Stivnede smil hos LA, et brat exit fra S-fest og glædestårer: Nedslag i de største valgdramaer

Der var meget på spil for partierne, da de danske mandater i Europa-Parlamentet skulle fordeles på valgnatten. Få højdepunkterne i valgaftenen her.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Katrine Falk LønstrupKasper Frandsen

Det danske valg til Europa-Parlamentet var fuld af stærke følelser.

Latter og tårer. Lettelse og skuffelse.

Tag med gennem valgfesterne og de vigtigste øjeblikke, da de endelige resultater blev afsløret ved midnat:

 

S tabte til SF i historisk valgdrama

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Allerede inden valget forudså både politiske kommentatorer og valgforskere et drama mellem Socialdemokratiet og SF, der nærmede sig hinanden mere og mere i meningsmålingerne. 

Og det blev lige præcis så dramatisk de to partier imellem som forudset. 

Selvom partierne endte med tre mandater hver, blev SF for første gang nogensinde det største parti og fik dermed endda et bedre valgresultat end Socialdemokratiet. 

Skuffelsen var massiv. Og selvom der var høj technomusik på anlægget fra en dj, der stod i hjørnet af lokalet, var stemningen mildest tal afdæmpet. 

Partiformand og statsminister Mette Frederiksen var ikke til stede, efter hun var blevet slået af en mand på Kultorvet fredag. Så det var overladt til spidskandidat Christel Schaldemose at holde tale for den skuffede forsamling. 

Hun var kort forinden ankommet til Christiansborg og var hastigt strøget forbi både mikrofoner, båndoptagere og journalister, der stod klar med spørgsmål.

Og da hun havde holdt sin tale – hvor hun anerkendte, at partiets resultat ikke var godt nok – forlod hun straks valgfesten. Igen uden at tale med hverken partifæller eller journalister.

Læs også

Kontrasten til festen hos SF var stor. For da Pia Olsen Dyhr tidligere på aftenen var ankommet til Christiansborg sammen med spidskandidat Kira Marie Peter-Hansen, var det til kæmpe jubel. 

De to blev fragtet til Christiansborg sammen med Villy Søvndal og Rasmus Nordqvist i ladcykler med en chauffør, der havde isbjørnekostume på, og en, der var klædt ud som et træ. 

Da Pia Olsen Dyhr omsider fik ro på flokken, slog hun fast, at hun var både “ydmyg” og “stolt” over det gode resultat.  

"Det forpligter, og det ved vi i SF," sagde Pia Olsen Dyhr, hvorefter SF'erne startede dansegulvet igen.

 Nervepirrende aften hos Moderaterne 

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Moderaterne stilede efter to mandater, men måtte nøjes med ét. Det var partiet imidlertid vældigt tilfreds med.

Valgresultatet blev i hvert fald mødt af massive jubelbrøl i det lillaoplyste lokale på Amager, hvor partitop – og medlemmer – havde indfundet sig til det, de godt vidste, ville blive en nervepirrende aften, efter TV 2's exitprognose havde dømt partiet ude.

"Det at få et mandat, når man er to år gammel, er faktisk ret godt," sagde spidskandidat Stine Bosse til Altinget.

En syngende og dansende partiformand havde også kun positive ting at sige om Moderaternes første EU-valgkamp.

Lars Løkke Rasmussen hæftede sig ved, at Moderaterne nu ”i vores egen ret” har en stemme i Europa-Parlamentet.

Det var dog ikke kun roser og jubeloptimisme, der fyldte i Løkke Rasmussens afsluttende bemærkninger. For valgresultatet viser nemlig samlet set, at regeringen ikke har gjort det godt nok, understregede formanden.

"Jeg er bekymret for, om danskerne har forstået storheden i projektet endnu. Derfor er regeringen nødt til at tage det her resultat og tænke over, hvordan vi kan sørge for at holde os relevante," sagde han.

