Ministerium afviser Enhedslistens patent-bekymringer

AFSTEMNING: Proceduren for udstedelse af patenter ændres ikke med den nye EU-patentdomstol, lyder det fra Erhvervs- og Vækstministeriet. Men EL er ikke tryg ved svaret og truer fortsat med at udløse en folkeafstemning.
Det kommer til at tage noget tid, før Enhedslisten kan melde endeligt ud omkring EU's patentdomstol, fortæller Per Clausen.
Det kommer til at tage noget tid, før Enhedslisten kan melde endeligt ud omkring EU's patentdomstol, fortæller Per Clausen.Foto: Maibritt Kerner
Morten Øyen

Vi er ikke blevet beroliget med svaret. Det er rigtigt, at ministeriet skriver, at der ikke er nogen materiel forandring med forslaget, men problemet er bare, hvis det i virkelighedens verden bliver anderledes.

Per Clausen (EL)
Gruppeformand
Fakta
Formålet med en EU-patentdomstol er at gøre det billigere og mere effektivt at håndhæve patentrettigheder på tværs af EU. I dag risikerer patenthaver retssager i alle 27 medlemslande for at håndhæve et patent.
Når Danmark skal godkende, at der oprettes en domstol, så vil det ske efter proceduren i grundlovens §20. En ny fælles domstol kræver nemlig, at Danmark overlader suverænitet. Det kræver, at 5/6 af Folketinget stemmer for forslaget - ellers kræver en godkendelse en folkeafstemning. Enhedslisten eller Dansk Folkeparti skal støtte forslaget, hvis en afstemning skal undgås.
Enhedslisten har ikke grund til sine bekymringer over dansk deltagelse i EU's patentdomstol. Den nye domstol vil nemlig slet ikke ændre på forholdene for udstedelse af patenter i forhold til i dag. Sådan lyder det i et notat fra Erhvervs- og Vækstministeriet til Enhedslistens Per Clausen.

"Vedtagelsen af den europæiske patentreform ændrer hverken på substansen, retsgrundlaget eller proceduren for udstedelse af patenter i Europa," hedder det i notatet fra ministeriet, hvor der slås fast, at forslaget kun får betydning for situationen, efter at et patent er udstedt.

Derfor vil den nye patentdomstol heller ikke udvide området til at gælde software-patenter, som Enhedslisten ellers begrunder sin modstand mod forslaget med. Af notatet fremgår det, at software-programmer slet ikke anses for at være en patentbar opfindelse.

EL stadig bekymret
Notatet er interessant, fordi Enhedslisten er skeptisk over for indholdet af forslaget om EU's patentdomstol og ved at stemme nej til forslaget kan udløse en folkeafstemning. Partiets gruppeformand, Per Clausen, er dog ikke overbevist af ministeriets svar og holder fast i partiets trussel om at fremtvinge en folkeafstemning.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024