Dansk fiskerikurs får nedadvendt tommelfinger

FISKERI: Europæiske fiskere skal fortsat kunne søge om EU-støtte til ophugning og oplægning af deres fartøjer. Det ærgrer fiskeriminister Mette Gjerskov (S), som hellere havde set, at pengene var gået til at styrke havmiljøet og til at undgå overfiskeri.
EU's hav- og fiskerifond skal bruges til bæredygtige tiltag og ikke støtte til ophugning og oplægning, mener fiskeriminister Mette Gjerskov (S).
EU's hav- og fiskerifond skal bruges til bæredygtige tiltag og ikke støtte til ophugning og oplægning, mener fiskeriminister Mette Gjerskov (S). Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Vi står over for nogle utrolig store udfordringer, når det kommer til at skabe mere bæredygtigt fiskeri. Derfor virker det bagstræberisk, at man nu vil bruge penge på at modernisere en flåde, som allerede er for stor i forhold til fiskebestanden.

Hanne Lyng Winter
Havbiolog, Greenpeace
Fakta

Om hav- og fiskerifonden: 

EU's nye hav- og fiskerifond træder i kraft i 2014 og skal løbe frem til 2020. Der vil samlet set blive afsat godt 48 milliarder kroner, og den skal erstatte den nuværende, som for perioden 2007 til 2013 fordeler mere end 32 milliarder kroner til de europæiske fiskere.

Fondens mål er blandt andet at støtte et intelligent og mere bæredygtigt fiskeri. Derudover skal der mere fokus på de miljømæssige og de økonomiske aspekter af EU's fiskeripolitik, og samarbejdet mellem videnskaben og fiskeriindustrien skal styrkes.


Kilde: Altinget | Fødevarer
Den bæredygtige kurs for EU's fiskeripolitik led et knæk, da Unionens fiskeriministre natten til onsdag blev enige om rammerne for den kommende hav- og fiskerifond.

Selvom både fiskerikommissær Maria Damanaki og flere medlemslande, heriblandt Danmark, havde presset på for at skrotte den økonomiske støtte til ophugning og oplægning af fiskefartøjer, blev Ministerrådet tværtimod enige om at øge støtten til disse områder. Det skete efter pres fra middelhavslande som Frankrig, Portugal og Spanien samt Polen, der fortsat gerne vil have en økonomisk håndsrækning til at komme af med deres fartøjer.

Derudover skal medlemslandene også kunne bruge de godt 49,2 milliarder kroner, som kommer til at ligge i fonden, til at modernisere deres flåder.

At ophugning og oplægning stadigvæk skal støttes, ærgrer fiskeriminister Mette Gjerskov (S), som hellere havde set, at pengene var gået til at styrke havmiljøet og til at undgå overfiskeri. Hun er dog tilfreds med, at der kun er tale om en frivillig ordning i medlemslandene, og hun understreger, at Danmark ikke kommer til at gøre brug af den.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024