Debat

Tekniq: Rapportering om ESG skal samles ét sted

Der er ingen centralisering i rapporteringen om bæredygtighed, og det tager værdifuld tid væk fra virksomhedernes reelle arbejde med den grønne omstilling, skriver Nicolai Siegumfeldt.

Den grønne omstilling skabes på kontoret i baglokalet. Det kan lykkes, hvis vi samler indberetningskravene ét digitalt sted, så de kan håndteres hurtigt, enkelt og sikkert, skriver Nicolai Siegumfeldt.
Den grønne omstilling skabes på kontoret i baglokalet. Det kan lykkes, hvis vi samler indberetningskravene ét digitalt sted, så de kan håndteres hurtigt, enkelt og sikkert, skriver Nicolai Siegumfeldt.Foto: Pressefoto/Tekniq Arbejdsgiverne
Nicolai Siegumfeldt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Er det vigtigere at dokumentere de grønne målsætninger end at levere dem?  

Selvfølgelig ikke. Men det kan sommetider føles sådan for virksomheder, der efterhånden er forpligtet til at rapportere om hvert et lille skridt, de tager. Og det nye CSR-direktiv modarbejder mildt sagt ikke tendensen.

CSR-direktivet (Corporate Social Responsibility-direktivet) implementeres i år og har til formål at skabe større gennemsigtighed i virksomheders bæredygtige initiativer.

Temadebat

Det er tid til, at danske virksomheder skal rapportere under EU’s nye bæredygtighedsdirektiv, CSRD.

Direktivet har været, og er stadig til dels, længe undervejs, og der har været tvivl om, hvordan det konkret skal implementeres samt om, hvor dyrt det bliver for både statskassen og de danske virksomheder.

Uanset bliver direktivet til virkelighed for EU's virksomheder.

I en ny temadebat spørger Altinget Erhverv derfor en række aktører om:

  • Hvad skal man huske på, når CSRD implementeres?
  • Hvilke udfordringer kan der være i implementeringen?
  • Hvad kræver det af politikerne og virksomhederne, hvis bæredygtighedsrapportering skal blive en succeshistorie?

Alle indlæg er forbeholdt Altinget og udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger.

Direktivet skal blandt andet gøre det lettere for investorer og interessenter at vurdere en virksomheds evne til at være bæredygtig (deres ESG-profil), på samme måde som de vurderer den finansielle tilstand i firmaet.

Det er jo et kærkomment initiativ. Hensigten er den helt rigtige. 

Der er bare den lille fodnote, at CSRD-rapporteringen slet ikke foregår på samme standardiserede måde som den finansielle rapportering.

CSR-direktivet rummer i alt 1.144 potentielle målepunkter at rapportere på – for eksempel CO2-udledning, affaldssortering, biodiversitet, arbejdsforhold og antikorruption. Hvor mange af de 1.144 punkter, der skal rapporteres på, afhænger af, hvad der er relevant for den enkelte virksomhed.

Implementering må kunne gøres lettere uden at kompromittere kvalitet og hensigt. 

Nicolai Siegumfeldt
Underdirektør, Tekniq Arbejdsgiverne

Du kan derfor være "heldig" kun at skulle rapportere på 300 af dem. Det lyder jo helt vanvittigt at skrive. Men det er altså sådan, direktivet er skruet sammen. 

Det må simpelthen kunne gøres lettere uden at kompromittere kvalitet og hensigt med indrapporteringen. 

Vi foreslår derfor at forenkle og reducere antallet af målepunkter. Sigt i første omgang efter maksimalt 50 af slagsen.

Det er oplagt at drage inspiration fra den finansielle rapportering, der netop er skruet meget mere enkelt sammen med en håndterbar formel og få målepunkter. Det gør, at virksomhederne kan koncentrere sig om bæredygtige initiativer – og ikke overflødigt bureaukrati. 

CSRD er ikke en enlig svale 

1.144 rapporteringspunkter er et ekstremt tilfælde. Men det er langtfra det eneste eksempel på unødvendigt komplicerede indberetningsformer.

Erhvervslivet har længe råbt op om behovet for en mere ensartet proces. I dag skal danske virksomheder indberette data om alt fra løn, barsel, moms og ferie til gdpr, arbejdsmiljø, Danmarks Statistik og arbejdstid som seneste skud på stammen. Det løber efterhånden op.  

For at formiddagen ikke udelukkende skal gå med at indberette, skal det være let og ligetil at håndtere. Det er det bare ikke.

Læs også

Aktuelt skal flere af indberetningerne ordnes på forskellige platforme og på forskellige måder. Ingen fælles indgangsportal, ingen automatiseret praksis.

Det er ikke bare tidskrævende, men decideret spild af tid. Tid der kunne være brugt på at skabe grønne løsninger til kunden.

Konkret bruger en gennemsnitlig virksomhed i det tekniske erhvervsliv i dag mere end 10 timer om ugen på administration.

De timer kunne være blevet brugt så meget bedre. På at skifte de gamle gasfyr i nabolaget ud med grønne, energieffektive varmepumper. På at producere ståltårne til de nye havvindmøller i danske farvande. På at plante solceller på fabrikstagene.

Men den grønne rapportering må aldrig trumfe selve den grønne omstilling.

Nicolai Siegumfeldt
Underdirektør, Tekniq Arbejdsgiverne

På kort fortalt at skabe den grønne omstilling.

Den grønne omstilling skabes på kontoret i baglokalet.

Tiden til det kan erhvervslivet få, hvis vi harmoniserer, automatiserer og samler indberetningskravene ét digitalt sted, så de kan håndteres hurtigt, enkelt og sikkert. Det er anbefalingen herfra. 

Den grønne omstilling står for døren.

Hvis den skal lykkes, er det naturligvis nødvendigt, at danske virksomheder sætter ambitiøse grønne målsætninger og løbende rapporterer, at de er på rette vej med at indfri målene.

Men den grønne rapportering må aldrig trumfe selve den grønne omstilling.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Siegumfeldt

Underdirektør for Bæredygtighed, Teknik og Medlemmer, TEKNIQ Arbejdsgiverne
Cand. Scient. Soc.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024