Udskældt EU-eksportstøtte sløjfes

HANDEL: EU’s landbrugskommissær varsler et endegyldigt stop for eksportstøtte til europæiske fødevarer, der sælges til Afrika. Symbolsk, men vigtigt signal, der dog ikke går langt nok, vurderer Mellemfolkeligt Samvirke og tidligere udviklingsminister.

EU's landbrugskommissær, Dacian Ciolos, vil afskaffe EU's udskældte eksportstøtte over for fattige lande i Afrika.
EU's landbrugskommissær, Dacian Ciolos, vil afskaffe EU's udskældte eksportstøtte over for fattige lande i Afrika.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen
Foto: Europa-Kommissionen
Fakta

EU's eksportstøtte
De såkaldte eksportrestitutioner har til formål at udligne forskellen mellem priserne på verdensmarkedet og priserne inden for EU, så europæiske landbrugsprodukter kan sælges uden for Unionen.

Det var tidligere et bærende element i EU's landbrugspolitik, hvor europæiske landmænd producerede store mængder fødevarer, der endte på verdensmarkedet med eksportstøtte i halen.

I 1993 tegnede eksportrestitutionerne sig således for 75 milliarder kr. årligt på EU-budgettet. Den udvikling er siden blevet langsomt udfaset, og eksportstøtten kan i dag kun bruges på særlige områder. I 2012 var tallet faldet til lidt over en milliard kr., og i 2014 vil der slet ikke blive givet eksportstøtte på grund af gunstige priser på verdensmarkedet.

EU-Kommissionen kan dog vælge at genindføre støtten, hvis der sker alvorlige prisfald. Det skete for eksempel i 2009, hvor den danske landbrugskommissær Mariann Fischer Boel reagerede på pres fra de europæiske mælkebønder og genindførte eksportstøtte til smør, ost og mælkepulver oven på et stort fald i mælkepriserne.

Med Kommissionens nye udspil vil støtten dog ikke længere tages i brug over for de mindst udviklede afrikanske lande. 

BRUXELLES: En af de mest udskældte ordninger i EU's regelbøger står til at blive sløjfet - i hvert fald over for Afrika. De såkaldte eksportrestitutioner, der er blevet bundet i halen på europæiske landbrugsvarer for at gøre dem konkurrencedygtige på verdensmarkedet, skal aldrig mere kunne bruges til at dumpe europæiske madvarer til lave priser på markederne i de fattigste lande i Afrika.

Det er meldingen fra EU's landbrugskommissær, Dacian Ciolos.

"Jeg er parat til at foreslå et endegyldigt stop for brugen af eksportrestitutioner til de udviklingslande. Selv i krisetider, hvor instrumentet ellers stadig kan bruges," sagde Dacian Ciolos ved en stor landbrugs- og miljøkonference i Berlin.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024