Kommentar af 
Morten Reimar

Måske er en dom for racisme det bedste, der kan ske for Messerschmidt lige nu

Der er trængt på højrefløjen, og en rask lille bøde for at ’sige det, vi alle sammen tænker,’ kan være det, der sætter Dansk Folkeparti tilbage i spotlightet, skriver Morten Reimar. 

Tiderne er ikke så gode for Dansk Folkeparti, som de har været. De har brug for at vise, at der stadig er brug for dem. Og derfor er sigtelsen en kæmpe appelsin i Messerschmidts Borsalino-hat, skriver Morten Reimar. 
Tiderne er ikke så gode for Dansk Folkeparti, som de har været. De har brug for at vise, at der stadig er brug for dem. Og derfor er sigtelsen en kæmpe appelsin i Messerschmidts Borsalino-hat, skriver Morten Reimar. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Morten Reimar
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mandag blev Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt sigtet af Nordsjællands Politi for overtrædelse af straffelovens paragraf 266b. Racismeparagraffen.  

Baggrunden er, at han sidste år på X delte en plakat, han i sin tid som DFU-formand fik en dom for. Plakaten påstod, at det multietniske samfund ville føre alverdens dårligdomme som bandekriminalitet og voldtægter med sig. 

Den blev lavet i 00'erne, og det må efterhånden være de "gode gamle dage", DF'erne så ofte drømmer sig tilbage til. Dengang var meget nemlig bedre. 

Da var Dansk Folkeparti på en og samme tid omdrejningspunktet i dansk politik og de aller frækkeste drenge i klassen. Dengang ingen ville røre ved dem, men de alligevel ikke var til at komme uden om. Da de havde højrefløjen for sig selv, og vælgerne gjorde dem til et reelt folkeparti. Det var tider. 

Men sådan er det ikke længere.  

Dansk Folkeparti har brug for at vise, at der stadig er brug for dem. Og derfor er sigtelsen en kæmpe appelsin i Messerschmidts Borsalino-hat.

Morten Reimar

I dag har langt de fleste partier taget store dele af Dansk Folkepartis salgsvarer til sig. Socialdemokratiet, dem hvis statsminister engang mente, af Pia Kjærsgaard (DF) og kompagni aldrig ville blive stuerene, har selv udklækket deres strammer-profiler, hvor især Frederik Vad har gjort sig bemærket. 

Selv Radikale Venstre har set sig nødsaget til at nedtone slapper-profilen for at gøre sig nogen som helst forhåbning om igen at få indflydelse. De er ikke længere et midterparti. De er blevet et fløjparti, efterhånden som Dansk Folkeparti har trukket midten i deres retning. 

Derudover er der siden 00'erne kommet et nyt, stort indvandrerkritisk parti til, nemlig Danmarksdemokraterne, ligesom både Nye Borgerlige og Lars Bojes Borgernes Parti kan komme til at kapre vigtige stemmer. I 2015 fik Dansk Folkeparti 21,1 procent af stemmerne. Seneste gang fik de bare 2,6 procent. 

Nej, tiderne er ikke så gode for Dansk Folkeparti, som de har været. De har brug for at vise, at der stadig er brug for dem. Og derfor er sigtelsen en kæmpe appelsin i Messerschmidts Borsalino-hat. 

Der kan vist ikke herske ret meget tvivl om, at den stærkeste profil på højrefløjen lige nu, er Inger Støjberg (DD). Så stærk er hun, at Messerschmidt i sin tid tilbød at trække sig som formandskandidat, hvis hun ville overtage Dansk Folkeparti. Det gad hun dog ikke.

Læs også

I stedet har hun lavet sit eget parti, Danmarksdemokraterne, der for det utrænede øje kan ligne en nøjagtig kopi af originalen. Der er dog den væsentlige forskel, at Danmarksdemokraterne har Støjberg. 

Og på højrefløjen, der er hun en martyr. Det var jo hende, der fik en dom for at redde små piger fra deres muslimske tvangsægteskaber, og ovenikøbet blev dolket af hele parnasset på Christiansborg. 

Så skidt med, at tvangsægteskaber og voldtægt var ulovligt i forvejen, og dommen mest handlede om noget med proces og individuelle vurderinger. Og at Støjberg har været medlem af Folketinget siden 2001 og minister fire gange og dermed må siges at være en integreret del af parnasset. 

Uanset hvad, så er hun for det vælgersegment, der vægter udlændingestramninger tungest, blevet en helt. Hun tog nemlig en juridisk kugle for det, hun troede på. Hendes liv blev vendt op og ned, fordi hun holdt fast i det rigtige. 

Kunne der være point i at blive dømt for at sige det, 'vi alle sammen tænker?' Absolut. Især hvis de i Dansk Folkeparti forstår at turnere den rigtigt.

Morten Reimar

Morten Messerschmidt er heller ikke fremmed for lange retssager, men i hans tilfælde var det på grund af en mistanke om misbrug af EU-midler, og det får man ingen point for. Tværtimod lugter det af pamperi, og det står Støjbergs sag i heldig og vel-spunnet kontrast til.

Men kunne der være point i at blive dømt for at sige det, 'vi alle sammen tænker'?

Absolut. Især hvis de i Dansk Folkeparti forstår at turnere den rigtigt. For kunsten ude på højrefløjen er at sige noget, der både er tilpas indenfor skiven, så man ikke kommer til at ligne en eller andens fulde onkel på Facebook, men interessant og skarpt nok til, at det ikke bare er selvfølgeligt. 

Sagt med andre ord; Hvis man forsøger at gå med på en overbudskrig, havner man helt ude på et overdrev, hvor man har tabt den almene vælger. Og er man for pæn, bliver man overhalet af konkurrenterne. 

Dér rammer Messerschmidts gamle plakat rent, for der er mange, der vil erklære sig enige. Således har de også skyndt sig at lave et Facebookopslag, man kan dele, hvis man skulle være enig. Det er der i skrivende stund 1.600, der har gjort. 

En lang retssag, hvor Messerschmidt igen og igen kan gentage, at han havde fuldstændig ret for 22 år siden, da han påstod, at det multietniske samfund ville føre meget dårligt med sig, og at han havde ret, da han gentog det sidste år, og hellere end gerne vil sige det igen – det er lige, hvad han har brug for. 

Og får han ovenikøbet en dom for det, så er vejen banet for et comeback. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Inger Støjberg

MF, partiformand (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024