Veterinære sundhedscertifikater

Papirgang og dokumentation ved udstedelse af veterinære sundhedscertifikater ved eksport af foderstoffer til lande uden for EU (”3. lande”.)
Sandra Schwartz
Dokumentation
Papirgang og dokumentation ved udstedelse af veterinære sundhedscertifikater ved eksport af foderstoffer til lande uden for EU ("3. lande") FO-01/04 Til:
  • Eksportører af foderstoffer
  • Landbrugs- og Foderstoforganisationerne
  • Foderstofudvalget
  • Fødevaredirektoratet
  • Fiskemelsfabrikker og destruktionsanstalter

    Når virksomheder eksporterer foderstoffer til 3. lande kræver de modtagende myndigheder oftest at foderet får følge af et veterinært sundhedscertifikat (herefter sundhedscertifikat).

    Kontrol i forbindelse med udstedelse af sundhedscertifikater sker i et samarbejde mellem Fødevareregionerne og Plantedirektoratet og dets distrikter. Denne meddelelse opdaterer krav og procedurer i dette samarbejde.

    Definitioner:

    Veterinære sundhedscertifikater
    Sundhedscertifikater, der følger eksportvaren til 3. land, og hvor der kræves attestation af en embedsdyrlæge. Sundhedscertifikatet anvendes som dokumentation for bl.a. foderets oprindelse og kvalitet i forbindelse med importkontrol i det aktuelle land. De attesteres af en embedsdyrlæge fra den fødevareregion, som eksportvirksomheden er tilknyttet.

    Baggrundserklæring
    En baggrundserklæring forelægges fødevareregionens embedsdyrlæge ved attestation af sundhedscertifikatet. Baggrundserklæringen fungerer som dokumentation for erklæringer i sundhedscertifikatet som omhandler forhold som kun Plantedirektoratet kan kontrollere. Den er skrevet på eksportvirksomhedens eget brevpapir og udformet som en erklæring overfor Plantedirektoratet. Denne udformning er valgt fordi den i visse tilfælde omhandler forhold som Plantedirektoratet ikke kan kontrollere i forbindelse med fremstillingen af det specifikke parti som eksporteres. Ved de rutinemæssige virksomhedstilsyn skal virksomheden dog kunne fremskaffe dokumentation der bekræfter rigtigheden af tidligere erklæringer.

    Baggrundserklæringen afsluttes med ordlyden "This declaration was made to the Danish Plant Directorate on" eller “Dette er erklæret over for Plantedirektoratet” efterfulgt af datoen, virksomhedens underskrift og stempel.

    Med denne formulering står virksomheden inde for, at de afgivne oplysninger er korrekte. Det kan tilføjes, at en sådan erklæring, der afgives med henblik på Plantedirektoratets attestation, afgives under strafansvar efter § 163 i Straffeloven.

    Salmonella kontrolordning
    Kontrol i henhold til Bekendtgørelse om salmonellafri foderstoffer. Se iøvrigt Plantedirektoratets hjemmeside www.pdir.dk under virksomheder>foder>salmonella. Salmonella kontrolordningen inkluderer 4 årlige besøg hvor der udtages skrabeprøver fra kritiske punkter i produktionsanlægget, også kaldet proceskontrol. Færdigvarekontrol indgår ikke i salmonella kontrolordningen.

    Dokumentationskrav

    Hvad sundhedscertifikaterne skal omfatte
    Virksomheden, der vil eksportere skal selv undersøge, hvilke krav der stilles af importørlandets kompetente myndigheder, for at foderet kan indføres i landet. Det er ikke muligt for Fødevaredirektoratet eller Plantedirektoratet at holde sig ajour med importørlandenes krav. Forskellige regioner i samme land kan også stille forskellige krav.

    Importørlandene kan ændre krav uden at der bliver givet besked til Fødevaredirektoratet eller Plantedirektoratet. Virksomhederne bør derfor jævnligt undersøge, om kravene i pågældende land er blevet ændret. Hvilke lande, der kræver certifikater underskrevet af en embedsdyrlæge, kan også ændre sig. Forud for enhver eksport, påhviler det derfor eksportøren, at fremskaffe 3. landets importbetingelser, i fald disse er ændret fra forudgående eksport, hvorefter disse fremsendes til fødevareregionen. Sagsbehandlingstiden fra eksportbetingelserne er modtaget til at sundhedscertifikatet er udformet, er blandt andet afhængig af, om der foreligger tidligere udformede sundhedscertifikater på samme slags forsendelse, om der tale om væsentlige ændringer i forhold til tidligere krav eller, om der tale om udformning af et helt nyt sundhedscertifikat

    Endelig skal det pointeres, at Fødevaredirektoratet og Plantedirektoratet kun attesterer det, som importørlandets kompetente myndigheder kræver. Supplerende krav, som importøren stiller, kan ikke attesteres.

