Kommentar af 
Lars Findsen

Lars Findsen: DR-dokumentar er en misvisende forsimpling af dansk krigsdeltagelse

Dansk forsvar havde ikke i dag haft den erfaring, det har, hvis det ikke var for den meget aktive deltagelse i internationale missioner. Men det perspektiv drukner i dokumentarserien 'Velkommen til frontlinjen', skriver Lars Findsen.

Ingen faldt forgæves i de internationale missioner, og vi skylder dem, der faldt, vores dybeste respekt og taknemmelighed, skriver Lars Findsen.<br>
Ingen faldt forgæves i de internationale missioner, og vi skylder dem, der faldt, vores dybeste respekt og taknemmelighed, skriver Lars Findsen.
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Lars Findsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sidst i april 2007 sad jeg på stuegulvet derhjemme og så en reportage fra den daværende forsvarsminister Søren Gades (V) besøg hos de danske soldater i Irak.

Jeg var chef for Politiets Efterretningstjeneste. Få dage efter skulle jeg tiltræde som ny departementschef i Forsvarsministeriet.

Under besøget blev lejren beskudt, og Søren Gade måtte kaste sig ned under et bord. Liggende på maven blev han interviewet af journalist Rasmus Tantholdt.

Jeg er erklæret åbenhedstilhænger, men min første tanke var, at det var skidt, at fjenden skulle se, at den øverste ansvarlige for de danske styrker lå under et bord på grund af deres beskydning.

I sommeren 2007 forlod vi Irak, da Folketinget vedtog at sende en større kampgruppe til Helmand-provinsen i Afghanistan.

Det startede en epoke i vores Afghanistan-engagement, som kom til at præge en stor del af mit arbejde de næste ni år som departementschef i Forsvarsministeriet. På et af flere besøg i området oplevede jeg året efter de danske soldaters formidable indsats, da vi besøgte og overnattede i den fremskudte patruljebase Armadillo.

DR opstiller en misvisende forsimpling af Danmarks deltagelse i internationale missioner.

Lars Findsen

Nu har jeg så genoplevet reportagen med Søren Gade under bordet i DR’s stort opslåede dokumentar-serie 'Velkommen til frontlinjen'.

Billederne er redigeret ind i et gennemgående narrativ om, at dansk forsvars internationale indsats gennem tre årtier har været en fiasko (firkantet sagt), der endte i kaos.

I et afsluttende citat i serien siges det: "Vi er lige tilbage, hvor vi startede". Serien opererer da også med et forsimplet succeskriterie for de danske styrkebidrag om, at det hele handlede om at "eksportere demokrati og menneskerettigheder".

Det gjorde det også i perioder. Men at opstille det som den bærende målsætning for den danske deltagelse i internationale missioner i tre årtier er en misvisende forsimpling.

Det har også handlet om at indgå i verdenssamfundets (FN) reaktion på overgreb mod civilbefolkninger.

Det har handlet om sammen med nære allierede at forsvare vores egen hjemlige sikkerhed ved at imødegå truslerne ude i verden, hvor de er.

Dér tog vi ansvar i stedet for at putte os heroppe i vores eget lille smørhul langt fra krigens gru.

Men ligesom hensynet til fremme af demokrati og menneskerettigheder er heller ikke disse hensyn udtryk for en udtømmende begrundelse for Danmarks aktive deltagelse i internationale missioner.

Der er andre og – vil nogen mene – mere subtile, men ikke desto mindre afgørende vigtige hensyn.

Som tingene udviklede sig med vores deltagelse i internationale missioner og ståen last og brast med især amerikanerne og briterne, udviste vi en alliance-ånd som få andre i Nato.

Læs også

Danmark stillede op til de svære opgaver. Og belært af blandt andet de snærende FN-mandater på Balkan og en erkendelse af, hvad det kræver at levere en robust indsats, var de danske styrkebidrag ikke underlagt alle mulige operativt begrænsende forudsætninger.

Der er talrige eksempler på nationer, hvis styrkebidrag var pålagt sådanne begrænsninger. Soldaterne skulle være tilbage i lejren inden mørkets frembrud, flyene måtte kun fotografere og ikke smide bomber og så videre.

