Kommunalpolitikere åbner døre i EU

BRUXELLES: Altinget.dk har mødt KL's forlængede arme i Bruxelles. Her fortæller de om deres arbejde, og hvordan man kan opnå indflydelse i EU-systemet.
I EU's Regionsudvalg sidder seks kommunal- og regionspolitikere. De kan hjælpe KL med at bane vejen for, at KL's interesser bliver hørt i EU.
I EU's Regionsudvalg sidder seks kommunal- og regionspolitikere. De kan hjælpe KL med at bane vejen for, at KL's interesser bliver hørt i EU.Foto: Committee of the Regions (Flickr)
Sara Fleckner Vilstrup

Parlamentarikerne er meget bevidste om, at de laver europæisk politik. Man skal komme med løsningsmodeller, som ikke kun passer på danske forhold, men også kan bruges andre steder.

Birgit Øbakke
Konsulent, KL's Jura- og EU-kontor, Bruxelles
Fakta
Regionsudvalget
Der er 344 medlemmer af Regionsudvalget samt et tilsvarende antal suppleanter, som vælges for en femårig mandatperiode. Det er Ministerrådet, der efter indstilling fra de respektive medlemsstater, endeligt godkender, hvem der skal sidde i Regionsudvalget.

KL er i perioden 2010-2015 repræsenteret i Regionsudvalget af seks politikere og seks suppleanter.

EU i kommunerne
Analyser fra KL har i 2011 og 2013 vist, at cirka 50 procent af sagerne på kommunalbestyrelsernes dagsorden er påvirkede af EU.


Kilde: KL.dk
Beslutninger truffet i EU har stor betydning for danske kommuner og lokalpolitikeres arbejde. Derfor kæmper medarbejdere i KL-kontoret Jura og EU fra både Bruxelles og København hver dag kommunernes sag.

Interessen retter sig i høj grad mod EU's såkaldte Regionsudvalg, hvor en række danske kommunalpolitikere har sæde. Udvalget er kun rådgivende, men giver de europæiske kommuner mulighed for at tale deres sag i EU.

Ifølge Birgit Øbakke og Annemette S. Frost fra KL's Bruxelles-kontor har Regionsudvalget et centralt fokus for deres virke. Udvalgets politiske forankring i systemet giver et godt afsæt for at sikre kommunerne indflydelse.

"Det er vores fordel, at vi har politikere, der sidder i Regionsudvalget - også selvom det kun er et høringsorgan. Det betyder, at vi har en legitimitet i EU's beslutningsprocess. Vi har ikke en formel beslutningskraft, men vi har som organisation en plads rent institutionelt i systemet," siger Birgit Øbakke, der er konsulent i KL's Jura og EU-kontor og har arbejdet godt ti år i Bruxelles.

Dokumentation
Danske medlemmer af Regionsudvalget

Per Bødker Andersen, viceborgmester og medlem af Kolding Byråd
Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig
Jens Christian Gjesing, borgmester, Haderslev Kommune
Søren Pape Poulsen, borgmester, Viborg Kommune
Henrik Ringbæk Madsen, regionsrådsmedlem
Karsten Uno Petersen, regionsrådsmedlem

Kilde: cor.europa.eu 


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024