    Dokumenter der typisk skal forelægges embedsdyrlægen
    Embedsdyrlægen kan ikke skrive under på mere end det, der er dokumentation for. Derfor skal virksomheden fremskaffe dokumentation for alle erklæringer som sundhedscertifikatet afkræver embedsdyrlægen. Dokumentationen, der typisk skal forelægges embedsdyrlægen, er sundhedscertifikater på animalske proteiner der indgår i produktionen, analysebeviser vedrørende bakteriologisk kvalitet af færdigvaren, samt en baggrundserklæring vedrørende de generelle produktionsforhold på virksomheden attesteret af såvel virksomheden som Plantedirektoratet.

    a) Sundhedscertifikater på indgående fodermidler af animalsk oprindelse
    Hvis der indgår animalske proteiner i produktionen af eksportfoderet forelægges kopier af sundhedscertifikater på disse til fødevareregionen via Plantedirektoratet. Virksomheden fremsender kopier af sundhedscertifikater anvendt i produktionen til Plantedirektoratet. Samtidig fremsendes en produktionsliste, hvoraf det fremgår, hvilke partier animalsk protein der er anvendt i produktionen af det aktuelle eksportfoder. Plantedirektoratet sikrer altså at virksomheden har en fyldestgørende sporbarhed på de animalske proteiner. Derefter videresender Plantedirektoratet sundhedscertifikaterne til fødevareregionens embedsdyrlæge der kontrollerer sundhedscertifikaterne.

    b) Salmonellakontrol og anden bakteriologisk kontrol
    Hvorvidt der skal foreligge analysecertifikater på salmonella eller andre bakteriologiske parametre afhænger af teksten i sundhedscertifikatet.

    Er der krav om prøvetagning af det specifikke eksportparti, bestilles prøvetagning hos Plantedirektoratets distrikter. Partiet skal være produceret over et kort tidsrum, hvis det skal kunne betragtes som ét slutprodukt. Er dette ikke tilfældet må sendingen betragtes som flere slutprodukter, hvoraf der skal udtages prøver. Prøverne udtages og analyseres efter de forskrifter der er beskrevet i sundhedscertifikatet eller efter lignende standard. Analysen foretages på akkrediteret laboratorium

    Er der i sundhedscertifikatet blot krav til, at virksomheden er under løbende salmonella kontrol af de danske myndigheder kræves der ikke salmonella analyser af eksportpartiet. Derimod skal virksomheden være tilmeldt Plantedirektoratets salmonella kontrolordning. Er der i sundhedscertifikatet krav til at slutproduktet er under løbende salmonella kontrol skal virksomheden gøre Plantedirektoratet opmærksom på dette, således at der indarbejdes færdigvarekontrol i salmonella kontrolordningen. Er der yderligere krav til, at der løbende undersøges for enterobactereacea kan prøvetagning og analyse for dette indarbejdes i salmonella ordningen.

    Ved krav om prøvetagning af det specifikke eksportparti foreligges dokumentationen for embedsdyrlægen via analysecertifikater fra akkrediteret laboratorium. Da er det vigtigt at huske, at erklæringer omkring salmonella skal udelades i baggrundserklæringen. Ved krav om løbende kontrol foreligges dokumentation omkring salmonella for embedsdyrlægen via baggrundserklæringen.

    Efter aftale med Plantedirektoratets lokale distriktskontorer vil Plantedirektoratets kontrollører som rekvireret arbejde kunne udtage prøver til salmonella eller anden bakteriologisk kontrol. Salmonella kontrolordningen er brugerbetalt jvf. betalingsbekendtgørelsen. Indarbejdes undersøgelse for Enterobactereacea i salmonella kontrolordningen faktureres dette som rekvireret arbejde. Ligeledes vil en udvidelse af salmonella kontrolordningen med færdigvarekontrol blive betragtet som rekvireret arbejde.

    c) Attestation af de generelle produktionsforhold i form af en baggrundserklæring
    Her nævnes de forhold på virksomheden som kun Plantedirektoratet kan kontrollere rigtigheden af. Det kan f.eks. være oplysninger om, at de producerede foderstoffer har været opvarmet til 80°C, at varepartiet er pakket i nye, hele sække, at partiet består af et givet antal sække med et givent indhold etc. Ligeledes indarbejdes erklæringer om løbende salmonella kontrol i baggrundserklæringen, jvf. ovenfor.

    Arbejds- og papirgang ved udstedelse af baggrundserklæring
    For at sikre at virksomheden kan få udstedt sundhedscertifikatet hurtigt og effektivt er det nødvendigt at der nedfældes ”spilleregler” for papirgangen. Nedenfor er beskrevet to forskellige arbejdsgange som virksomhederne kan vælge ved eksport.

