Debat

Usundheds-skat vil ikke være effektiv

DEBAT: Skatteministeriets beregninger viser, at en skat på usunde fødevarer slet ikke vil være effektiv, skriver Michael Stevns.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Stevns,
Koncerndirektør i Arla Foods amba

Det er befriende dejligt at se, at en fornem repræsentant for den danske detailhandel af ægte hjerte ønsker at gøre endnu mere for vores sundhed. Naturligvis er der en god forretning i at have sunde kunder, - det er jo dem vi alle skal leve af, men jeg tror, at der ligger en endnu større ansvarlighed bag.

Jeg er imidlertid ikke helt enig i Ebbe Lundgaards ønsker til virksomme instrumenter.

Skatteministeriet refererer i en publikation fra 30. juni 2005 til en undersøgelse fra Fødevareøkonomisk Institut, hvor forsker Sinne Smed m.fl. har undersøgt, om momsdifferentiering er en farbar vej i sundheds- og ernæringsmæssig sammenhæng. Samme ministerium konkluderer bl.a. på baggrund heraf, at undersøgelsen indikerer

- at en isoleret nedsættelse af momsen på sunde fødevarer ikke er nok til at sikre en ernæringsmæssig positiv effekt,

- at billigere frugt og grønt indirekte vil betyde en stigning i forbruget af usunde produkter, såsom slik, kiks og kager,

- at de laveste sociale grupper ikke påvirkes mere end den gennemsnitlige dansker af en momsnedsættelse,

- at det på ingen måde er sikkert, at en momsdifferentiering kan anvendes som instrument til at føre fordelingspolitik af samfundets goder.

Det er derfor i nogen strid med forskningsresultaterne at plædere for skattedifferentiering på sunde/usunde fødevarer og derfor nok ikke den mest optimale løsning, som Ebbe Lundgaard anviser i sit debatindlæg af d. 29. november 2006 på Altinget.dk. I hvert fald ikke hvis man vel at mærke vil forbedre sundheden og livskvaliteten for alle danskerne, - både dem, der betaler topskat og de få, der efterhånden ikke gør.

Jeg kan heller ikke tilslutte mig, at oplysning kun virker for den såkaldte 'elite', dvs. dem, der intellektuelt og økonomisk er modtagelige for den objektive fornuft.

Når jeg plæderer for oplysning, så er det i form af undervisning og uddannelse på et fuldstændigt men meget appetitligt, lavpraktisk niveau. Koncentrerer vi os bare om den kommende generation, så ønsker jeg, at alle folkeskolens elever bliver "indoktrineret"/oplyst i form af praktiske forsøg, madlavning, handel og vandel i skoleboderne, matematik om mad og sundhed, samfundsfag om holdninger til emnet, gode historier, eksterne gæsteundervisere fra erhvervsliv og sundhedssektoren, idrættens betydning for sundhed osv. Det ligger mig uendelig fjernt at tro, at oplysning udelukkende kan gives via et tørt foredrag.

Oplysningens fundament hviler i vores land bl.a. på Grundtvigs tanker om, at "livet er én skole". Den livslange læring og fornyelse af ens verdenssyn er grundlæggende elementer i det at være dansker. Jeg tror derfor på, at får vi rigtigt fat i de unge fra starten af, så vil de også i de efterfølgende mange år foretage mere fornuftige fødevarevalg, end hvis de fra samfundets side bliver tvunget hertil via bureaukratiske og dyre afgiftsordninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Stevns

Koncerndirektør, Danish Agro Group/Agribusiness Support
cand.lact. (Københavns Uni. 1986)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024