestil dig, at du er ejer af en lille eller mellemstor virksomhed. Det kan være et lille reklamebureau, et autoværksted eller en mindre industrivirksomhed.

Du har startet virksomheden, og sammen med loyale medarbejdere har du skabt en varig og stabil succes. Men nu nærmer pensionsalderen sig, og du skal til at trække dig tilbage. Men hvad med virksomheden? 

Dine arvinger har deres egne jobs og kan ikke lige se sig selv i rollen som virksomhedsejere. Så hvad nu? Skal du lukke, sælge til en konkurrent, eller måske til en kapitalfond eller udefrakommende investorgruppe? Og hvad vil der i så fald ske med virksomheden, du har knoklet for at opbygge?

Temadebat

Skal vilkårene for demokratiske virksomheder forbedres?

Ifølge Tænketanken Demokratisk Erhverv klarer demokratiske virksomheder i Danmark sig godt, men alligevel skabes der ikke mange nye demokratiske virksomheder.

Det mener flere partier, at der skal gøres noget ved, hvilket de giver udtryk for i et debatindlæg i Jyllands-Posten. 

Men hvad skal der helt bestemt gøres for at forbedre vilkårene for demokratiske virksomheder i Danmark, og er det overhovedet noget, der skal prioriteres politisk?

Det spørger vi om i denne temadebat på Altinget Erhverv. Hvis du ønsker at deltage i debatten, kan du sende dit indlæg til debatredaktør Marie Schønning Jensen på [email protected]

Præcis disse overvejelser vil tusinder af virksomhedsejere stå med i de kommende år. Danmark står over for et stort generationsskifte på erhvervsområdet, hvor det forventes, at op mod 60 procent af alle virksomhedsejere går på pension inden for de nærmeste fem til ti år.

Det kan komme til at berøre knap en halv million jobs fordelt på 23.000 selskaber. I værste fald kan det betyde, at mange virksomheder helt vil forsvinde – ikke mindst i landdistrikterne, hvor det kan være sværere at finde nye købere.

Inspiration fra Storbritannien

I Storbritannien har de fundet en spændende løsning på problemet: Salg til medarbejderne. Storbritannien har en lang tradition for virksomheder hvor medarbejderne er medejere.

Det mest kendte eksempel er varehuskæden John Lewis & Partners. Den oprindelige ejer valgte tilbage i 1928 at overdrage ejerskabet til en fond, der sikrer medarbejderne medejerskab og medindflydelse. Netop denne konstruktion har været med til at gøre virksomheden meget succesrig.

Inspireret af denne erfaring vedtog Storbritannien i 2014 en lov, der understøtter demokratiske generationsskifter, hvor den afgående ejer sælger sin virksomhed til en fond, der sikrer medarbejderne medindflydelse og andel i overskuddet.

Konkret slipper den afgående ejer for at betale avanceskat ved salget, forudsat at der sælges til en medarbejderfond – en såkaldt Employee Ownership Trust (EOT). 

Fordi der ikke skal betales avanceskat, organiseres salget typisk sådan, at medarbejderfonden betaler sælgeren over en årrække ud af virksomhedens overskud. Medarbejderne skal altså ikke engang nødvendigvis have penge op af lommen.

Det har givet et stærkt incitament til denne type demokratiske generationsskifter, og der er kommet hundredvis af nye EOTs i de seneste år.

Mange ejere fortæller om stor glæde ved at se deres virksomhed fortsætte – nu med de loyale medarbejdere som primære ejere.

Præcis som vi understøtter bæredygtige virksomheder ud fra et samfundsperspektiv, bør vi gøre det samme med de demokratiske.

Pelle Dragsted (EL)
Rådmand, Frederiksberg Kommune, folketingskandidat

Mange fordele ved medarbejder-eje

Men hvorfor skattebegunstige netop denne demokratiske virksomhedstype? Det er der faktisk flere gode grunde til.

Den første er oplagt: Demokrati er godt. Det, at flere mennesker får indflydelse og medejerskab i økonomien, er med til at skabe mere demokratiske og mere lige samfund.

Præcis som at vi understøtter bæredygtige virksomheder ud fra et samfundsperspektiv, bør vi gøre det samme med de demokratiske.

Men der er faktisk også stærke økonomiske argumenter. Omfattende forskning har over de seneste årtier dokumenteret ret entydigt, at virksomheder, hvor medarbejderne sikres medejerskab og indflydelse, er mere produktive end konventionelle virksomheder og bidrager dermed til et mere velstående samfund.

Det var netop én af argumenterne for den britiske lovgivning.

Endelig kan medarbejder-eje være med til at redde virksomheder, som ellers måtte have drejet nøglen om, og dermed sikre job og aktivitet – ikke mindst i nogle af Danmarks yderområder.

Skattefordele er ikke unormalt

Vi har flere lignende skattebegunstigelser i vores erhvervsbeskatning. Både når det gælder overdragelse til familiemedlemmer og til nære medarbejdere kan man allerede i dag overdrage sin virksomhed med såkaldt succession af skatten, det vil sige, at avancebeskatningen føres videre til den nye ejer og først betales, når virksomheden en gang i fremtiden sælges videre.

Lignende fordele blev i 2021 indført ved overdragelse til en erhvervsdrivende fond.

Det er oplagt, at vi også i Danmark giver virksomhedsejere bedre incitamenter til at overdrage virksomheden til deres medarbejdere. Til gavn for både de nye medarbejder-ejere, for demokratiet og for økonomien.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024