Ny økologilov skal sikre forbrugertillid

NYHED: Regeringens forslag til ny økologilov strammer mulighederne for sanktioner og modtages positivt i Folketinget.
Forbrugerne skal kunne regne med det røde ø-mærke, og derfor vil fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) stramme sanktionsmulighederne over for øko-landmænd, der snyder på vægten.
Forbrugerne skal kunne regne med det røde ø-mærke, og derfor vil fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) stramme sanktionsmulighederne over for øko-landmænd, der snyder på vægten.Foto: Julie Charlotte Christensen/ Altinget
Niels Th. Dahl

Problemet er jo, at økologi er så utrolig sårbart, hvis der er overtrædere. Forbrugere skal have tillid til økologien. Bare der er én dårlig overskift, skal der 20 gode til at opveje den.

Lotte Dige Toft
Chefkonsulent i Plantedirektoratet
Fakta

DET ÆNDRER DEN NYE ØKOLOGILOV:

- En landmand, der er dømt for grov vanrøgt af dyr inden for de sidste fem år, eller som har en dom for import af ulovlig medicin, kan ikke autoriseres som økolog.

- Personer, der har fået frataget deres økologi-autorisation, skal ikke kunne fortsætte med drift af økologisk virksomhed i nye selskabskonstruktioner i op til fem år.

- Økologer, der overtræder de økologiske medicinregler, vil straks få frataget deres autorisation i op til fem år.

- "Forsigtighedsprincippet" skrives ind som en direkte del af loven.

- Formålsparagraffen ændres, så der skal tages hensyn til hele økologiens omdømme, når der sanktioneres mod den enkelte landmand.

Når forbrugerne ser det røde ø-mærke på en vare i supermarkedet, skal de være helt sikre på, at den også er fremstillet i overensstemmelse med kravene til økologisk produktion.

Det er målsætningen for fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), der onsdag i denne uge fremsætter sit forslag til ny økologilov i Folketinget.

Forslaget strammer på en række punkter op på reglerne, så sanktionerne mod de økologiske landmænd, der bryder øko-reglerne, bliver hårdere, og så det bliver nemmere at fratage dem autorisationen til at drive økologisk landbrug.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024