Lettelse hos Venstre – og en lille bombe

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Arm i arm gik Venstre-formand Troels Lund Poulsen og spidskandidat Morten Løkkegaard op ad trappen, efter de ankom til Venstres valgfest i en blå elektrisk Kia EV9.

Med 14,7 procent af stemmerne sikrede partiet sig to pladser i Europa-Parlamentet og endte blot 0,9 procentpoint bag regeringspartneren Socialdemokratiet. Selvom det er en halvering af Venstres valgresultat fra 2019, overgik resultatet markant de sidste mange måneders ellers nedslående målinger. 

"En helt ufattelig forløsning i forhold til det, vi har været igennem," sagde Troels Lund Poulsen, da han kort efter gik på scenen under lysekronerne på Danske Rederiers parketgulve, mens en rørt Sophie Løhde tørrede en tåre væk.

Inden Ventres eget resultat blev afsløret på storskærmen, kom et af de største jubelbrøl, da det tonede frem, at Liberal Alliance måtte nøjes med syv procent af stemmerne.  

Det havde partiformanden øjensynligt også bemærket. 

"Og tilmed er vi det største borgerlige parti med flere længder!" sagde den storsmilende formand.  

"Na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-naaaaaw, Morten Løkkegaard, Løkkegaard, Morten Løkkegaa-aaard," gjaldede de unge venstrefolk på melodien fra 80’er hittet 'Give It Up', da spidskandidaten bagefter fik mikrofonen.  

"VI GJORDE DET!" råbte Løkkegaard fra scenen og talte om, hvor "sindssyg hård" en valgkamp det havde været.

I løbet af aftenen sprang der dog næsten samtidig to bomber i både Venstre og i Renew, partiets gruppe i Europa-Parlamentet.

For mens Morten Dahlin fra scenen var ved at udlove en Morten Løkkegaard-papfigur og en frokost med folketingsformand Søren Gade til vinderne af en quiz, blev sidstnævnte breaking news på flere af festdeltagernes telefoner.  

Søren Gade luftede over for flere medier sine tanker om, at Troels Lund Poulsen – på et tidspunkt – bør gå af som forsvarsminister for at få mere tid til at passe sit hverv som partiformand. Et job, som han ifølge Gade netop søndag aften viste, at han var den rette mand til. 

Den "rette mand" havde dog ikke mange ord at sige om sagen søndag aften.  

"Det er jo Søren. Han giver gode råd," sagde Troels Lund Poulsen, der forlod lokalet og overlod pressen til Morten Løkkegaard.  

Den anden bombe sprang 1.200 kilometer sydpå i Frankrig, hvor præsident Emmanuel Macron udskrev valg på baggrund af et katastrofalt valg.  

"Han vil ikke sidde stille og kigge på det her resultat, han har fået, så derfor griber han hurtigt ind. Det er typisk Macron, sagde Morten Løkkegaard til Altinget. 

"Vi har smadret den politiske elite"

Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

"Marine Le Pen. Marine Le Pen. Marine Le Pen."

De fremmødte DF-vælgere i midtjyske Ejstrupholm, hvor Dansk Folkeparti havde inviteret til valgfest, begyndte at råbe den fransk toppolitikers navn.

Marine Le Pen parti, Rassemblement National, havde nemlig givet en ordentlig vælgerlussing til præsident Emmanuel Macrons parti, Renaissance. Lussingen var så stor, at Macron annoncerede, at han ville opløse parlamentet og udskrive valg.  

Og det var noget, de kunne lide i Dansk Folkeparti, der som det eneste parti befandt sig uden for København.

Senere var teltet elektrisk, da Dansk Folkepartis spidskandidat, Anders Vistisen, sammen med partiformand Morten Messerschmidt entrerede festen og proklamerede, at mandatet var i hus.

Et mandat, der langt fra har været sikkert for partiet, som har ligget lige på vippen i de meningsmålinger, der er blevet lavet.

