Konservative: Forsk mere i det grønne og i dannelse
DEBAT: Vi har kun Danmark til låns og skal derfor fokusere mere på at forske i det grønne, så klimaudfordringer bliver tøjlet. Samtidig skal der formidles mere forskning om, hvordan Danmark bliver en mere dannet nation, skriver Anders Johansson (K).
Henrik Axel Lynge Buchter
PodcastredaktørAnders Johansson (K)
Uddannelses- og forskningsordfører
Det er måske en kende utraditionelt at foreslå, at man forsker mere i det grønne og i dannelse. Men det er heller ikke ment som en kombination – det er ment som to forslag. Kan vi få mere viden om, hvordan vi kan få et endnu mere dannet Danmark, og kan vi oveni få et grønnere Danmark, så er vi godt på vej mod en dejlig fremtid.
Det overrasker næppe nogen, når jeg foreslår, at vi løfter den grønne forskning betydeligt. Det er svært at ridse op kort, hvad udviklingen på klima- og energiområdet kan komme til at betyde for vores fremtid her på kloden og i Danmark.
Men som alle ved er klimaforandringer og voldsomme vejrfænomener nogle af konsekvenserne, hvis ikke vi får ændret den globale energidagsorden markant og hurtigt. Derfor er den grønne udvikling og forskning i energimæssige grønne løsninger ikke en ”kan-opgave”, men en ”skal-opgave”. Hvorfor så ikke gøre en dyd ud af nødvendigheden?
Send dit indlæg til [email protected]
En øget national satsning på forskningen i grønne løsninger vil styrke dansk erhvervsliv. Vi er stærke på det grønne område, men vi kan blive endnu stærkere.
Udsigten til at gøre en god forretning og skabe en solid, grøn omstilling, er simpelthen for fristende. Og hvis vi kan tiltrække flere unge til at vælge en karrierevej på det område, er det kun godt. Det kan vi gøre ved at afsætte flere penge til forskning i det grønne, og det kan vi gøre ved at forbedre vilkårene for vores virksomheder.
Jeg kunne godt tænke mig, at vi formidler mere forskning om, hvordan vi bliver en mere dannet nation.
Anders Johansson, uddannelses- og forskningsordfører hos Konservative
Man bør tænke det sådan, at vi har underskrevet en generationskontrakt. Vi har kun Danmark til låns, og vi fik det af vores forældre. Når vi leverer det videre, skal det være i mindst lige så god stand, som da vi overtog det.
Forskning er mere end teknik
Mange tænker på reagensglas og kemi, teknik og tykke bøger, når de hører ordet forskning. Men der hører også en anden side til forskningen, hvor det er vi menneskers opførsel over for hinanden, der er i fokus.
Jeg kunne godt tænke mig, at vi formidler mere forskning om, hvordan vi bliver en mere dannet nation.
En nation, som kender sig selv godt nok til at turde være åben over for mødet med andre mennesker. Uden at være tossegode, for det er man ikke, hvis man har styr på sin egen historie og sine egne værdier – vores danske dna.
I dag siger nogle, at man ikke ved, hvad dannelse er, hvis man ikke er dannet. Det er der nok noget om. Men et flot mål for forskningen kunne være, at flere mennesker fik en forståelse af, hvad det vil sige at være et dannet menneske i Danmark.
Vi kender selvfølgelig historieundervisningen og de litterære klassikere fra undervisningen i faget dansk, og alle unge får lært om demokratiets opståen og udvikling. Men måske kan vi få ny indsigt i, hvordan vi bliver en mere dannet nation.
Jeg håber, at vi kan få en god dialog om, hvordan vi kan bruge forskningen til at skabe et Danmark med mere tryghed og flere muligheder. Både for os selv for de kommende generationer. Jeg er sikker på, at mere dannelse og et grønne Danmark er vejen frem.