Jens Stoltenberg advarer: EU's forsvarsambitioner kan svække Nato

Det er glædeligt, at Nato og EU samarbejder meget tættere og meget bedre, siger Jens Stoltenberg. Men EU skal passe på, at Unionens nye forsvarspolitiske satsninger ikke leder til en politisk og faktisk svækkelse af det, der er vigtigst for sikkerheden, advarer Natos generalsekretær.

Panelsamtale med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, og den norske udenrigsminister Anniken Huitfeldt i forbindelse med Natos udenrigsministermøde i Oslo.&nbsp;<br><br>
Panelsamtale med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, og den norske udenrigsminister Anniken Huitfeldt i forbindelse med Natos udenrigsministermøde i Oslo. 

Christina Guldstad

OSLO: Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg er bekymret for, at EU træder ind på Natos område. Det kan svække det transatlantiske forsvarssamarbejde, hvis det sker.

Det siger han i Oslo, hvor Natos udenrigsministre sammen Sveriges udenrigsminister er forsamlet.

"EU's forsvarsindsats gjort på den rigtige måde er vældig fin, men gøres det på den forkerte måde er det en udfordring for Nato og det transatlantiske samarbejde," lyder det fra scenekanten i Gamle Logen i den norske hovedstad.

Her har Natos generalsekretær indtaget podiet sammen med Norges udenrigsminister, Anniken Huitfeldt fra Arbeiderpartiet, der er vært for mødet.

Læs også

"Ubrugelige kommandostrukturer"

Det igangværende Nato-møde er et forberedende, uformelt møde inden et topmøde i Vilnius den 11. og 12. juli. Det er under mødet i Letlands hovedstad, at Natos stats- og regeringschefer træffer beslutninger, der påvirker den vestlige sikkerhedsarkitektur.

Hvis vi begynder at opbygge en parallel kommandostruktur i EU, vil vi have to halvbemandede strukturer. Det er to ubrugelige kommandostrukturer.

Jens Stoltenberg
Generalsekretær, Nato
 

Hvis EU begynder at skabe overlappende kapaciteter og kopiere det, Nato gør, er det "både en politisk og faktisk svækkelse af, hvad der er afgørende for vores sikkerhed", mener Nato-generalsekretæren.

"Der bliver talt om en separat europæisk indsatsstyrke. Jeg forstår ikke, hvad den styrke skal gøre, som en Nato-indsatsstyrke ikke kan," siger Jens Stoltenberg og fortsætter:

"Hver gang europæiske lande beder om Nato-hjælp, står vi klar. Rygraden i Nato er dens kommandostruktur. Vi kæmper i dag for at få den fuldstændigt operationel. Hvis vi begynder at opbygge en parallel kommandostruktur i EU, vil vi have to halvbemandede strukturer. To halvdele giver ikke en. Der er to ubrugelige kommandostrukturer".

Norge skal være bevidst 

Der er udviklinger, der peger i den forkerte retning, mener Stoltenberg.

"Det vigtigste, vi laver i Nato, er kapacitetsmål. Nu er der nogle initiativer omkring, at EU skal begynde at arbejde med kapacitetsmål. Derefter vil Natos EU-medlemmer have to lister over kapacitetsmål. Det peger i en retning, der ikke er god, og det synes jeg, Norge skal være opmærksom på". 

EU er meget vigtigt. Jeg går stærkt ind for norsk EU-medlemskab. Jeg har kæmpet for det og tabt.

Jens Stoltenberg
Generalsekretær, Nato

Den forhenværende norske statsminister påpeger også, at nogle ønsker, at EU skal stå for forsvaret af Europa.

"EU er meget vigtigt. Jeg går stærkt ind for norsk EU-medlemskab. Jeg har kæmpet for det og tabt. Så det er ikke det," siger Jens Stoltenberg og fortsætter:

"Men jeg er for EU med hensyn til klima, miljø, økonomi og handel, men ikke for, at EU skal definere rammerne for norsk sikkerhed. Der har vi Nato. Vi skal have den institution, som Nato er. Hvis du er i tvivl, så stem på Nato!"

Ikke realistisk for EU at forsvare Europa

Stoltenbergs stabschef, Stian Jenssen, uddyber over for Altinget Norge, at hans chef har været meget opsat på at styrke samarbejdet mellem Nato og EU. 

"Det forhold har udviklet sig meget positivt i de senere år," siger Jenssen til Altinget.

Han peger på rammeaftalerne, som er de fælles aftaler med EU's ledere.

"Det er ikke realistisk, at EU skal overtage Natos rolle på nogen måde. EU har ingen forudsætninger for at forsvare Europa eller sikre forsvaret af Europa, hverken økonomisk eller kapacitetsmæssigt. 80 procent af Natos forsvarsudgifter bliver dækket af lande uden for EU. USA, Storbritannien, Canada og Tyrkiet," siger Stian Jenssen.

"Geografisk er det også svært at forestille sig, at EU vil være i stand til at forsvare Europa uden Tyrkiet i syd og Storbritannien i vest og også Norge og Island i nord. Nato er garant for sikkerheden i Europa, og det transatlantiske samarbejde er meget vigtigt. Det er ikke realistisk, at EU skal overtage NATO's rolle. EU kan bidrage, men ikke erstatte Nato på nogen måde, tilføjer han.

Er der risiko for overlapning?

"Selvfølgelig er der det. Det vil ikke være godt, hvis EU udvikler overlappende strukturer, som Nato har. Det er der ingen stærke indikationer på," siger Stian Jenssen. 

Det er ikke realistisk for EU at overtage Natos rolle på nogen måde. EU har ingen forudsætninger for at forsvare Europa eller sikre forsvaret af Europa.

Stian Jenssen
Stabschef for Jens Stoltenberg

Begejstret for samarbejdet

På den positive side peger Stoltenberg også på, at der er udarbejdet en ramme for det politiske samarbejde mellem EU og Nato, og at repræsentanter fra de to organisationer deltager i møder med hinanden.

"Noget af det mest glædelige, vi har opnået i de seneste år, er, at Nato og EU samarbejder meget tættere og meget bedre," siger Jens Stoltenberg.

"Jeg er inviteret til EU-topmøder, det skete ikke før. Vi har mange arbejdsgrupper, vi arbejder sammen om infrastruktur, cyber og mange andre områder. Det er et rigtig godt samarbejde, og vi er i tæt kontakt på forskellige niveauer," tilføjede han.

Generalsekretæren understregede også, at det er godt, at EU leverer våben og ammunition til Ukraine. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Stoltenberg

Fhv. generalsekretær, Nato, statsminister, Norge
cand.oecon. (Oslo Uni. 1987)

Anniken Huitfeldt

Stortingsrepræsentant , fhv. udenrigsminister (AP), Norge
cand.philol. (Universitetet i Oslo)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024