    Virksomheden kan vælge mellem at få udstedt en baggrundserklæring knyttet til det aktuelle parti/batch der eksporteres eller at få udstedt en periodisk baggrundserklæring der gælder for alle varer produceret indenfor en periode på en uge. Den periodiske baggrundserklæring kan være en fordel for virksomheder der har mange ugentlige eksportordrer. Omkostninger til analyse af færdigfoder og krav til lagerkapacitet vil oftest være højere ved denne løsning. Til gengæld har virksomheden kun omkostninger til én ugentligt baggrundserklæring og mulighed for, at være mere fleksible i forhold til at ændre eksportordren i sidste øjeblik.

    Arbejdsgang ved baggrundserklæring knyttet til eksport partiet Er der i sundhedscertifikatet krav til analyse af eksportpartiet bestiller virksomheden Plantedirektoratets kontrollører til, at prøvetage færdigfoderet. Prøverne sendes til analyse på et akkrediteret laboratorium. Virksomheden sender baggrundserklæring samt eventuelle certifikater på forarbejdet animalsk proteiner til Plantedirektoratet, som attesterer og returnerer til virksomheden. Når virksomheden har modtaget analysecertifikater fra laboratoriet fremsendes disse til fødevareregionen sammen med baggrundserklæringen, eventuelle certifikater for forarbejdet animalsk protein og det udfyldte sundhedscertifikat. Hvis dokumentationen er fyldestgørende attesterer fødevareregionens embedsdyrlæge og returnerer sundhedscertifikatet til virksomheden. Arbejdsgang ved periodisk baggrundserklæring
    Vælges denne løsning kræves det oftest, at virksomhederne får udtaget prøver til salmonellakontrol på samtlige partier der produceres til eksport. Det afhænger af kravene fra modtagerlandet. Arbejdsgangen kan være som beskrevet i det følgende. Virksomheden bestiller én eller to gange ugentligt Plantedirektoratets kontrollører til at tage prøver af færdigfoderet som skal eksporteres. Prøverne sendes til et akkrediteret laboratorium. Efterhånden som resultaterne foreligger på disse prøver fremsender laboratoriet disse til fødevareregionen. En gang ugentligt fremsender virksomheden en baggrundserklæring, samt eventuelle certifikater på forarbejdet animalsk protein, til Plantedirektoratet som omhandler hele den forgangne uges produktion af eksportvarer. Dette indbefatter en liste over alle de varer der er blevet prøvetaget. Baggrundserklæringen attesteres af Plantedirektoratet som returnerer erklæringen til virksomheden. Herefter udfylder virksomheden et sundhedscertifikat og sender til fødevareregionen. I sundhedscertifikatet anføres hvilke varer og batchnumre, der indgår i forsendelsen. Fødevareregionens embedsdyrlæge attesterer derefter på grundlag af baggrundserklæringen og analyseresultater fra laboratoriet.

    Generelle retningsliner
    Uanset hvilken løsning der vælges bør virksomheden altid have for øje at der skal være entydig sammenhæng mellem produkterne nævnt i sundhedscertifikatet og de forskellige dokumenter som præsenteres for fødevareregionens embedsdyrlæge. Baggrundserklæring, sundhedscertifikat og certifikater for forarbejdet animalsk protein skal kunne knyttes sammen via batchnummmer, ordrenummer eller lignende. Hvis der indgår dokumentation for salmonella eller anden bakteriologisk kontrol skal analysebeviset fra laboratoriet entydigt kunne knyttes til de batchnumre der er nævnt i sundhedscertifikatet. Ligeledes skal certifikater for forarbejdet animalsk protein entydigt kunne knyttes til de batchnumre der er nævnt i sundhedscertifikat såvel som baggrundserklæring. Det kan eksempelvis gøres ved at virksomheden i baggrundserklæringen opstiller en liste over de partier af forarbejdet animalsk protein, der er brugt i produktionen af det foder, som ønskes eksporteret.

    Virksomheden bør yderligere være opmærksom på, at kun de punkter der kræver Plantedirektoratets attestation inkluderes i baggrundserklæringen. Eksempelvis kan Plantedirektoratet ikke udtale sig om veterinære spørgsmål såsom svinepest. Ligeledes udelades tekster omkring salmonella fra baggrundserklæringen i de tilfælde, hvor det er fødevareregionen der foreligges analysebeviserne på salmonella.

    Prisliste og betalingsbetingelser
    Ovennævnte arbejde udføres som rekvireret arbejde, der skal betales af rekvirenten.

    Plantedirektoratets priser følger betalingsbekendtgørelsen. Priserne fremgår af Plantedirektoratets hjemmeside www.pdir.dk under publikationer>prisliste

    Fødevaredirektoratets priser følger bekendtgørelse nr. 1160 af 16. december 2002 om betaling for kontrol af fødevarer og levende dyr m.v.

    Ophævelse af hidtidig meddelelse om certifikater, der skal underskrives af en dyrlæge
    Denne meddelelse erstatter meddelelse FO-1/99 af 19. januar 1999 om eksportcertifikater for foderstoffer, hvor certifikaterne skal underskrives af en dyrlæge.


  • Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024