Løkkes asylplaner får kritik af Dansk Flygtningehjælp
FLYGTNINGE: Danmark sår tvivl om vores opbakning til konventionerne, hvis vi eksporterer ansvaret for at håndtere asylansøgere til et andet europæisk land, mener Dansk Flygtningehjælp. Dansk Røde Kors er knap så kritisk, men efterlyser en fælles EU-model.
Rasmus Dahl Løppenthin
JournalistDansk Flygtningehjælp er skeptisk over for regeringens planer om at oprette fælles modtage- og udrejsecentre for asylansøgere i Europa.
"Asylsystemets bestemmelser sikrer, at du kan møde op i Danmark, søge asyl og enten blive sendt hjem eller blive tildelt asyl. Med det her forslag begynder vi at flytte en del af ansvaret uden for Danmark og rykke det til et andet land i Europa," siger generalsekretær Christian Friis Bach.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bekendtgjorde i sin grundlovstale tirsdag, at Danmark er i dialog med andre europæiske lande om at oprette modtage- og udrejsecenter "i et land, som ikke er på immigranternes liste over foretrukne destinationer".
Det blev ikke specificeret, hvilke nationer der kunne være tale om. Men uanset er regeringen på afveje, mener Christian Friis Bach.
Jeg er bekymret for tiltag, som sender signalet om, at vi vakler i vores tro på flygtningekonventionen og asylsystemet.
Christian Friis Bach
Generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp
"Jeg er bekymret for tiltag, som sender signalet om, at vi vakler i vores tro på flygtningekonventionen og asylsystemet," siger han.
Asylansøgere skal ikke være kastebolde, der bliver skubbet rundt mellem lejre og centre i "ikke-attraktive" europæiske lande, mener Flygtningehjælpens general.
"Jeg er også bekymret for, om vi med det her forslag fortsat kan behandle afviste asylansøgere med den værdighed, som alle mennesker fortjener – og ud fra de rettigheder, de har," siger Christian Friis Bach.
Han er stor tilhænger af det internationale asylsystem og konventionerne. Problemet er, at en lang række lande ikke følger dem, mener Dansk Flygtningehjælp.
Det betyder, at en stor gruppe migranter og asylansøgere bevæger sig gennem blandt andet Nordafrika og Sydeuropa uden at blive registreret.
Men Danmark får svært ved at presse på for ændringer, hvis vi selv begynder at skubbe ansvaret fra os, mener Christian Friis Bach.
"Vores mulighed for at overtale flere lande til at indføre ordentlige beskyttelsessystemer og asylsystemer hænger snævert sammen med vores vilje til at stå fast på de helt grundlæggende rettigheder og en værdighed i den måde, vi behandler asylansøgere på i Danmark," siger han.
Røde Kors efterlyser fælles EU-model
I Dansk Røde Kors er man ikke helt lige så bekymrede.
"Vores udgangspunkt er sådan set positivt i forhold til at skabe fælles europæiske løsninger. Om det så er nødvendigt med en fælles overgangslejr et eller andet sted i Europa, ved jeg ikke lige. Det kommer helt an på, hvordan man bygger det op," siger Anders Ladekarl og fortsætter.
"Hvad der mere konkret ligger i de fælles centre, synes jeg er meget uklart i det, statsministeren siger."
Røde Kors' generalsekretær mener imidlertid, at man bliver nødt til at få løst op for problemet med at få hjemsendt afviste asylansøgere.
"Det er vigtigt, at afviste asylansøgere kan sendes retur. Ellers bryder hele asylsystemet sammen," siger han.
Danmark lægger ikke op til en fælles en EU-løsning, for det ville stride mod det danske forbehold. I stedet skal centrene styres i samarbejde mellem en mindre gruppe europæiske nationer. Men den model tror Anders Ladekarl ikke på.
"Hvis der skal lægges pres på nogle af de lande, vi har svært ved at returnere afviste asylansøgere til, skal der større muskler til end bare Danmark og Østrig. Vi skal have nationer som Tyskland og Frankrig med. Det skal være en fælles EU-løsning. Og dermed er man også ude i en diskussion om det danske forbehold på det her område," siger han.