"I dag er Dansk Folkeparti den levende EU-modstand i Danmark," tordnede Anders Vistisen fra scenen, da han var kommet gennem det jublende menneskehav. 

I det midtjyske var Vistesens udsyn rettet mod resten af Europa: "Højrefløjen ser ud til at buldre frem i EU. Vi har smadret den politiske elite," lød det.

Lidegaard vandt en helt afgørende sejr

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Lettelsen var enorm og eksplosiv hos Radikale, da det klokken elleve om aftenen stod klart, at partiet havde klaret skærene, og at Sigrid Friis de næste fem år kan kalde sig MEP’er.  

For partileder Martin Lidegaard var det en sejr, han kun meget svært kunne leve uden. Nu er hele den relancering af partiet, han har gjort til kernen af sit lederskab, bekræftet med en solid sejr. Og det var vigtigt for ham, at Radikales kampagne kunne skabe "eufori, uden udlændingepolitik", som en radikal topkilde udtrykte det.  

Det var også meget tydeligt til Radikales valgfest, at Moderaterne får noget helt særligt – uradikalt – frem i de radikale. "Os og dem", fjendskab og decideret skadefryd. Glæden over at blive større end de margentafarvede moderater var næsten lige så stor som glæden over egen vinding.  

Vi er i afdelingen for de små forskelles narcissisme, der som bekendt kan føre voldsomme reaktioner med sig. Følelsen i Radikale er, at Moderaterne er falsk kopi, og at "de har en position, de ikke burde have", som Samira Nawa udtrykte det over for Altinget.  

Radikale frydede sig også åbenlyst over at være større end LA, hvilket også afslørede, at alliancen med de blå ikke ligefrem er hjertevarm.  

Alt i alt var glæden og begejstringen hos Radikale udtryk for, hvor trængt, presset og kriseramt partiet har været de seneste par år.

Stivnede liberale smil 

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Smilene forsvandt hurtigt hos LA-formand Alex Vanopslagh og spidskandidat Henrik Dahl, da en foreløbig prognose ramte partiets fest kort efter 23.00. 

Her stod partiet til syv procent af stemmerne og ét mandat, hvilket også endte med at blive det endelige resultat. I løbet af størstedelen af valgkampen har Liberal Alliance ellers lignet et parti, der ville hive to mandater med til Bruxelles. 

Først var der bomstille i lokalet. En kæmpe kontrast til jubelskrigene, der lød fra SF's lokaler ved siden af. 

Men stilheden til LA’s fest forsvandt hurtigt.

"What", "det er ikke rigtigt" og "fuck, hvor er det vildt", lød de sammenbidte bemærkninger fra de lamslåede festgængere. 

Alex Vanopslagh begyndte at blinke mistroisk med øjnene, for derefter at stikke hovedet sammen med Henrik Dahl. De to hviskede sammen og grinte lidt.

Og så måtte de i gang med at forklare, hvad der var sket.

"Det her er en reminder til os alle om, at man ikke skal stirre sig blind på gode meningsmålinger, men hele tiden bevare ydmygheden og være bevidst om, at den eneste måde, man får vælgernes tillid på, er ved at gøre sig fortjent til det," lød det fra Alex Vanopslagh.

"Det skal vi også gøre. Både til kommunalvalget og til et kommende folketingsvalg, når det engang – forhåbentlig meget snart – kommer."

En halv time senere var festen slut, og Liberal Alliances lokale stort set tomt.

Altingets reportere ved partiernes valgfester:

  • Socialdemokratiet: Malte Bruhn
  • SF: Kirstine Erika Crenzien
  • Moderaterne: Peter Ingemann Nielsen
  • Venstre: Rasmus Raun Westh
  • Dansk Folkeparti: Magnus Garde-Stranberg
  • Radikale: Esben Schjørring
  • Liberal Alliance: Ella Hjalmsrud Jørgensen
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024