Kommentar af 
Anna Bak Jäpelt

Danish Crown skal turde at skabe en ny plantebaseret værdikæde. Det vil sikre arbejdspladser og eksport

Danish Crowns lukning af to slagterier i Danmark er symbolet på en industri, der sælger animalske produkter og de problemer, det medfører. De store andelsselskaber bør omstille sig til en langt mere plantebaseret produktion, skriver Anna Bak Jäpelt.

Hvis du spørger mig, bør andelsselskaberne stoppe med at være passive ofre for prisudviklingen og i stedet aktivt forme markedsudviklingen, skriver Anna Bak Jäpelt.
Hvis du spørger mig, bør andelsselskaberne stoppe med at være passive ofre for prisudviklingen og i stedet aktivt forme markedsudviklingen, skriver Anna Bak Jäpelt.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Anna Bak Jäpelt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

2000 slagteriarbejdere er blevet fyret i løbet af et år. De har arbejdet for Danish Crown, et af Danmarks største andelsselskaber, som nu har lukket slagterierne i Sæby og Ringsted.

Ifølge Danish Crowns pressemeddelelse skyldes det to års udfordringer med færre grise til slagtning i Danmark og en udfordret effektivitet. Danish Crown kunne have formuleret det anderledes: Det handler om prisen på grisen – eller rettere prisen på arbejdskraften, der skal slagte grisen.

Det er simpelthen billigere at transportere svin gennem Europa, under mere eller mindre kummerlige forhold, end at slagte dem i Sæby og Ringsted, hvilket får flere svinebønder til at vælge denne løsning.

Lukningen af slagterierne var ikke Danish Crowns ønske, men det er symptomatisk for store dele af den animalske industri lige nu. Man kæmper med en negativ prisudvikling, man ikke kan følge med.

Læs også

Med lukningerne står et stort spørgsmål tilbage: Er det tid til, at de eksisterende animalske andelsselskaber vender den supertanker, de selv har været med til at skabe?

For det er det, andelsselskaber som Danish Crown er blevet til: En supertanker, der er svær at vende. I 2021 lagde Danish Crown ellers op til at gøre netop det med strategien "Feeding the Future". Den nye strategi skulle gøre op med ideen om at vokse ved at slagte flere grise og i stedet skabe vækst ved at hæve værdien på dansk grisekød gennem produktion af forædlede fødevarer og mere fokus på bæredygtighed. Og så skulle oksekød være et luksusprodukt på niveau med champagne, ifølge koncernens direktør, Jais Valeur.

Hvis du spørger mig, er det ikke at "feed the future" at satse på billig pepperoni og bacon til europæiske borgere.

Anna Bak Jäpelt
Konsulent, Fødevare og Landbrug, Klimaakademiet

Det lød alt sammen meget fint, og flere i fødevarebranchen var begejstrede for den nye strategi. Den nye strategi virkede nemlig som billedet på en virksomhed, der havde indset sit eget ansvar og kom tilmed i slipstrømmen af, at Danish Crown havde lanceret deres første planteprodukter.

Her tre år senere er det dog svært at se den ansvarstagen, strategien lagde op til. Ja, der er færre grise, men det skyldes i højere grad en negativ prisudvikling og dyrere produktion i Danmark end i konkurrerende lande som USA, Spanien og Brasilien.

Ja, der slagtes færre grise, men det skyldes i højere grad, at svinebønder sælger smågrisene til eksport, hvor de køres over grænsen for at blive slagtet andetsteds.

Ja, der kan være optimeret på bæredygtighed i produktionen de seneste år, men hvad med den helt store bæredygtige bastion: Planteprodukterne? 

Læs også

Planteprodukterne ramte hylderne, men kom ikke meget længere. Måske fordi de ved første øjekast var af lavere kvalitet end konkurrerende planteprodukter som Beyond Meat, Matr og Planteslagterne, der alle har hver deres særlige kvaliteter. Måske fordi markedsføringen ikke levede op til samme standard som deres animalske alternativer. Måske mest af alt fordi satsningen i sidste ende ikke var helhjertet.

Den danske krone kan blive synonym med planteprodukter af høj kvalitet – ikke kun med svinekød og priskrig med resten af verden.

Anna Bak Jäpelt
Konsulent, Fødevare og Landbrug, Klimaakademiet

Men jeg ville ønske, at andelsselskaber som Danish Crown turde gå helhjertet ind i at skabe en ny plantebaseret værdikæde til eksport i Danmark. Netop andelsselskaber som Danish Crown har nemlig musklerne til at omstille store dele af landbruget og sikre dem for fremtiden. Det ved jeg, fordi de har gjort det før.

I anden halvdel af 1800-tallet oplevede landbruget et massivt prisfald på korn på verdensmarkedet. I stedet for at tabe penge på at producere korn, gik mange danske landmænd sammen om at levere til lokale andelsslagterier og mejerier.

Her blev der produceret smør og bacon, som blev eksporteret til lande som England, så landmændene kunne tjene penge på forædlingen frem for at være ofre for en skuffende udvikling på verdensmarkedets kornpriser.

Landmændene gjorde mere end at levere til slagterierne; de var medskabere og medejere af en voksende værdikæde, der både kunne fordele risikoen mellem flere og give dem del i værditilvæksten. Det fik en kæmpe betydning for dansk kultur og udvikling. Danmark blev et effektivt landbrugsland, der tjente store penge på de animalske produkter. Et nyt marked blev skabt af blandt andet Danish Crown. 

Læs også

Så hvorfor kan koncernen ikke gøre det i dag? I dag virker det som om, at landmændene igen er blevet ofre for prisudviklingen på verdensmarkedet. Denne gang er det dog ikke kornpriser, men svinenoteringen, der fejler, og foderpriserne, der er for høje. Hvad betyder det for industrier som Danish Crown? Skal de blive ved med at insistere på at producere tulip bacon og pepperoni i skarp konkurrence med Spanien, Brasilien og USA?

Lukningen af slagterierne var ikke Danish Crowns ønske, men det er symptomatisk for store dele af den animalske industri lige nu.

Anna Bak Jäpelt
Konsulent, Fødevare og Landbrug, Klimaakademiet

Hvis du spørger mig, er det ikke at "feed the future" at satse på billig pepperoni og bacon til europæiske borgere. Det er derimod at producere velsmagende, næringsrige planteprodukter til et voksende verdensmarked.

Den danske krone kan blive synonym med planteprodukter af høj kvalitet – ikke kun med svinekød og priskrig med resten af verden. Og så skal det være danskproduceret, så landmændene får hjælp til at omstille sig fra animalsk produktion og i sidste ende bedre kan håndtere den kommende drivhusgasafgift.

For det er netop det, andelstanken handler om: Fordeling af risiko og opbygning af robuste værdikæder.

Hvis du spørger mig, bør andelsselskaberne stoppe med at være passive ofre for prisudviklingen og i stedet aktivt forme markedsudviklingen. Det er med andre ord blevet tid til at kigge tilbage i tiden og lære af egne erfaringer fra opbygningen af den animalske værdikæde. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Bak Jäpelt

Konsulent, fødevarer og landbrug i Klimaakademiet, medlem, Ungeklimarådet
bachelor i miljøvidenskab (Københavns Uni., 2019)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024