Diplomat-ministeren

INTERVIEW: Efter det danske EU-formandskab er Nicolai Wammens (S) ministerrolle ændret en smule. Altinget | EU har mødt europaministeren og bedt ham fortælle, hvad ministerjobbet kommer til at bestå af.
En stor del af europaministerens opgave ligger i Europa-Parlamentet, fortæller Nicolai Wammen.
En stor del af europaministerens opgave ligger i Europa-Parlamentet, fortæller Nicolai Wammen.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Morten Øyen

Mit budskab er, at det er vigtigt, at vi fra dansk side gør, hvad vi kan for at få så meget indflydelse på EU som muligt. Men deri vil også ligge, at vi fuldt ud respekterer de spilleregler, der er givet med vores forbehold.

Nicolai Wammen
Europaminister, (S)
Fakta
Nicolai Wammens opgaver i korte træk:

Europaministeren sidder med, når EU's europaministre mødes og diskuterer EU's fremtidige budget. Den koordinerende rolle, Nicolai Wammen spillede under EU-formandskabet i forhold til regeringens indsats over for Europa-Parlamentet, ønsker han at fortsætte. Han har en personlig mærkesag om, at Danmark skal spille en rolle i forhold til Balkan. Og så vil han forsøge at spille en større rolle i forhold til den hjemlige dagsorden, heriblandt at komme ud på virksomheder og gymnasier for at diskutere EU i forhold til Danmark. 
Færre møder i Bruxelles. Flere møder på Bornholm, i Bogense og Brabrand.

Det bliver den primære ændring for europaminister Nicolai Wammen, efter det danske EU-formandskab sluttede med udgangen af juni. Det meste af hans opmærksomhed vil dog stadig være rettet mod Bruxelles. For hans jobbeskrivelse er ifølge ministeren selv hovedsageligt at udøve dansk indflydelse på EU.

"Da den nye regering trådte til, var det med en klar ambition om at spille en stærkere rolle på den europæiske scene. Det skulle ske gennem formandskabet, men også ved at have en permanent europaminister. Det er med til at give os maksimal indflydelse på de beslutninger, som bliver truffet i EU," siger Nicolai Wammen.

Hvis man spurgte tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), så ville han nok sige, at hans regering havde stor indflydelse i EU - selvom han ikke havde en permanent europaminister. Hvordan er det anderledes nu?

Dokumentation

Tidligere danske europaministre:

Før Nicolai Wammen (S) blev udnævnt europaminister, var den seneste europaminister, som Danmark har haft, Venstres Bertel Haarder. Han var europaminister under det danske EU-formandskab i 2002. Danmark har desuden haft to "europaministre" før Bertel Haarder, og de havde ligesom Bertel Haarder også begge andre ministerier under sig. Den første var Venstres Poul Nybroe Andersen, der i Hilmar Baunsgaards VKR-regering var "minister for europæiske markedsanliggender" 1968-71, samtidig med han var økonomiminister og minister for nordiske anliggender.

Også i den efterfølgende Jens Otto Krag og Anker Jørgensen-regering var der en "europaminister". Det var socialdemokraten Ivar Nørgaard, der i årene 1971-77 var "minister for europæiske markedsanliggender", samtidig med at han var minister for udenrigsøkonomi og nordisk minister.



Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024