Ny måling: Mere end hver anden vælger er åben for atomkraft i Danmark

Et klart flertal af vælgerne mener, at man skal undersøge muligheden for at udvikle atomkraft som energikilde i Danmark, viser ny måling. Det nærmer sig en demokratisk pligt at få det undersøgt, mener ordfører.

I Sverige produceres der energi fra både sol, vind og atomkraft. Et flertal af danskerne vil også gerne have undersøgt om det kunne være en kombination i Danmark. 
I Sverige produceres der energi fra både sol, vind og atomkraft. Et flertal af danskerne vil også gerne have undersøgt om det kunne være en kombination i Danmark. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Et flertal af danskerne svarer ja til, at man skal undersøge muligheden for at udvikle atomkraft som energikilde i Danmark.

Det viser en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR på baggrund af interview med 1.056 repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover.

I alt bakker 55 procent op om at undersøge atomkraft i Danmark, mens 26 procent siger nej og 19 procent svarer ved ikke.

”Der er en klar stigende opbakning til atomkraft. Det ser vi også i andre lignende målinger,” siger Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Læs også

Teknologioptimistiske mænd

Han fortæller, at atomkraft slet ikke har været rigtig til debat i Danmark, siden Folketinget i 1985 vedtog, at det ikke skulle være en del af den danske energiplanlægning. Dengang gik spørgsmålene meget på sikkerhed og miljøfarligt affald. Men med klimakrisen og det seneste års energikrise er atomkraft pludselig igen kommet op på dagsordenen. 

Oveni har danske atom-startups og Novo Fondens 120 millioner kroners indsprøjtning til dansk nuklear forskning kastet lys på nye generationer af atomkraft, der er milevidt fra den klassiske forestilling om Tjernobyl-atomkraftværket.

Den stigende opmærksomhed så man også afspejlet ved folketingsvalget i november sidste år, hvor flere partier end normalt sagde, at de går ind for atomkraft, tilføjer Kasper Møller Hansen.

”Opbakningen er stigende bredt, men det er især mænd og vælgere på højrefløjen, som er store tilhængere. Det hænger sammen med en stærk teknologioptimisme i den her gruppe vælgere. De tror på, at teknologi skal løse klimaudfordringen, og mange af dem ser atomkraft som en mulighed her,” siger valgforskeren.

(Artiklen fortsætter efter grafen)

Et af de partier, som er varme tilhængere af at se på atomkraft i Danmark, er Liberal Alliance. Partiet har tidligere foreslået at få nedsat en Niels Bohr-kommission, som skal undersøge mulighederne for atomkraft i Danmark, og her vækker målingen glæde.

”Det er glædeligt, at berøringsangsten fra atomkraft som stabil og grøn energikilde er ved at forsvinde. For klimakrisen kræver, at vi skal bruge alle de værktøjer, som er mulige. Så det bør da undersøges,” siger klimaordfører Steffen Frølund (LA).

Jeg tror mere det afspejler klimautålmodighed, end at danskerne bakker op om atomkraft. For det er kun opbakning til at undersøge det.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Energi- og forsyningsordfører

Han mener målingen også viser et opbrud blandt vælgerne, fordi der også blandt SVM-regeringens vælgere er et flertal, som gerne vil se på atomkraft. Selv blandt vælgerne bag de røde oppositionspartier er der flere, som siger ja til at undersøge muligheden for at udvikle a-kraft som energikilde herhjemme, end der er imod. 

”Det er mit store håb, at debatten ikke skal være så opdelt mellem fløjene. Det synes jeg, målingen viser, er ved at bløde op. Så det er efterhånden en demokratisk pligt at få undersøgt atomkraftens mulighederne i Danmark,” siger Steffen Frølund.

Regeringsparti tøver 

Også hos regeringspartiet med klimaministerposten, Moderaterne, mener man, det er positivt, at vælgerne ”er åbne for alternativer til sort energi”.

”Vi synes absolut, det er noget, der skal undersøges. Det gik vi også til valg på,” siger Henrik Frandsen, som er Moderaternes klima- og energiordfører.

Alligevel er han ikke sikker på, at det kommer til at ske lige foreløbig.

”Min vurdering lige nu er, at det dog er vind og sol, som vi skal satse på. Men vi skal være åbne over for det,” siger Henrik Fransen.

Men I sidder jo på magten. Hvorfor undersøger I det ikke bare?

”Det har vi ikke diskuteret konkret i regeringen. I Moderaterne vil vi nok ikke være afvisende, men vi har heller ikke nogen konkrete planer, om for eksempel at nedsætte en kommission. Men vi følger hele tiden området for at være ajour, og sådan som det ser ud nu, er det ikke noget, vi skal planlægge med. Der satser vi massivt på vind og sol. Men det er vigtigt at følge med i udviklingen,” siger han.

Sådan er målingen udført

Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af i alt 1.056 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover.

Interviewene er indsamlet online som webinterviews i perioden 14. august 2023 til 23. august 2023.

Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/- 3,0 procentpoint.


Kilde: Epinion

Måling fanger klimautålmodigheden

På den yderste venstrefløj er man mere klare i spyttet. Her er Enhedslistens historiske modstand mod atomkraft intakt, og ifølge partiets energiordfører viser målingen i virkeligheden bare, at ”rigtig mange danskere ønsker der skal ske mere klimahandling.”

”Jeg tror mere det afspejler klimautålmodighed, end at danskerne bakker op om atomkraft. For det er kun opbakning til at undersøge det,” siger Søren Egge Rasmussen (EL).

Ifølge ham vil målingen se helt anderledes ud, hvis danskerne fik at vide, at Danmark sagtens kan klare sig uden atomkraft.

”Vi ser ind i en fremtid om ganske få år, hvor vi har bevæget os væk fra store kulkraftværk og over til mere vindenergi, end vi kan bruge, og store potentialer i geotermi, varmepumper, spildvarme fra virksomheder, brint og energibesparelser. Atomkraft er fuldstændig overflødig,” siger Søren Egge Rasmussen:

”Det vil være helt besynderligt at begynde at se mod atomkraft, som både er hamrende dyrt og alle erfaringer peger på tager mindst 15 år at bygge. Jeg kan simpelthen ikke få øje på, at det skulle være nødvendigt.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

Steffen W. Frølund

MF (LA)
MSc. i innovation og forretningsudvikling (CBS 2011)

Henrik Frandsen

MF og gruppeformand (M), kommunalbestyrelsesmedlem (Tønderlisten), Tønder Kommune
landbruger (1985)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024