Debat

Landbruget tegner fremtiden sort trods milliardoverskud

DEBAT: Videncenter for Landbrug fordrejer sandheden, når de siger, at tusindvis af danske landbrug må gå på tvangsauktion, de tilbageværende banker må lukke på stribe, og hele samfundet rystes i sin grundvold, hvis landbrugsstøtten som planlagt beskæres. Det mener gårdejer og journalist Kjeld Hansen.
Foto: Kjeld Hansen/BæreDygtighed
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kjeld Hansen
Journalist og gårdejer

Hvis EU-støtten til de europæiske jordejere beskæres som planlagt over de kommende syv år, vil tusindvis af danske landbrug gå på tvangsauktion, de tilbageværende banker må lukke på stribe, og hele samfundet rystes i sin grundvold.

Sådan præsenteres det skræmmende fremtidsscenarie for det danske samfund i en analyse fra Axelborg, der er propfyldt med tal og procenter. Den skal vise, hvor forfærdelig en fremtid der venter os alle, hvis EU begynder at spare på landbrugsstøtten.

Analysens dramatiske påstande er blevet viderebragt uden mindste forbehold i respektable medier som Jyllands-Posten, Politiken, Organic Today m.fl. Men der er tale om ren propaganda. Analysens tal og konklusioner er nøje udvalgt af det såkaldte "Videncenter for Landbrug", der drives af den private lobbyorganisation Landbrug & Fødevarer.

Fakta

Bland dig
Vil du også deltage i debatten på Altinget | Fødevarer?
Så send dit indspark til [email protected]

Milliarder i overskud
For bare to måneder siden offentliggjorde det uafhængige Fødevareøkonomisk Institut ved Københavns Universitet sin årlige status over landbrugets økonomi.

Instituttet dokumenterede helt anderledes sagligt, at "den øgede indtjening i jordbruget som helhed i både 2012 og 2013 vil givetvis styrke jordbrugets kreditværdighed. Det er gunstigt; dels af hensyn til muligheden for at finansiere investeringer; dels med henblik på at skabe luft til år med ringere indtjening".

Der arbejder dygtige fagfolk på centret, men de får ikke lov at sende en eneste pressemeddelelse, analyse eller rapport ud i medieverdenen, før den har været til kvalitetssikring på Axelborg hos landbrugets omdiskuterede spindoktor nr. 1, direktør Søren Gade.

Kjeld Hansen
Journalist og gårdejer

I kontante tal drejede det sig om et overskud på 7,3 milliarder kroner til de danske jordejere i 2012 og med en forventet stigning til 9,4 milliarder kroner i 2013.

Det er de bedste resultater i dette århundrede, og den positive udvikling fik disse ord med på vejen af fødevareminister Mette Gjerskov (S): "Landbruget er vigtigt for den danske eksport og for udkantsområderne, så denne her flotte prognose er med til at give hele landet et løft på et tidspunkt, hvor det er tiltrængt".

Center for propaganda
Videncenter for Landbrug set ser det som sin erklærede "mission" at være en afgørende drivkraft i udviklingen af et konkurrencedygtigt landbrug, og man ser det som sin "vision" at gøre viden til forretning. Centrets bestyrelse består udelukkende af tunge "politiske" topfolk fra landbrugets forskellige organisationer.

Der er altså på ingen måde tale om uafhængig - eller bare neutral - vidensformidling, men om ensidig propaganda for fortsat støtte til danske jordejeres private økonomi. Der arbejder dygtige fagfolk på centret, men de får ikke lov at sende en eneste pressemeddelelse, analyse eller rapport ud i medieverdenen, før den har været til kvalitetssikring på Axelborg hos landbrugets omdiskuterede spindoktor nr. 1, direktør Søren Gade. Der er ikke noget galt i, at landbruget har folk ansat til at male Fanden på væggen og fremtiden kulsort, men de bør optræde med åben pande.

Hos medierne bør der skelnes langt skarpere mellem viden og propaganda end i dag, hvor stort set alle påstande fra Axelborg viderebringes kritikløst. Ellers ender beslutningstagere og offentlighed på Herrens Mark, når der skal diskuteres fortsat kontanthjælp til de europæiske jordejere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kjeld Hansen

Fhv. borgmester (S), Herlev Kommune (1996-2011)
akademiingeniør

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024