Om  
Alexander De Croo

Belgiens premierminister går af

Efter et dårligt parlamentsvalg søndag står det klart, at Belgiens siddende premierminister Alexander De Croo ikke har mulighed for at danne regeringen. Derfor har han valgt at gå af.

Belgiens premierminister, Alexander De Croo, har valgt at gå af ovenpå det dårlige valgresultat ved parlamentsvalget 9. juni. 
Belgiens premierminister, Alexander De Croo, har valgt at gå af ovenpå det dårlige valgresultat ved parlamentsvalget 9. juni. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix (Arkiv)
Emilie Tilma

Belgiens premierminister går af efter dårligt parlamentsvalg. 

Det skriver flere internationale medier

Da stemmerne blev talt op, efter belgierne både havde stemt til parlaments- og Europa-Parlamentsvalget søndag aften, stod det klart, at det siddende regeringsparti VLD med premierminister Alexander De Croo i front mistede muligheden for at danne regering. 

Op til valget, var det ydermere blevet spået, at det separatistiske, højrefløjsparti Vlaams Belang ville vinde med en jordskredssejr. Det skete ikke, da de ikke formåede at overgå det flamske konservative parti N-VA, der blev det største parti med omkring 25 procent af stemmerne. 

Intiativet til regeringsdannelse ligger derfor nu højst sandsynligt hos de midter- og højreorienterede partier. Inden valget understregde N-VA-formand Bart De Weuver, at man ikke ville gå i regering med det højreekstremistiske parti Vlaams Belang. Dermed er han nødsaget til at ty til samarbejdspartnere fra midterpartierne og venstrefløjen for at kunne skabe flertal i parlamentet. 

I Belgien bliver 150 mandater valgt til parlamentet for en femårig periode. Herudover sidder 60 mandater i senatet, som er repræsentanter fra de provinsielle regeringer. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alexander De Croo

Premierminister (VLD), Belgien
Vrije Universiteit Brussel

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024