13 forslag til lov om landbrugsejendomme

Fødevareministeren fremsætter i morgen kl. 13 forslag til lov om landbrugsejendomme (landbrugsloven) i Folketinget.
Sandra Schwartz
Dokumentation
Fødevareminister Mariann Fischer Boel fremsætter i morgen kl. 13 forslag til lov om landbrugsejendomme (landbrugsloven) i Folketinget.

  • Læs forslaget på Folketingets netsted

    ”Jeg har lagt vægt på at modernisere og forenkle reglerne, så loven bliver mere klar og overskuelig for brugerne. Lovforslaget rummer en række forslag, der sigter på at give landmændene mere råderum. Samtidig er landbrugsloven blevet mere grøn, da forslaget blandt andet åbner for, at landbrugsjorden i fremtiden også kan bruges til natur- og miljøformål,” siger Mariann Fischer Boel.

    Forslaget til lov om landbrugsejendomme er udarbejdet på baggrund af en betænkning fra Udvalget vedrørende forenklinger i jordlovgivningen, som blev afgivet i sommer. Forslaget hviler som den gældende lov på selvejet, bopælspligt og landbrugsuddannelse. Dette skal bidrage til, at landmændene bor på og driver ejendommene og derved er med til at sikre bosætningen i landdistrikterne.

    Udkastet til ny landbrugslov giver den enkelte landmand større mulighed for at etablere ejendomme, som kan følge med udviklingen. Det foreslås blandt andet, at en landmand skal kunne eje et ubegrænset antal landbrugsejendomme inden for en arealgrænse på 400 hektar eller fire ejendomme - uden arealbegrænsning.

    En anden nyskabelse er, at forslaget ligestiller ægtefæller, så mand og kone hver for sig vil kunne købe landbrugsejendomme, uden at ægtefællens ejendomme skal medregnes.

    Med forslaget åbnes som noget nyt for, at almene fonde kan købe landbrugsjord til naturgenopretning, eller vandværker kan købe landbrugsjord for at beskytte drikkevandet.

    Ifølge forslaget skal jordbrugskommissionerne indtil videre varetage administrationen af landbrugsloven. Men jordbrugskommissionerne skal udvides med to repræsentanter fra grønne organisationer.


  • Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024