Pressemeddelelse: Analyse: Ineffektiv kontrol på slagterierne koster hundreder af millioner

Dokumentation
Pressemeddelelser 13.5.2009 | af Kommunikationsafdelingen Kødkontrollen på de danske slagterier er alt for dyr og ineffektiv, konkluderer en ny rapport fra revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers. Udgifterne til kødkontrollen, der udføres af myndighederne, men betales af slagterierne, er de senere år steget voldsomt og har forringet slagteriernes konkurrenceevne. Branchen opfordrer ministeren til at følge rapportens anbefalinger. ”Det grundlæggende problem er, at der ikke er tilstrækkeligt fokus på en effektiv kødkontrol, ligesom der heller ikke er noget væsentligt incitament til at forandre og forbedre sig.” Så klart fremgår det af den analyse af kødkontrollen på de danske slagterier, som revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers har lavet for fødevareministeriet. - Det er rystende læsning. Rapporten dokumenterer sort på hvidt, at administrationen af kødkontrollen er dybt problematisk. Der mangler både ledelsesansvar, økonomistyring, budgetopfølgning og incitamenter til at arbejde effektivt. Resultatet er, at kontrolomkostningerne er tordnet i vejret til skade for slagterierne, der skal samle regningen op, siger Erik Bisgaard Madsen, der er veterinærdirektør i slagteriernes brancheorganisation, Danish Meat Association. Udviklingen i omkostninger til kødkontrollen   Pris pr slagtet svin i kr. - Det er godt, at ministeren har taget initiativ til at få nedbragt omkostningerne. Men rapporten viser at potentialet er langt større end ambitionerne i ministerens handlingsplan fra efteråret – vel og mærke uden at det går ud over fødevaresikkerheden. Jeg vil derfor kraftigt opfordre ministeren til at følge rapportens anbefalinger så vi hurtigst muligt kan få omkostningerne til kontrollen ned på et konkurrencedygtigt niveau, siger Erik Bisgaard Madsen. Af rapporten fra PricewaterhouseCoopers fremgår det bl.a.: At der er potentiale for væsentlige omkostningsreduktioner i kødkontrollen og at potentialet er markant større end i ministerens handlingsplan. På den baggrund anbefaler PricewaterhouseCoopers en helt ny model for organisering og styring af kødkontrollen. Samtidig skal der skabes incitamenter til at udføre opgaven ordentligt. Alt dette skal skabe en organisation, som kan have det nødvendige fokus på, hvordan opgaven løses optimalt og under hensyntagen til ressourceforbruget, herunder bl.a. bemanding, overenskomster, pausestrukturer og sygefravær. PricewaterhouseCoopers rapporten understreger at dette kan gennemføres, uden at det har konsekvenser for fødevaresikkerheden. For yderligere kommentarer kontakt veterinærdirektør i DMA, Erik Bisgaard Madsen, tlf. 4045 0883, eller kommunikationschef Karsten Anker Petersen, tlf. 4037 7323. For at kunne læse dette nyhedsbrev ordentligt, anbefales det, at sætte dit e-mail program til HTML visning.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024