Debat

Aktive Ejere: Bæredygtighedsrapportering kan skabe værdi for aktive investorer

Der er mange regler for europæiske virksomheder at navigere i, men bæredygtighed kan være en gylden vej til en konkurrencefordel, hvis erhvervslivet kan gribe chancen, skriver Bo Sandberg.

Ved at skabe målbarhed og transparens omkring bæredygtighed, kan man udvikle grønnere produkter og ydelser, og værdikæder kan gøres mere robuste.
Det kræver dog et strategisk mindset og et aktivt ejerskab som investor, skriver Bo Sandberg.
Ved at skabe målbarhed og transparens omkring bæredygtighed, kan man udvikle grønnere produkter og ydelser, og værdikæder kan gøres mere robuste. Det kræver dog et strategisk mindset og et aktivt ejerskab som investor, skriver Bo Sandberg.Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix
Bo Sandberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lad os begynde med konklusionerne. EU er rigtig dygtige til at regulere, men, som nu afgående kommissær Margrethe Vestager ofte har pointeret, så ville det være rart, hvis det var en lidt større og mere voksende økonomi, man regulerede over.

Derfor bør det overordnede fokus for EU – og specifikt også for det danske EU-formandskab i andet halvår næste år – være simplificering og bedre rammer for at skabe økonomisk vækst.

Det bør blandt andet ske ved at åbne for mere risikovillig privat kapital indenfor EU's kapitalmarkedsunion, herunder at få en større del af vores pensionsopsparinger kanaliseret over i venture-investeringer.

Læs også

Man støder stadig oftere på spørgsmålet om, hvorvidt økonomisk vækst overhovedet er noget at stræbe efter. Det korte svar er "ja".

Med mere velstand og en større samfundskage at fordele, er der bedre mulighed for både at løfte de dårligst stillede i samfundet, investere i alt fra folkeskoler til grøn omstilling eller at holde lidt mere fri for den sags skyld.

Selvfølgelig er der nuanceforskelle på, om væksten primært stammer fra økonomiens udbudsside i form af forøget produktivitet – altså, smartere produktion – eller på en efterspørgselsdrevet fremgang baseret på materielle forbrugsgoder.

Men faktisk er det i de seneste årtier i betydelig grad – om end ikke 1:1 – lykkedes at afkoble energiforbruget fra den økonomiske vækst i takt med at oplevelsesøkonomi og servicesektor fylder mere i det økonomiske landskab.

Statsstøtte kan stå i vejen

Samtidig er det et vigtigt budskab fra en lille åben økonomi som den danske, at vi stræbe efter at holde statsstøtten på et minimum og afstå fra den åndelige dovenskab, der ligger i "pick the winner"-strategier.

Konkurrence på EU's indre marked bør være mellem virksomheder og ikke mellem størrelsen på statskasser.

Bo Sandberg
Cheføkonom, Aktive Ejere

Konkurrence på EU's indre marked bør være mellem virksomheder og ikke mellem størrelsen på statskasser, hvilket i særdeleshed også burde gælde mellem Kina, USA og EU, om end det nok er en markedstilstand, der ligger ganske mange år ude i fremtiden.

Herhjemme har vi i indeværende år gjort forsøget med at trimme erhvervsstøtteordninger og indføre flere solnedgangsklausuler på baggrund af en grundig forudgående rapport om principper for erhvervsstøtte.

Men meget nedslående er det i den politiske verden foreløbig kun resulteret i en meget begrænset aftale om at afskaffe straksafskrivning på it-software.

Der er ellers nok at kaste sig over, når det gælder de lektier, som Danmark selv kan kaste sig over på reguleringsområdet.

Selvvalgte danske særregler og værnsregler på skatteområdet er et kapitel for sig.

Forhenværende departementschef i Skatteministeriet Peter Loft har engang sammenlignet skattemyndighedernes tilgang med, at hvis der springer et kloakdæksel op på en tilfældig villavej i Næstved, så asfalterer man for en sikkerheds skyld hele Sjælland for at undgå, det sker igen.

Mange regler kan spænde ben

I den netop indgåede – og i øvrigt overordnet set ganske fremragende – brede aftale om en iværksætterpakke fra juni i år, lægges der eksempelvis op til, at udenlandske selskabsinvestorer hjemmehørende udenfor EU fortsat på forhånd bliver opkrævet 27 procent dansk kildeskat på udbytter, selvom selve skattesatsen efter den nye aftale er 0 procent.

Herefter er de udenlandske selskabsinvestorer henvist til – med en ofte flerårig og likviditetsdrænende sagsbehandlingstid – at tilbagesøge denne skatteindeholdelse. Et misforhold, som vi i Aktive Ejere har påtalt i den igangværende høringsproces for lovforslaget.

Læs også

CSRD, eller bæredygtighedsregulering, med de mere end 1000 målepunkter, er – uanset hvordan man vender og drejer det – et eksempel på, hvor små og mellemstore virksomheder (SMV'er) kommer til at kløjes i at forstå reguleringen.

Godt nok er mindre virksomheder formelt ikke omfattet, men via blandt andet "due diligence"-kravene til større virksomheder og banker, vil SMV'erne blive mødt af betydelige rapporteringskrav.

Når alt det er sagt, er der også en vigtig spillebane for dem (virksomheder, fonde, investorer og interesseorganisationer), der formår at omfavne og se de strategiske muligheder i bæredygtighedsrapporteringen.

De, som læner sig aktivt ind i bæredygtigheds-rapporteringen, har stor glæde af det.

Bo Sandberg
Cheføkonom, Aktive Ejere

Ved at skabe målbarhed og transparens omkring bæredygtighed, kan man udvikle grønnere produkter og ydelser, og værdikæder kan gøres mere robuste.

Det kræver dog et strategisk mindset og et aktivt ejerskab som investor, hvis CSRD ikke skal ende med at være en ren compliance-øvelse, som kun skaber værdi for revisorer og rådgivere.

Impact-investeringer på vej frem

Impact-investeringer defineres som investeringer, der ikke kun fokuserer på økonomisk afkast, men også på at skabe en positiv effekt på samfundet og miljøet.

I den del af værdikæden for privat kapital, der er involveret impact-investeringer, oplever vi faktisk, at de, som læner sig aktivt ind i bæredygtighedsrapporteringen, har stor glæde af det.

De involverede venture- og growth-fonde med videre betragter det som en vigtig strategisk øvelse snarere end en sur og byrdefuld pligt at se sin virksomhed i en ESG-kontekst.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Sandberg

Cheføkonom, Aktive Ejere
cand.polit. (Københavns Uni. 2000)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024