EU har mere brug for Tyrkiet end omvendt

UDVIDELSE: EU er ikke så vigtig for Tyrkiet, som Tyrkiet ville være for EU, siger den tyrkiske chefforhandler i EU, Egemen Bağış. Ifølge ekspert forsøger Tyrkiet at opnå en stærkere forhandlingsposition, men landet er fortsat interesseret i EU.
Egemen Bağış er Tyrkiets chefforhandler i EU.
Egemen Bağış er Tyrkiets chefforhandler i EU.
Kristoffer Hecquet

Det er gået op for de tyrkiske politikere, at det vil tage lang tid at overbevise befolkningerne og politikerne, så det, de gør, er at forstærke de kort, de har.

Mehmet Ümit Necef
Lektor på Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet
"Tyrkiet er vigtigere for EU, end EU er for Tyrkiet," lyder det fra Tyrkiets chefforhandler i EU Egemen Bağış, skriver Irish Times. "Udgifterne for at have Tyrkiet uden for EU er meget større for europæerne end for at have Tyrkiet indenfor."

Ifølge Bağış er Tyrkiet strategisk set vital for europæisk import af energi, og desuden sammenligner han Tyrkiets meget positive vækst med de økonomiske problemer, som størstedelen af EU's medlemsstater døjer med i øjeblikket. Således udtrykte han, at Tyrkiet ikke har så travlt med EU-medlemskab, at landet vil gøre store diplomatiske indrømmelser som for eksempel på Cypern-spørgsmålet.

Ønsker afstemning
Det er ikke første gang, Bağış udtaler sig kontroversielt i EU-sammenhæng. I september opfordrede han de europæiske medlemsstater til at afholde folkeafstemninger om Tyrkiets optagelse, og så skulle Tyrkiet ligeledes afholde afstemning om optagelse.

"Selvfølgelig, hvorfor ikke?" udtaler han ifølge netavisen EurActiv.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024