Syv millioner kroner til at spore salmonella
Marie Dissing Sandahl
Udbruddet af U292 viste desværre, at vi kan blive endnu bedre til at finde smittekilderne til salmonella. Jeg håber, at projektet kan medvirke til at gøre vores kontrol og bekæmpelse af salmonella endnu mere effektiv både i udbrudssituationer og i det daglige arbejde.
Eva Kjer Hansen (V)
Fødevareminister
Der er salmonella i 41 procent af de danske svinebesætninger, og det placerer Danmark over EU-gennemsnittet. Det viser nye tal fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, som DTU Fødevareinstituttet har været med til at udarbejde.
De nye tal viser en stærk stigning fra 1998, hvor tallet var 12 procent. Men ikke bare hos grisene er salmonellaforekomsten stigende. Den seneste zoonoserapport fra DTU Fødevareinstituttet viser, at antallet af salmonellainfektioner hos mennesker er steget fra 107 tilfælde i 2007 til 320 i 2008. Altså en tredobling. Til det tal kommer de 1224 udbrud af U292 i Danmark i 2008, som der stadig ikke er fundet en årsag til.
"Selv om metoderne ved de forskellige undersøgelser ikke er helt identiske, hersker der ingen tvivl om, at der er tale om reelle og signifikante stigninger i flere led i kæden fra avlsbesætninger og slagtesvin til smittede mennesker", siger forskningsleder Tine Hald fra DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.