Kommentar af 
Maj Bjerre Dalsgaard

Alle kirkebygninger bør blive behandlet, som var de dansk kulturarv

Som situationen er i dag, er det folkekirken alene, der står med ansvaret for at vedligeholde landets godt og vel 2.300 kirkebygninger. Men er det i virkeligheden folkekirkens opgave alene at sikre kirkebygningernes bevaring, spørger Maj Bjerre Dalsgaard i denne kommentar.

Jeg vil gerne plædere for, at vi i fremtiden i højere grad ser på kirkebygningerne, som det de er: en fælles national kulturarv, skriver Maj Bjerre Dalsgaard.<br>
Jeg vil gerne plædere for, at vi i fremtiden i højere grad ser på kirkebygningerne, som det de er: en fælles national kulturarv, skriver Maj Bjerre Dalsgaard.
Foto: Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter
Maj Bjerre Dalsgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udfordringer og løsninger omkring vores kirkebygninger diskuteres både politisk, i folkekirken og i den brede befolkning i denne tid.

Som praktiserende restaureringsarkitekt, som forsker og nu i folkekirken, har jeg arbejdet med kirkebygninger i forskellige positioner gennem snart 20 år. Jeg har derfor den privilegerede position at have kendskab til udfordringen fra mange sider.

Der er både mange interesser og mange følelser på spil, når vi diskuterer kirkebygninger – og de løsninger, som fra én position virker som den rigtige, kan virke utænkelige set med andre øjne. Udfordringen er kompleks, og for at finde løsninger er der grundlæggende spørgsmål, vi er nødt til at få besvaret.

Er der for mange landsbykirker i Danmark?

Det er først og fremmest vigtigt, at vi får fuld klarhed over, hvad præmissen for diskussionen er. Er der for mange landsbykirker i Danmark?

Der er flere steder i Lolland-Falsters, Viborg og Aalborg Stifter, hvor økonomien er trængt, og hvor man mangler menneskelige ressourcer til varetagelsen af de små sognekirker.

Også sogne i det Fynske Øhav og på Vestsjælland kæmper med ressourcer til at vedligeholde den enestående kulturarv, de har arvet fra landbrugsdanmarks storhedstider. Nogle af disse steder er der flere kirker, end der er folk til at fylde dem, og derudover er det simpelthen svært at stille menighedsråd.

Måske har vi i virkeligheden det rette antal af kirker. Men de ligger desværre ikke der, hvor kirkegængerne bor.

Maj Bjerre Dalsgaard

Det sidste bliver næppe lettere ved det kommende menighedsrådsvalg – eller endnu længere fremme i tiden.

For det er områder, hvor gennemsnitsalderen er høj, og affolkningen en realitet. Det betyder, at man i disse områder mangler både penge og kræfter til at løfte vedligeholdelsesopgaven.

Det er ikke nødvendigvis, fordi der alt i alt er væsentligt færre penge eller medlemmer at gøre med folkekirken end tidligere. Men de fordeler sig anderledes i dag end i middelalderen, hvor de mange romanske landsbykirker blev opført. Nu er det i byerne nye boligområder og menigheder vokser frem, og her ønsker man selvfølgelig at imødekomme ønsket om og behovet for folkekirkens tilstedeværelse.

Måske har vi i virkeligheden det rette antal af kirker. Men de ligger desværre ikke der, hvor kirkegængerne bor. Vi ved i dag reelt ikke, Hvor mange kirker, der er ude af brug eller af andre årsager er i risiko for at forfalde.

For at vi kan diskutere udfordringen på de rette præmisser og komme løsningerne nærmere, er vi nødt til at få udarbejdet dette datagrundlag.

Læs også

Det er ikke nok at afdække, hvilke sogne/kirker, der er trængte i dag. Vi må også fremskrive ud fra demografisk sammensætning, hvordan situationen i sognene vil være om eksempelvis ti eller 20 år, så de løsninger, vi grundlægger nu, kan imødekomme de behov, der kommer.

Er det folkekirkens opgave alene at sikre kirkebygningernes bevaring?

Ja, som situationen er i dag, er det folkekirken alene, der står med ansvaret for at vedligeholde landets godt og vel 2.300 kirkebygninger. Vedligeholdet finansieres over kirkeskatten, og det er de lokale menighedsråds ansvar at få arbejderne udført.

Er der økonomi i folkekirkens eget system til også i fremtiden at vedligeholde samtlige kirker? Måske. Men det vil kræve, at der flyttes rundt på midler, så de rigere stifter afgiver flere midler til de fattigere egne. Det vil måske give mening, hvis vi alene ser på, hvor mange (og hvor betydningsfulde) kirker, der skal vedligeholdes.

For folkekirkens vedkommende vil man komme til at slås mere og mere for at få besat stillinger, stillet menighedsråd og få penge og kræfter til kirkeliv og vedligeholdelse.

Maj Bjerre Dalsgaard

Men hvad med menneskerne? Kirkegængerne? Giver det mening, at folkekirken flytter pengene fra de steder, hvor folk er, og hvor der er behov for at udvikle kirkelivet til vedligeholdelse af bygninger, som ingen længere bruger? Det er i hvert fald en overvejelse, der må gøres.

Der findes i øjeblikket ikke nogen mulighed for, at et menighedsråd kan blive fri fra den juridiske vedligeholdelsespligt, de har i forhold til kirkebygningerne. Det vil sige, at de godt kan vælge ikke aktivt at bruge en kirke. Men de vil stadig være forpligtede til at vedligeholde den.

Hvis en middelalderkirke formelt set tages ud af brug, vil den automatisk overgå til fredningslovgivningen, men det vil fortsat være menighedsrådets ansvar at varetage vedligeholdet.

Hvilke konsekvenser får det, hvis vi fortsætter med 'business as usual'?

Jamen, går det ikke meget godt? Kan vi ikke bare fortsætte som hidtil? Nej. Hvis vi fortsætter som nu, vil det både få konsekvenser for folkekirken og for bygningskulturarven.

For folkekirkens vedkommende vil man komme til at slås mere og mere for at få besat stillinger, stillet menighedsråd og få penge og kræfter til kirkeliv og vedligeholdelse til at række i de tyndt befolkede områder.

Læs også

For bygningerne vil det betyde, at der er nationalt værdifulde middelalderkirker, som vil tage varigt skade på grund af manglende vedligeholdelse. Det er eksempelvis middelalderkirker med utætte tage, hvor menighedsrådene ikke har ressourcer til den rettidige istandsættelse, og hvor skaderne derfor tiltager dag for dag. Hvor mange kirker det drejer sig om, ved vi reelt ikke.

Jeg vil plædere for, at vi i fremtiden tænker i løsninger, hvor vi i højere grad tænker bygningerne, som det de er: en fælles national kulturarv. Og at der skabes dialog om løsningerne på tværs af kirke og kulturområdet.

Men lad mig slutte af, hvor jeg startede: med ønsket om at få skabt et ærligt overblik over situationen og de næste års fremskrivninger. Så vil vi alle have en reel præmis at diskutere ud fra.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maj Bjerre Dalsgaard

Restaureringsarkitekt ph.d., projektleder, Folkekirkens Videnscenter
Restaureringsarkitekt ph.d.

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024