Fund af kødbenmel på kvægfoderfabrik

Plantedirektoratet tilbageholder foder fra en foderstoffabrik på Bornholm. Det sker efter et fund af kødbenmel i produktionsanlægget.
Sandra Schwartz
Dokumentation
Plantedirektoratet har i forbindelse med kontrollen af animalsk protein gennem den seneste tid udvidet den almindelige prøvetagning af foder med målrettede prøver af aflejringer og støv i produktions­anlæg til foder. Det er forbudt at anvende animalsk protein til fodring af kvæg på grund af risikoen for kogalskab.

Plantedirektoratet har på denne baggrund den 9. januar 2003 fundet kødbenmel (protein af landdyr) på en fabrik, der fremstiller kvægfoder. Proteinet er fundet i en prøve, der stammer fra et rutinemæssigt tilsyn hos Bornholms Andels Foderstofforretning A.m.b.a., Grønlandsvej 1, 3700 Rønne den 26. november 2003.

Umiddelbart efter Bornholms Andels Foderstofforretning fik besked om analyseresultatet, stoppede virksomheden på eget initiativ produktionen og iværksatte en grundig rengøring. Produktionen vil ikke blive startet igen, før Plantedirektoratet har godkendt anlægget til produktion.

Prøven er ikke udtaget af foder, men som skrab i det transportsystem, der transporterer råvarer ind til selve produktionsanlægget. Transportsystemet har også været brugt i tiden før 1. januar 2001, hvor det var tilladt at anvende protein af landdyr i foder til dyr, der anvendes til konsum, og Plantedirektoratet vurderer, at der er tale om en gammel rest af kødbenmel. I kvægfoder har forbuddet mod anvendelse af kødbenmel eksisteret siden 1997.

Det kan ikke udelukkes, at foder fra virksomheden er blevet forurenet med kødbenmelet, og Fødevaredirektoratet vurderer derfor, at der kan være en risiko forbundet med anvendelse af foderet.

Plantedirektoratet har derfor meddelt Bornholms Andels Foderstofforretning, at de skal tilbageholde alt foder fra det pågældende produktionsanlæg samt oplyse aftagere af foderet om, at det ikke må anvendes til fodring. Plantedirektoratet har endvidere pålagt virksomheden at fremskaffe oplysninger, som muliggør en mere præcis risikovurdering. Efter weekenden vil det blive vurderet om foderet skal tilbagekaldes og eventuelt destrueres.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024