Debat

Humanistisk Samfund: Vi skal beskytte mennesker, ikke religiøse ideer

Bliver regeringens lovforslag vedtaget, vil det i praksis betyde en genindførsel af blasfemilov. Blasfemilove signalerer, at det i sig selv er forkert at kritisere religion. Det er det ikke, skriver Kirstine Kærn.

<span>Kritik af religion bør ikke beskyttes særligt i forhold til andre holdninger og ideologier. Det vil være et stort tilbageskridt, hvis lovforslaget vedtages, skriver Kirstine Kærn.<br><br></span>
Kritik af religion bør ikke beskyttes særligt i forhold til andre holdninger og ideologier. Det vil være et stort tilbageskridt, hvis lovforslaget vedtages, skriver Kirstine Kærn.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis regeringens lovforslag godkendes, bliver utilbørlig behandling af genstande med religiøs betydning for trossamfund gjort til en strafbar handling.

Rundt om i verden er der lande, hvor der er meget hårde straffe for blasfemi – enkelte lande har ligefrem dødsstraf. Det får Danmark sværere ved at kritisere, når vi selv har en blasfemiparagraf i straffeloven.

Kirstine Kærn
Forperson, Humanistisk Samfund
Hvis lovforslaget godkendes, genindfører Danmark et blasfemiforbud og bliver et bekymrende forbillede for andre stater.

Kritik af religion bør ikke beskyttes særligt i forhold til andre holdninger og ideologier. Det vil være et stort tilbageskridt, hvis lovforslaget vedtages.

Religiøse ideer og genstande bør ikke beskyttes særskilt ved lov. 

Fri og åben debat i vores samfund er vejen til at forstå hinanden bedst muligt, og hadefulde ytringer skal reguleres ens, uanset om de skyldes religion, etnicitet, seksualitet eller andre tilhørsforhold til en gruppe i samfundet.

Racismeparagraffen må derfor være den paragraf i straffeloven, som vi må beskytte mindretal med.

Danmark får svært ved at kritisere andre landes blasfemilove

Bliver lovforslaget vedtaget, vil Danmark igen være del af en gruppe af lande, som fastholder, at man ikke må spotte hellige skrifter.

Det er lande som Saudi Arabien, Yemen, Iran, Afghanistan, Pakistan, Rusland og Indonesien, hvor blasfemilove bruges mod minoriteter og mod politiske og religiøse dissidenter. Det er love, der med religiøse argumenter forfølger mindretal i landenes befolkninger.

Alle mennesker bør have ret til at tro – og ikke tro – på det, de vil.

Humanistisk Samfund har sammen med humanistiske organisationer i Norge, Sverige, Finland og Island udarbejdet en fælles erklæring mod lovforslaget.

Kirstine Kærn
Forperson, Humanistisk Samfund

Mennesker fortjener beskyttelse uanset deres religion og livssyn.

Det er forkert at brænde koraner af med det formål sprede frygt, hån og nedværdige den islamiske religion. Samtidig er genstande med religiøs betydning for trossamfund lige præcis dét – genstande – og ikke mennesker.
 
Lad os beskytte mennesker og deres rettigheder i stedet for at genindføre en blasfemiparagraf med særhensyn til religioner og trossamfund.

Blasfemilove sender et helt forkert signal til verden om, at det er i orden at straffe for fornærmelser imod guder. Rundt om i verden er der lande, hvor der er meget hårde straffe for blasfemi – enkelte lande har ligefrem dødsstraf.

Det får Danmark sværere ved at kritisere, når vi selv har en blasfemiparagraf i straffeloven.

Læs også

Fælles nordisk opråb

Humanistisk Samfund har sammen med humanistiske organisationer i Norge, Sverige, Finland og Island udarbejdet en fælles erklæring mod lovforslaget. I erklæringen står blandt andet:
 
”At brænde en bog er en meningsbærende handling, altså en ytring. En ytring der er let at kritisere og let at tage afstand fra. Koranbrænding er en dybt kritikværdig ytring. Og der er legitime argumenter for, at det i nogle sammenhænge kan anses som truende adfærd eller racisme, givet en truende eller racistisk sammenhæng.
 
Men et gennemgående forbud mod "utilbørlig behandling af genstande med religiøs betydning for et trossamfund", som danske myndigheder ønsker at indføre, er i praksis at genindføre en blasfemilov ved at give religiøse genstande et særskilt værn,” fremgår det af erklæringen, som afsluttes med:
 
”Som humanister tager vi stor afstand fra genindføringen af blasfemilove i vores lande. Det finske blasfemiforbud bør også fjernes. Vi forventer, at politikerne finder andre måder at håndtere det på, når ytringer krydser grænserne til trusler, hadtale og andre legitime begrænsninger på ytringsfriheden. At give særskilt beskyttelse til religiøse genstande eller ideer er derimod ikke en god løsning.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirstine Kærn

Forperson, Humanistisk Samfund
cand.mag. i filmvidenskab

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024