Kristian Jensen bliver regeringens første politisk udpegede repræsentant
Den tidligere udenrigsminister Kristian Jensen forlader politik. Han skal stå i spidsen for Danmarks bestræbelser på at få en plads i FN's Sikkerhedsråd.
Jakob Nielsen
Ansv. chefredaktørKristine Korsgaard
RedaktionschefRettelse: I en tidligere udgave af denne artikel stod, at Kristian Jensen bliver udpeget som ambassadør. Han får titel af særlig udsending og altså ikke nogen ambassadørtitel
Venstres forhenværende udenrigsminister Kristian Jensen bliver tirsdag præsenteret som særlig udsending for regeringen. Det erfarer Altinget fra flere kilder.
Kristian Jensen forlader ifølge Altingets oplysninger dansk politik for at stå i spidsen for arbejdet med at sikre Danmark en plads i FN's Sikkerhedsråd i 2025-26. Det skal ske med base i København i Kontoret for Multilateralt Samarbejde, der bl.a. varetager Danmarks forhold til FN.
Dermed bliver Kristian Jensen den første politisk udpegede repræsentant, efter at regeringen i en lynproces ændrede ordlyden i den relevante bekendtgørelse, sådan at det nu er muligt at udpege ikke-diplomater til diplomatiske poster.
Den formelle præsentation vil ske tirsdag på et uformelt pressemøde på Marienborg, erfarer Altinget.
Hverken Udenrigsministeriet eller Kristian Jensen ønsker at bekræfte udpegelsen.
"Det ville da glæde mig umådeligt meget at blive ambassadør, men jeg har ikke nogen kommentarer til alle de gætterier, der er om, hvad jeg skal lave og ikke skal lave," siger Kristian Jensen.
Venstre mister erfaren politiker
Ifølge Altingets oplysninger vil Kristian Jensen forlade Venstres folketingsgruppe i forbindelse med udnævnelsen. Han vil dermed være den tredje fremtrædende minister fra den seneste Venstre-regering, der forlader partiets folketingsgruppe. I forvejen har både Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg meldt sig ud af Venstre.
Kristian Jensen blev valgt ind i Folketinget i 1998 og har været både udenrigs- og finansminister. Han var desuden Venstres næstformand i ti år fra 2009.
Snart 20 år siden sidst
Kristian Jensens opgave bliver at få valgt Danmark ind i FN's Sikkerhedsråd fra 2025.
Sikkerhedsrådet har 15 medlemmer, hvoraf de fem er permanente medlemmer. De øvrige pladser besættes for to år ad gangen, og disse medlemmer vælges på FN's Generalforsamling.
Derfor foregår der altid et større lobbyarbejde blandt landene for at sikre sig opbakning til egne kandidater.
To af de ikke-permanent pladser placeres i det, der kaldes "Vestgruppen". Her har Norge og Irland netop indtaget de to pladser, efter at Tyskland og Belgien var medlem i 2018-2020.
Sidste gang, Danmark var medlem af Sikkerhedsrådet, var i 2005-2006.
Sikkerhedsrådet tager sig af spørgsmål om fred og sikkerhed og træffer blandt andet beslutninger om økonomiske sanktioner mod andre lande og at udsende fredsbevarende FN-styrker.
Kritik: Åbner for vennetjenester
Det har vakt kritik og debat, at regeringen i særlige tilfælde vil kunne udpege eksempelvis politikere til diplomatiske poster.
Fagforeningerne for mange embedsfolk, Dansk Magisterforening og Djøf, har blandt andet peget på, at det skaber ugennemsigtighed og åbner for nepotisme og vennetjenester, når man ikke slår stillingerne op. Og at man med politiske udpegninger risikerer, at det ikke er den mest kvalificerede, der får posten.
Også eksperter har været på banen. I indlægget her argumenterer professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet Martin Marcussen eksempelvis for, at det er en dårlig idé at begynde at udpege ambassadører politisk.