Vismænd: Fonde besidder en væsentlig del af nationalformuen

Gennem de sidste årtier er fondenes formuer vokset til et niveau, der svarer til 60 procent af bruttonationalproduktet. De økonomiske vismænd kommenterer i deres seneste rapport om dansk økonomi på fondenes voksende formuer og opsparing. Men fondene ved godt at deres styrkeposition kommer med ekstra ansvar, siger ekspert.

De økonomiske vismænd kommentere i deres seneste rapport om dansk økonomi på det betydelige råderum i form af voksende formuer og opsparinger, herunder de værdier, der ligger hos fondene.
De økonomiske vismænd kommentere i deres seneste rapport om dansk økonomi på det betydelige råderum i form af voksende formuer og opsparinger, herunder de værdier, der ligger hos fondene.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Mikala Satiya Rørbech

Fondenes opsparing og formue udgør en stadig vigtigere del af dansk økonomi. Det fremgår af den nye rapport fra de økonomiske vismænd, som blev offentliggjort tirsdag. 

Både fondenes formuer og opsparinger er vokset. Det skal ses i lyset af den, ifølge rapporten, usædvanlige og bemærkelsesværdige situation, at der er sket en forøgelse af formuer og opsparing i både den offentlige og private sektor. Men det er fondenes formuer, som er vokset relativt mest.

Nemlig fra et niveau svarende til 10 procent til cirka 60 procent af BNP i perioden fra 2000 til 2023.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024