S-SF: Nej i Parlamentet – ja i Rådet

ØKONOMI: Mens S og SF stemte imod øget økonomisk regulering fra EU i Parlamentet, vil en rød minister på tirsdag rejse til Bruxelles og stemme for. EL opfordrer S-SF til at ændre position inden tirsdag.
Morten Øyen

Vi mener ikke, pakken er den rette opskrift. En række af forslagene kan faktisk gøre situationen i Europa værre.

Emilie Turunen
MEP, (SF)
Fakta

Styrket økonomisk styring

Europa-Kommissionen fremsatte den 29. september 2010 en pakke af forslag til styrket økonomisk styring, herunder en stramning af regelsættet under Stabilitets- og Vækstpagten.

Kommissionens pakke med forslag til en styrkelse af budgetdisciplinen, koordinering af den økonomiske politik samt overvågning af makroøkonomiske ubalancer indeholder forslag til tre nye forordninger og et nyt direktiv samt ændring af de to eksisterende forordninger under Stabilitets- og Vækstpagten. Pakken har fået tilnavnet "six pack".

Europaudvalget, hvor alle partier undtagen Enhedslisten og DF stemte for, vedtog at støtte pakken i februar.
Rådet, dvs. EU's finansministre blev enige om et kompromis i marts.
Særligt Frankrig var imod tilføjelserne fra Europa-Parlamentet, men et kompromis mellem Rådet og Parlamentet blev opnået 14. september.
28. september stemte Europa-Parlamentet for, og Rådet (ECOFIN) ventes at vedtage pakken tirsdag 4. oktober.
Alle de nye tiltag skal gælde fra 1. januar 2012.


Kilde: EU-Oplysningen
EU har brug for en vækstpakke - ikke en sparepakke. Det mener Socialdemokraternes og SF's parlamentarikere, der derfor onsdag stemte nej til en række regler, der skal sikre bedre økonomisk regulering i EU. Men på tirsdag kan en rød minister fra de selv samme partier rejse til Bruxelles og stemme ja til hele pakken af forslag til styrket økonomisk styring fra EU, når den kommer til afstemning i Ministerrådet. For i Folketingets Europaudvalg bakker partierne op om den ekstra økonomiske regulering.

"Vores parlamentarikere er i udgangspunktet meget kritiske over for pakken, og det er vi sådan set også. Men vi har sagt, at inden for den ramme og de kriterier, der er, kan vi godt støtte den," siger SF's Pia Olsen Dyhr.

Nej til sparepakker
Socialdemokraterne og SF gav mandat til pakken i Europaudvalget i februar. Siden har EU's finansministre og Europa-Parlamentet forhandlet om det forslag, som oprindeligt kom fra Kommissionen i september sidste år, om bedre økonomisk regulering i EU. Og onsdag kom deres kompromis så til afstemning i Parlamentet, hvor Socialdemokraterne og SF stemte imod størstedelen af forslagene.

"Vi mener ikke, pakken er den rette opskrift. En række af forslagene kan faktisk gøre situationen i Europa værre," siger MEP Emilie Turunen (SF) og peger blandt andet på kravet om, at landene fremover skal afvikle 20 pct. af sin gæld om året.

"Det er der kun to muligheder for at gøre: Enten ved meget høj vækst eller nedskæringer på velfærden. Der er ikke mange, som tror på stor vækst lige nu, så det vil reelt betyde sparepakker. Der levnes ingen plads til investeringer i stedet, så vi mener derfor, pakken mangler fleksibilitet," siger Emilie Turunen.

Parlamentet er noget andet
Det er dog ikke udtryk for uenighed, men mere forskellige tilgange til arbejdet, lyder det fra SF hjemme i Danmark. For vil et parti have indflydelse på EU-love i det danske Folketing, så skal partiet være med til at definere mandatet. For i mandatet kan partiet præcist sige, hvad regeringen skal arbejde med. Hvis regeringen så ikke opnår det, som de har fået mandat til, så er regeringen nødt at stemme nej.

"Det er to forskellige arbejdsmetoder. Vi lægger da meget vægt på, at vi mener, nogle af de meget liberale tiltag i pakken er meget problematiske. Vi ville gerne have større fokus på forskning og grønne investeringer, ligesom vores parlamentarikere," siger Pia Olsen Dyhr.

EL: I kan sagtens sige fra
Enhedslisten mener dog ikke, Socialdemokraterne og SF får noget ud af mandatet fra Europaudvalget. Herfra opfordrer man derfor de to partier til at skifte mening - og sende en minister, der stemmer mod pakken på tirsdag.

"Det er vigtigt, at et nyt flertal ikke binder sig til en borgerlig økonomisk politik med sparrepakker, når vælgerne netop har valgt en anden vej ved valget," siger Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen.

Han peger desuden på, at pakken efter forhandlingerne mellem ministrerne og parlamentarikerne ikke længere er den samme, som den partierne gav sit mandat til tilbage i februar. Ifølge Enhedslisten er blandt andet spørgsmålet om lønregulering stadig meget uafklaret, og EU-Kommissionen har fået mere at sige på bekostning af medlemslandene.

"Danskerne har faktisk stemt nej til euroen. Derfor giver det ikke mening, at vores finanslov nu skal tjekkes igennem og godkendes i Bruxelles, før vi får den at se herhjemme," siger Nikolaj Villumsen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024