Debat

Rådet for Sikker Trafik: Både fond og organisation er nødt til at prioritere en exit-samtale

Vi havde slet ikke overvejet, hvordan vi skulle afslutte vores ambitiøse programsamarbejde med TrygFonden, da vi lancerede i 2009. Men det er helt afgørende at planlægge en exit-strategi, ellers risikerer både fond og organisation at få for lidt ud af samarbejdet, skriver Karina Petersen. 

Begge parter bør planlægge samarbejdets afslutning, så bliver det højst sandsynligt en endnu bedre investering med bæredygtige resultater for både fond og organisation, skriver Karina Petersen.&nbsp;<br><br>
Begge parter bør planlægge samarbejdets afslutning, så bliver det højst sandsynligt en endnu bedre investering med bæredygtige resultater for både fond og organisation, skriver Karina Petersen. 

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Karina Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det kræver mindst lige så meget arbejde for en organisation at afslutte og forankre et partnerskab, som det gør at indgå et.

Men både fonde og bevillingsmodtagere bruger ofte mere krudt i den indledende fase, hvor begge parter identificerer og tilrettelægger projekterne, end på at planlægge en bæredygtig afslutning.

Det føles måske svært eller kedeligt at tage exit-samtalen midt i euforien over at indgå et partnerskab, men den er afgørende på den lange bane.

Det har krævet en del arbejde, og det er alt andet lige ikke lige så sjovt som at opskalere og udvikle. 

Karina Petersen
Vicedirektør, Rådet for Sikker Trafik

Både bevillingsmodtager og fond har altid et ønske og en forventning om, at de gode projekter fortsætter, når økonomien ophører, men det er langt fra sikkert.

Selv de bedste projekter kan ikke flyve uden tilstrækkelige ressourcer, og derfor er begge parter nødt til også at afsætte tid og ressourcer til at sikre forankring og videreførelse.

Al fokus på opstart

I 2009 indgik Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden et ambitiøst programsamarbejde med et fælles mål om at uddanne fremtidens trafikanter og nedbringe antallet af dræbte og kvæstede børn og unge markant.

Vi brugte en del tid sammen med TrygFonden på at identificere de relevante projekter og på at sætte ambitiøse mål, men vi talte ikke om afslutningen på samarbejdet.

For afslutningen lå jo mange år ude i fremtiden, og den opgave, vi stod over for, var i sig selv ekstremt krævende.

Læs også

Vi skulle i gang med både forskningsprojekter, udvikling af en stor digital læringsplatform, lokalt udviklings- og netværksarbejde, undervisningstiltag og kampagner og al vores energi gik på at gøre os klar til at komme i gang og skabe resultater.

Samarbejdet blev forlænget ad flere omgange, men da vi nåede til 2020 og kunne gøre status på vores mål, havde vi nået mere, end vi havde turde håbe på.

Antallet af dræbte fra nul til 24-årige var på det tidspunkt reduceret med 58 procent, og TrygFonden meddelte, at de ønskede at afslutte samarbejdet for at kaste sig over andre vigtige dagsordener. Men heldigvis ikke fra den ene dag til den anden.

Forbereder fondens exit

Siden 2020 har vi været i en forankringsfase, hvor vi har brugt vores energi på at forberede os på TrygFondens exit.

TrygFonden har holdt hånden under os økonomisk og har givet os tid til at nedskalere organisationen og sikre projekternes bæredygtighed.

Vi har revideret vores projekter, vores økonomi, vores kompetencer og vores behov.

Hvilke projekter skal fortsætte, og hvilke skal nedlægges? Hvordan organiserer vi os med færre medarbejdere? Hvor finder vi ny økonomi til projekterne?

Det har krævet en del arbejde, og det er alt andet lige ikke lige så sjovt som at opskalere og udvikle. Men det har været en gave, at vi har haft tid til det.

Husk, at det tager tid og kræver ressourcer at forankre indsatserne, så de også skaber værdi, når finansieringen ophører.

Karina Petersen
Vicedirektør, Rådet for Sikker Trafik

Vi har eksempelvis gradvist kunne indføre brugerbetaling på nogle af vores ydelser og kunne udfase projekter frem for at nedlægge fra den ene dag til den anden.

Vores afrapportering til TrygFonden har i forankringsperioden været centreret omkring de tiltag, vi har sat i værk for at sikre bæredygtigheden. Vi har eksempelvis afrapporteret på de nye potentielle partnere, vi har rakt ud til og om de interne omdisponeringer, vi har foretaget eksempelvis blandt medarbejdere.

Tre år til at omstille sig   

Det har rent faktisk taget tre år at afslutte programmet, for det tager tid at implementere organisationsmæssige ændringer, søge nye statslige puljer og finde nye partnere til projekterne.

Men takket være forankringsperioden er vi lykkedes med at få både projekterne og organisationen med.

Vi kunne ikke have sikret forankringen sideløbende med udviklingsarbejdet, for det er to så forskellige discipliner og energier, der er brug for.

Læs også

Derfor kræver forankringen af et samarbejde, at der er allokeret tid og ro til de refleksioner og forandringer, som den kræver.

Så min klare opfordring til både fonde og bevillingsmodtagere, der står over for nye vigtige projekter er: Husk, at det tager tid og kræver ressourcer at forankre indsatserne, så de også skaber værdi, når finansieringen ophører.

Begge parter bør derfor tage initiativ til at planlægge samarbejdets afslutning, både inden I går i gang og løbende, så bliver det højst sandsynligt en endnu bedre investering med bæredygtige resultater for både fond og organisation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Petersen

Vicedirektør, Rådet for Sikker Trafik
cand. mag. i dansk og retorik (Københavns Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024