EU vil have et jordrammedirektiv

BIODIVERSITET: EU's miljøkommissær opfordrer til, at EU-landene snart bliver enige om et jordrammedirektiv, der skal sikre jordbundens biodiversitet. EU lancerer samtidig et nyt atlas over de potentielle trusler mod jord-biodiversiteten i medlemslandene.
EU lancerer et nyt atlas for truslerne mod jord-biodiversiteten og opfordrer samtidig medlemslandene til at nå til enighed om et jordrammedirektiv.
EU lancerer et nyt atlas for truslerne mod jord-biodiversiteten og opfordrer samtidig medlemslandene til at nå til enighed om et jordrammedirektiv.

Dette atlas er et stort europæisk bidrag til FN's internationale biodiversitetsår 2010. Det vil skabe bevidsthed om nødvendigheden af det jordrammedirektiv, som Kommissionen foreslog tilbage i 2006 og forhindre yderligere forringelse af jorden og udbedre den skade, der allerede er sket.

Janez Potočnik
Miljøkommissær
Fakta

Der kan være titusinder af forskellige bakterier i en håndfuld jord.

Diversiteten rangerer fra regnorme, muldvarpe, svampe og mikroskopiske bakterier.

Jord-biodiversiteten spiller en vital rolle for jordens frugtbarhed, og den hjælper med at rense vand og luft. Hvis vi skulle udføre de samme mekanismer på en kunstig måde, ville det koste trillioner af euro årligt.

Menneskelig aktivitet påvirker jord-biodiversiteten. Konstruktionen af bygninger og byer dækker jorden med cement.

Invasive arter spiller også en rolle.

Intens dyrkning af jorden og tætbefolkede områder er faktorer, der har en negativ effekt på jord-biodiversiteteten.


Kilde: EU kommissionens forskningsinstitut 'Joint Research Centre'.

Der skal laves et fælleseuropæisk jordrammedirektiv, som skal sikre, at også jordbundens biodiversitet beskyttes. Det foreslår EU's miljøkommissær Janez Potočnik. Det er nemlig ikke kun den synlige biodiversitet, som er truet. Også den usynlige jord-biodiversitet er potentielt truet mange steder i Europa ifølge EU's egen forskningsinstitution JRC, Joint Research Center.

Jord-biodiversitet dækker over de jordorganismer, jordbundsdyr og jordstrukturer, der bevarer jordens frugtbarhed og hjælper med at rense både vand og luft.

JRC har netop offentliggjort et atlas over det potentielle trusselsbillede for jord-biodiversiteten i EU's medlemslande. I Danmark er den potentielle trussel varierende mellem 'moderate risk' og 'high risk.' 'High risk' betyder tab af jord-biodiversitet.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024