Regeringen sætter kæmpe energiø i Nordsøen på pause

Nye beregninger viser, at prestigeprojektet med en energiø i Nordsøen vil koste staten over 50 milliarder kroner. I dets nuværende form er statens omkostninger for store og risiciene for mange, lyder det. 

S-regeringens helt store grønne prestigeprojekt, energiøen i Nordsøen, risikerer at koste staten mange milliarder kroner. Nu har klimaminister Lars Aagaard (M) sat projektet på pause for at se på alternative modeller. 
S-regeringens helt store grønne prestigeprojekt, energiøen i Nordsøen, risikerer at koste staten mange milliarder kroner. Nu har klimaminister Lars Aagaard (M) sat projektet på pause for at se på alternative modeller. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Klimaminister Lars Aagaard (M) har valgt at trække i bremsen til energiøen i Nordsøen.

Projektet ser nemlig ud til at blive meget dyrere end ventet. Nye beregninger viser, at regningen til staten vil løbe op i over 50 milliarder kroner.

I dets nuværende form er statens omkostninger for store og risiciene for mange.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Om energiø i Nordsøen

"I lyset af udfordringerne med økonomien skal alternativer, som kan gøre projektet rentabelt, undersøges. I dets nuværende form er statens omkostninger for store og risiciene for mange," skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Regeringen holder dog stadig fast i ambitionen om en energiø i Nordsøen, som tidligere klimaminister Dan Jørgensen (S) kaldte et ”afgørende fyrtårnsprojekt i den grønne omstilling. Ikke kun for Danmark, men også for Europa og resten af verden.”

Hvordan projektet nu skal realiseres, udskydes til ”senere på året”. Dermed bliver der heller ikke offentliggjort noget udbudsmateriale før sommerferien, som ellers var planen, oplyser ministeriet.

Skal levere grøn strøm til millioner

Ifølge den politiske aftale bag energiøen, skal den blive den første af sin slags og etableres som en kunstig anlagt ø 80 kilometer ude i Nordsøen. Staten skal eje størstedelen af projektet.

I første omgang skal energiøen samle og fordele strømmen til Danmark og nabolandes elnet samt producere grønne brændstoffer ved hjælp af power-to-x-teknologi fra omkringliggende havvindparker svarende til 3 gigawatt i 2033, hvilket vurderes at dække cirka tre millioner husstandes strømforbrug. På længere sigt er det målet, at projektet udvides til 10 gigawatt.

Læs også

De samlede investeringer for øen i infrastruktur og tilknyttede havvindmølleparker forventes i den oprindelige aftale at løbe op i en anlægssum på 210 milliarder kroner, hvilket svarer til op imod fem Storebæltsbroer. Ifølge den tidligere S-regering ville det blive danmarkshistoriens største anlægsprojekt.

Var advaret mod "risky business"

Da aftalen kom, var der dog også kritiske røster. Blandt andre Ørsted var ude med en skarp advarsel mod at lave energiøen som en inddæmmet kunstig ø i Nordsøen, som det blev aftalt. Det var ”risky business,” lød det fra Ørsted, som frygtede enerigø-projektet kan ende som ”havvindens IC4-sag".

”Hvis vi får igangsat noget her, som ender med at blive for dyrt, forsinket og et eksempel på, hvordan man ikke skal gøre det, tror vi, at det er ret dårligt for havvind som koncept, for den grønne omstilling og dermed selvfølgelig også for Danmark og også for Ørsted,” sagde Ulrik Stridbæk, chef for energiøkonomi hos Ørsted, til Børsen i februar 2021.

Ifølge energisektorens talerør Green Power Denmark er der dog forståelse for Lars Aagaards beslutning om at udskyde udbuddet af energiøen i Nordsøen. Bare politikerne holder fast i ambitionen.

”Energiøen i Nordsøen er en meget stor investering, og den skal opfindes fra bunden. Ingen har endnu prøvet at bygge noget lignende. Derfor er det helt forståeligt, at regeringen har brug for at tænke sig om og inddrage Folketinget i beslutningerne. Vi forventer, at regeringen hurtigt vil indlede en dialog med virksomheder og investorer for at finde løsninger,” siger Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for vedvarende energi-produktion i Green Power Denmark.

Hos pensionsselskabernes brancheforening F&P kalder man det "altafgørende, at regeringen fastholder høje ambitioner for energiøer", mens Dansk Erhverv kalder energiøen i Nordsøen "et meget komplekst og dyrt projekt."

"Dansk Erhverv er derfor positive over for regeringens beslutning om at tage en timeout på energiøen. Men det understreger behovet for hurtigere udbygning af sol- og vindenergi på land," skriver brancheorganisationen i en kommentar til regeringens beslutning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

Thomas Aarestrup Jepsen

Politisk direktør, Green Power Denmark
cand.soc. (CBS 2009)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024