Her er fire nedslag fra Konservatives sommergruppemøde

Det handlede om både bandekriminalitet, hjemmepasning, elbiler og fremtiden for blå blok, da Konservative torsdag afholdt pressemøde efter sit sommergruppemøde. Altinget giver dig et overblik her.

"Det er ærkekonservativ politik, og her kan man selvfølgelig regne med os," sagde K-leder Mona Juul om et kommende bandeudspil fra partiet. Ordene faldt til et pressemøde efter partiets sommergruppemøde.
"Det er ærkekonservativ politik, og her kan man selvfølgelig regne med os," sagde K-leder Mona Juul om et kommende bandeudspil fra partiet. Ordene faldt til et pressemøde efter partiets sommergruppemøde.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Torsdag afholdt Konservative pressemøde i forbindelse med sit årlige sommergruppemøde, der var Mona Juuls første som partileder.

Altinget giver dig her fire hurtige nedslag fra pressemødet.

Ny bandepakke

I løbet af de seneste uger har der været flere sager om drab og drabsforsøg i Danmark, som unge svenskere er mistænkt for at stå bag. Og det skal der gribes "hårdt ind politisk" over for:

Det er blevet lige så nemt at bestille et lejemord på nettet, som det er at bestille en burger på Wolt.

Mona Juul (K)
Partileder

"Det er blevet lige så nemt at bestille et lejemord på nettet, som det er at bestille en burger på Wolt," sagde Mona Juul og fortsatte:

"Selvfølgelig vil vi ikke acceptere, at der kommer svenske tilstande i Danmark."

Derfor vil retsordfører Mai Mercado i næste uge præsentere Konservatives udspil til en ny bandepakke med en række initiativer.

Et af initiativerne bliver skærpede straffe for at udføre og bestille et lejemord. Konkret skal der indføres en selvstændig bestemmelse i straffeloven, som ændrer minimumsstraffen for banderelaterede lejemord til 16 års fængsel. 

"Det er ærkekonservativ politik, og her kan man selvfølgelig regne med os. Vi er benhårde altid – også på den front."

Fleksibilitet for forældre, der hjemmepasser

Flere partier har i løbet af de seneste uger sat arbejds- og familieliv på dagsordenen. Og det gjorde Konservative også i forbindelse med sit sommergruppemøde.

Partiet foreslår nemlig, at det skal være muligt for forældre at arbejde, selvom de får et tilskud til at hjemmepasse deres børn.

"Det er ikke tilladt nu. Og det er ufleksibelt, og det gør det også urealistisk for mange familier at vælge hjemmepasning, måske bare for en kort periode i et meget langt arbejdsliv," sagde Mona Juul.

Konservative foreslår konkret, at det skal være muligt at tjene 19.056 kroner før skat om måneden ved siden af tilskuddet til hjemmepasning. Det er det samme beløb, som man må tjene ved siden af sine studier på en videregående uddannelse, hvis man får SU.

Læs også

Vil droppe afgift

Det sidste forslag fra Konservative blev ikke præsenteret af partileder Mona Juul, men derimod af den nyudnævnte politiske ordfører, Frederik Bloch Münster.

Han blev medlem af Folketinget, efter Niels Flemming Hansen blev valgt til Europa-Parlamentet i juni. Og hans første opgave som politisk ordfører blev at præsentere to forslag, der skal forbedre vilkårene for elbilsejere.

Elbilsejere skal i dag betale en afgift på 43 procent af forsikringspræmien på deres lovpligtige ansvarsforsikring. Den afgift vil Konservative fjerne, så det bliver billigere at eje en elbil.

Derudover vil Konservative fjerne reparationsgrænsen for elbiler, så flere biler bliver repareret i stedet for at blive skrottet. I dag skal biler skrottes, hvis den forventede reparationsudgift overstiger mere end 75 procent af handelsprisen.

"Mens det i udgangspunktet er fossilfrit at køre elbil, er det forholdsvis CO2-tungt at producere en elbil. Derfor skal de jo gerne holde så længe som muligt, fordi så bliver klimagevinsten større per bil," sagde Frederik Bloch Münster.

Jeg elsker at tale med alle partiledere fra alle partier, og jeg taler også med Troels Lund om alt mellem himmel og jord.

Mona Juul (K)
Partileder

En samlet borgerlig regering

Langt de fleste spørgsmål, der blev stillet på pressemødet, handlede ikke om de tre forslag, Konservative netop havde præsenteret, men derimod om Mona Juul og Konservatives ønsker til sammensætningen af en fremtidig regering.

Og her var budskabet fra Mona Juul klart: Konservative ønsker om en borgerlig, blå regering, og det er det, som partiet går til valg på.

Hun medgav, at det er ”´"hamrende vigtigt", at Venstre kommer tilbage til "den blå familie", hvis det skal kunne lade sig gøre. Men hun ville ikke svare på, hvor ofte hun egentlig taler med Troels Lund Poulsen om netop det spørgsmål.

"Altså, det kan jeg ikke svare på. Jeg kan ikke svare på det her," sagde Mona Juul og fortsatte.

"Jeg elsker at tale med alle partiledere fra alle partier, og jeg taler også med Troels Lund om alt mellem himmel og jord."

Bliver det muligt, er Konservative klar til at gå i regering. Men statsministerposten, som hendes forgænger, den nu afdøde Søren Pape Poulsen, gik efter, er hun ikke kandidat til, understregede hun.

"Det er ikke aktuelt. Det vil jeg simpelthen sige. Jeg har ikke haft så store drømme. Spørg mig igen en anden god gang," sagde hun.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mona Juul

Politisk leder, Konservative, MF (K)
civiløkonom (Syddansk Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024