Kendte EU-ansigter kommer i Folketinget

OVERBLIK: Fire politikere med en fortid i Europa-Parlamentet er nyvalgte til Folketinget. Til gengæld må to EU-ordførere vinke farvel til Christiansborg. Altinget har taget EU-brillerne på og set nærmere på resultatet af Folketingsvalget.

Morten Løkkegaard (V) genopstillede uden held ved valget til Europa-Parlamentet sidste år. Nu er han i stedet kommet i Folketinget. Med sig tager han EU-kollegerne Søren Søndergaard (EL) og Dan Jørgensen (S)
Morten Løkkegaard (V) genopstillede uden held ved valget til Europa-Parlamentet sidste år. Nu er han i stedet kommet i Folketinget. Med sig tager han EU-kollegerne Søren Søndergaard (EL) og Dan Jørgensen (S)
Michael Hjøllund
Dan Jørgensen (S) har siddet i Europa-Parlamentet fra 2004 til december 2013. Her blev han hentet hjem til Danmark, hvor han blev udnævnt til Fødevareminister i Helle Thorning-Schmidts regering.
Dan Jørgensen (S) har siddet i Europa-Parlamentet fra 2004 til december 2013. Her blev han hentet hjem til Danmark, hvor han blev udnævnt til Fødevareminister i Helle Thorning-Schmidts regering. Foto: Rådet for Den Europæiske Union
72-årige Ulla
Sandbæk er
Alternativets asyl- og udenrigsordfører. Hun sad i Europa-Parlamentet fra 1989 til 2004. Først for Folkebevægelsen mod EF og senere for Junibevægelsen.
72-årige Ulla Sandbæk er Alternativets asyl- og udenrigsordfører. Hun sad i Europa-Parlamentet fra 1989 til 2004. Først for Folkebevægelsen mod EF og senere for Junibevægelsen. Foto: Pressefoto

De 179 nye folketingspolitikere er fundet, og blandt de valgte findes en række politikere med en fortid i Bruxelles.

Det gælder de tre eks-europaparlamentarikere Morten Løkkegaard fra Venstre, Dan Jørgensen fra Socialdemokraterne og Søren Søndergaard, der sad i parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Sidstnævnte er nu valgt til Folketinget for Enhedslisten.

Søren Søndergaard sad i Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU fra 2007 til 2014. Han blev afløst af Rina Ronja Kari, men nu er han altså tilbage i politik – denne gang på Christiansborg for Enhedslisten.
Søren Søndergaard sad i Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU fra 2007 til 2014. Han blev afløst af Rina Ronja Kari, men nu er han altså tilbage i politik – denne gang på Christiansborg for Enhedslisten. Foto: Folkebevægelsen mod EU

Mens de alle tre først for nylig har forladt deres post i Bruxelles – Løkkegaard ved EU-valget i 2014, og de to andre cirka et halvt år inden da – giver valget også plads til en kandidat, hvis karriere i EU-systemet går nogen tid tilbage.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024