Usund mad skal ikke pumpes med vitaminer

Reglerne om vitamintilsætning i mad bliver behandlet i Parlamentet i øjeblikket. Ordføreren på området, Torben Lund (S), skriver her, hvorfor han mener, at danskerne ikke skal have vitaminer i de usunde fødevarer.

Usunde fødevarer skal ikke kunne maskeres som værende sunde, blot fordi de er peppet op med vitaminer. Det er forkert at signalere, at en appelsin kan erstattes med en pose vitamin-vingummier, og at et glas mælk kan erstattes med calcium-holdigt chokolade.

Torben Lund (S)
Medlem af Europa-Parlamentet
Fakta
Torben Lund er Europa-Parlamentets ordfører på direktivet om ”Berigelse af fødevarer,” der skal føre til fælles regler for tilsætning af vitaminer og mineraler i fødevarer. At være ordfører vil sige, at det er Torben Lund, der på vegne af Europa-Parlamentet forhandler med EU-Kommissionen og Ministerrådet om direktivet.

Møde med Kommissæren
Torben Lund mødtes i februar med EU-Kommissær for fødevaresikkerhed og sundhed, David Byrne. Byrne gav under mødet udtryk for, at han ikke umiddelbart var indstillet på at gøre det forbudt at tilsætte vitaminer i usunde fødevarer. Der er dermed lagt op til en hård kamp i Parlamentet.


Kilde: Altinget.dk
I England kan man næsten ikke købe en pakke cornflakes eller andre morgenmadsprodukter, uden der er blevet tilsat ekstra vitaminer. I Tyskland kan man købe slik med c-vitaminer mange steder. Mange lande tillader i modsætning til Danmark, at man må tilsætte ekstra vitaminer og mineraler til fødevarer.

Desværre er disse tilsætninger af vitaminer og mineraler ikke uden problemer. Store doser vitaminer kan faktisk skade helbredet mere, end det gavner. For eksempel har man konstateret, at risikoen for knogleskørhed er øget hos personer, der har et overforbrug af a-vitamin, og store doser c-vitamin er mistænkt for at forøge risikoen for brystkræft.

Hvis alle de produkter, vi køber, er peppet op med ekstra vitaminer, risikerer vi ganske enkelt at få for mange vitaminer. Reglerne er meget forskellige i Europa. Derfor er vi i EU ved at udarbejde nye fælles regler for tilsætning af vitaminer og mineraler i fødevarer.

De nye regler bør være så klare som muligt.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024