Om offentliggørelse af kontrolresultater

Per 1. januar i år bekendtgøres både detail- og engrosvirksomheders kontrolresultater vedrørende fødevarer på nettet.
Sandra Schwartz
Dokumentation

Bekendtgørelse om offentliggørelse af kontrolresultater

 

I medfør af § 62, § 68 og § 78, stk. 3 i lov nr. 471 af 1. juli 1998 om fødevarer m.m. (fødevareloven) som ændret ved lov nr. 279 af 25. april 2001, § 2, stk. 3, § 8 og § 12 i økologiloven, jf. lov nr. 118 af 3. marts 1999, som ændret ved lov nr. 279 af 25. april 2001, § 1, stk. 1, § 1a og § 4, stk. 2 i lov om frø, kartofler og planter, jf. lovbekendtgørelse nr. 261 af 26. april 1999, som ændret ved lov nr. 279 af 25. april 2001, § 4, stk. 1, § 4a og § 24 i lov om administration af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om markedsordninger for landbrugsvarer m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 285 af 8. maj 2002, samt efter bemyndigelse fra Ministeren for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, fastsættes:

§ 1. Fødevaredirektoratet offentliggør resultater og sanktioner på baggrund af den kontrol, som fødevareregionerne udfører i henhold til lov nr. 471 af 1. juli 1998 om fødevarer m.m. (fødevareloven), som ændret ved lov nr. 279 af 25. april 2001, økologiloven, jf. lov nr. 118 af 3. marts 1999, som ændret ved lov nr. 279 af 25. april 2001, lov om frø, kartofler og planter, jf. lovbekendtgørelse nr. 261 af 26. april 1999, som ændret ved lov nr. 279 af 25. april 2001 og lov om administration af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om markedsordninger for landbrugsvarer m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 285 af 8. maj 2002, jf. de i §§ 2- 8 nævnte bestemmelser.

Detailvirksomheder

§ 2. Som led i offentliggørelsen skal alle detailvirksomheder, producenter af materialer og genstande med direkte salg til forbrugeren samt virksomheder med mobile anlæg og lignende, som anvendes til slagtning eller slagtermæssig behandling ophænge kontrolrapporten i virksomheden. Kontrolrapportens tillægsside skal være tilgængelig for forbrugeren på virksomheden.

Stk. 2. Kontrolrapporten skal umiddelbart efter, at virksomheden har modtaget denne, ophænges på et for forbrugeren synligt sted i umiddelbar nærhed af indgangen til forretningsområdet, som kontrolrapporten vedrører, eller et andet tilsvarende sted i virksomheden, hvor kontrolrapporten er lige så synlig for forbrugeren. Virksomheder med mobile salgssteder skal ophænge kontrolrapporten synligt for forbrugeren på hvert enkelt salgssted, der er kontrolleret. Hvor der er mere end et salgssted kan kopi benyttes.

Stk. 3. Ved salg, hvor forbrugeren ikke har mulighed for at se kontrolrapporten og tillægssiden på salgsstedet, herunder ved postordresalg og salg via internet, skal kontrolrapporten være umiddelbart tilgængelig på virksomhedens hjemmeside, eller kopi af kontrolrapporten og tillægssiden sendes til kunden på forlangende.

Stk. 4. Virksomheder må alene anføre kommentarer på kontrolrapporten i det felt, der er beregnet til dette. Virksomheden skal sikre, at der ikke i øvrigt sker ændringer eller tilføjelser til kontrolrapporten og tillægssiden, eller at disse på anden måde gøres uanvendelige.

Stk. 5. Ved ejerskifte skal kontrolrapporten fra seneste tilsyn før overdragelsen blive hængende i virksomheden, indtil der foreligger en ny kontrolrapport.

Stk. 6. Hvis kontrolrapporten beskadiges eller bortkommer fra virksomheden, skal virksomheden straks anmode fødevareregionen om en kopi af seneste kontrolrapport. Stk. 2 finder tilsvarende anvendelse.

§ 3. Resultatet af kontrollen med de i § 2, stk. 1 nævnte virksomheder anføres på kontrolrapporten. Resultatet bliver sammenfattet i en kategori, som anføres på kontrolrapporten med et af de i bilag 1 nævnte symboler. Kontrolrapporten indeholder desuden oplysninger om kategorier, herunder dato og forklaring på kategori for de tre seneste tilsyn udført efter 1. oktober 2001.

Stk. 2. I kategoriseringen indgår ikke resultater af kontrollen med de i bilag 2 nævnte bestemmelser eller indskærpelser vedrørende angivelse af geografisk oprindelse (land, region, by eller adresse).

Stk. 3. Når der er sket ejerskifte, falder kategorier fra forrige ejer bort ved første tilsyn efter ejerskiftet.

§ 4. De i § 2, stk. 1 nævnte virksomheders kontrolrapporter herunder kategorier, vil blive offentliggjort på internettet.

Stk. 2. Undtaget er virksomheder som ikke skal godkendes, registreres eller anmeldes.

Stk. 3. Detailvirksomheders seneste kontrolrapport, herunder kategorier offentliggøres på internettet, indtil virksomheden har meddelt, at den ophører. Virksomheden vil fremgå af internettet indtil den dag virksomheden ophører.

Stk. 4. Ved ejerskifte vil den seneste kontrolrapport og kategorier for virksomheden været tilgængelig på internettet, indtil første tilsyn efter ejerskiftet.