Sådan er det ikke med danske bidrag. Og dét kombineret med soldaternes dygtighed og selvstændighed gjorde vores styrkebidrag endog særdeles værdsatte hos vores mest betydningsfulde alliancepartnere.

Og så havde vi en efter alle standarder bred folkelig opbakning til de danske engagementer.

Dét kan være svært at kommunikere politisk, men det hele betød noget for Danmarks positionering i de år. Vi var med i inderkredsen, når der skulle træffes beslutninger, også i bredere internationale anliggender.

Vi fik adgang og indgik i operative konstellationer på et niveau, som ville efterlade mange af vores andre partnere misundelige.

Lars Findsen

Vores bidrag havde således en klar positiv udenrigspolitisk effekt.

Og på det mere diskrete plan tør jeg, som tidligere chef for PET og FE, også godt sige, at det betød noget for vores position i efterretningsmiljøet. Det gjaldt især i forhold til vores største og vigtigste samarbejdspartnere på efterretningsområdet.

"Samtalerne" med mine internationale chef-kolleger startede simpelthen bare et andet sted, og vi fik adgang og indgik i operative konstellationer på et niveau, som ville efterlade mange af vores andre partnere misundelige – hvis de vidste det. Og dét havde betydning for Danmarks sikkerhed.

Og på den store strategiske klinge så betød vores styrkebidrag, at vi blev betragtet og behandlet som et kerne-Nato-medlemsland på trods af, at vi lå pænt under to-procent-målsætningen.

Vi leverede langt mere output per krone end de fleste andre lande. Og de midler, vi dér sparede, kunne bruges ude i samfundet generelt.

Samtidig betød deltagelsen i de internationale missioner, at dansk forsvar gennemgik en enorm udvikling og blev prøvet i kamp.

Soldaterne ude i den spidse ende leverede i den grad varen, og den hjemlige struktur gjorde alt, hvad den kunne for at kanalisere forsvarets sparsomme midler (og de var og blev stadig mere sparsomme i de år) ud til soldaterne i form af ordentligt udstyr, våben og ammunition.

Om skribenten

Lars Findsen er tidligere chef for PET og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). 

Han er uddannet cand. jur. og var fra 2007-2015 departementschef i Forsvarsministeriet.

Lars Findsen har udgivet bogen 'Spionchefen: Erindringer fra celle 18', der omhandler FE-sagen, hvor han er en af hovedpersonerne. 

Lars er fast kommentarskribent på Altinget.

 

Det betød så, at der var kaserner, der led under et vedligeholdelsesefterslæb herhjemme. Men det var resultatet af informerede beslutninger, der blev truffet, og som de ansvarlige politikere var en del af, og som grundlæggende handlede om at sætte de kæmpende soldater i centrum.

Og så gør øvelser det altså ikke alene. Udsendelser i internationale missioner fremmer ikke bare Danmarks interesser på forskellig vis. Det er med til at holde forsvaret skarpt.

Dansk forsvar havde ikke i dag haft den erfaring og genereret den viden, vi har, hvis det ikke var for den – sammenholdt med de fleste sammenlignelige lande – meget aktive deltagelse i internationale missioner.

Og det gælder alle tre værn, der hver for sig og til tider sammen leverede imponerende bidrag. Og dén erfaring og viden skal vi bruge til at styrke og udvikle forsvaret til at møde nuværende og fremtidige trusselsbilleder.

Det, jeg her har nævnt og mere til, skyldes, at Danmark deltager i internationale missioner og danske soldaters indsats, og det skal vi takke dem for.

Det gør vi altså ikke med 'Frontlinjens' narrativ.

Ingen faldt forgæves, og vi skylder dem, der faldt, deres efterladte og de sårede på krop og sjæl, vores dybeste respekt og taknemmelighed.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Findsen

Fhv. chef for Forsvarets Efterretningstjeneste og departementschef i Forsvarsministeriet, kommentarskribent på Altinget
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

Rasmus Tantholdt

International korrespondent, TV 2
journalist (DJH. 2000)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024