Stk. 5. Virksomhederne kan aflevere eller indsende skriftlige bemærkninger til den seneste kontrolrapport til fødevareregionen. Disse vil herefter blive offentliggjort på internettet.

Engrosvirksomheder

§ 5. På internettet offentliggøres de seneste fire kontrolrapporter for engrosvirksomheder samt for virksomheder som indfører, fremstiller med henblik på engrossalg eller foretager engrossalg af visse materialer og genstande.

Stk. 2. For engrosvirksomheder, der ifølge fødevareregionens årlige kontrolplan skal have mere end 12 tilsyn pr. år, offentliggøres et kontrolresume for hvert af de seneste fire måneder.

Stk. 3. Engrosvirksomheders seneste fire kontrolrapporter eller kontrolresuméer offentliggøres på internettet indtil virksomheden har meddelt, at den ophører. Virksomheden vil fremgå af internettet indtil den dag virksomheden ophører.

Stk. 4. Ved ejerskifte offentliggøres tidligere kontrolrapporter eller kontrolresumeer for virksomheden indtil, der er udført tilsyn efter ejerskiftet.

Stk. 5. Virksomhederne kan aflevere eller indsende skriftlige bemærkninger til de seneste fire kontrolrapporter eller kontrolresumeer til fødevareregionen. Disse vil herefter blive offentliggjort på internettet.

Generelle bestemmelser

§ 6. De i § 2, stk. 1 og § 5, stk. 1 og 2 nævnte virksomheder kan rekvirere et tilsyn hos fødevareregionerne, når der har været foretaget et ordinært tilsyn eller i forbindelse med ejerskifte. Tilsynet gennemføres af fødevareregionen inden for fem arbejdsdage, med mindre der foreligger ekstraordinære omstændigheder.

Stk. 2. Virksomhederne kan hos fødevareregionen rekvirere et uanmeldt tilsyn, som vil blive gennemført inden for to måneder.

Stk. 3. Hvis fødevareregionen ikke kan gennemføre et efter stk. 1 rekvireret tilsyn inden for den fastsatte frist, skal fødevareregionen meddele dette til virksomheden og oplyse hvornår tilsynet forventes gennemført. Fra det tidspunkt, fødevareregionen har oplyst, at tilsynet ikke kan gennemføres inden for fristen og indtil, tilsynet er gennemført, er detailvirksomheder fritaget fra der i § 2, stk. 1 fastsatte krav om ophængning. Virksomhedens resultater vil samtidig blive taget af internettet.

Stk. 4. Hvis et efter stk. 1 eller stk. 2 rekvireret tilsyn ikke kan gennemføres på grund af virksomhedens forhold, betragtes tilsynet som gennemført, og den tidligere kontrolrapport skal da blive hængende og virksomhedens resultater vil fortsat blive offentliggjort på internettet.

§ 7. Ved offentliggørelse af resultater fra kontrolkampagner, tilsyn og lignende kan Fødevaredirektoratet og fødevareregionerne offentliggøre navne og adresser på de i medfør af fødevareloven autoriserede, godkendte, registrerede og anmeldte virksomheder.

Stk. 2. Desuden kan Fødevaredirektoratet og fødevareregionerne offentliggøre resultater fra kontrolkampagner, tilsyn og lignende med navn og adresse på primærproducenter.

§ 8. Fødevaredirektoratet og fødevareregionerne offentliggør kontrolresultater, herunder bødestørrelse, inden de administrative klagemuligheder er udtømte, bødeforelægget er endeligt vedtaget, eller der er faldet endelig dom.

§ 9. Med bøde straffes den, der overtræder § 2 i denne bekendtgørelse.

Stk. 2. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

§ 10. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2004.

Stk. 2. Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 361 af 21. maj 2003 om offentliggørelse af kontrolresultater.

Fødevaredirektoratet, den 15. december 2003

Henrik G. Jensen

/Mette Toftdal Grolleman


Bilag 1

Kategoriseringen omfatter følgende symboler:

 

AH001694_IMAGE002.JPG Size: (19 X 19)   1: Ingen anmærkninger

AH001694_IMAGE004.JPG Size: (19 X 19)   2: Indskærpelse givet

AH001694_IMAGE006.JPG Size: (19 X 19)   3: Påbud eller forbud givet

AH001694_IMAGE008.JPG Size: (19 X 19)   4: Bødeforelæg udstedt, politianmeldelse indgivet eller godkendelse inddraget


Bilag 2

Undtaget fra kategoriseringen er:

Lov om fødevarer m.m. § 35.

Rådets forordning om den fælles markedsordning for oksekød.

Bekendtgørelse om kvalitetsnormer og støtte for mælk og mejeriprodukter.

Bekendtgørelse om tilvirkning af vin.

Bekendtgørelse om tilsætning af jod til husholdningssalt og salt i brød og almindeligt bagværk m.v.

Bekendtgørelse om handelsnormerne for fjerkrækød.

Bekendtgørelse om sporbarhed- og oprindelsesmærkning mv. af oksekød §§ 8 og 9.

Bekendtgørelse om autorisation m.v. ved behandling og salg af fødevarer m.v. samt kontrolmærkning af animalske fødevarer §§ 13 og 27.

Bekendtgørelse om egenkontrol bilag 2, kapitel 3 nr. 1-3, samt udførelsen af procedurerne.

Bekendtgørelse om betaling for kontrol af fødevarer og levende dyr m.v.

 

 


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024