Kommentar af 
David Trads

Michelle og Barack Obama mobber endelig Trump – og demokraterne elsker det

Demokraterne har længe følt sig hævet over Donald Trumps barnlige og grove angreb, men nu har de endelig taget fløjlshandskerne af, skriver David Trads.

Demokraterne&nbsp;har&nbsp;taget fløjlshandskerne af. Nu er spørgsmålet, om Trump kan slå tilbage, skriver David Trads.<br>
Demokraterne har taget fløjlshandskerne af. Nu er spørgsmålet, om Trump kan slå tilbage, skriver David Trads.
Foto: Tom Williams/AP/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Endelig har demokraterne taget fløjlshandskerne af, så de kan rive bukserne af Donald Trump.

Det begyndte, da Tim Walz, den 60-årige guvernør i Minnesota, satte ild til internettet, da han slet og ret stemplede Trump som 'weird' – altså 'mærkelig'.

I stedet for at gøre Trump vigtig – 'en eksistentiel trussel mod den amerikanske sjæl', som Joe Biden altid sagde – så mindede Walz nationen om, at Trump simpelthen bare er som en tosset onkel.

Prædikatet gik omgående kongen af øgenavne på. Dels fordi amerikanerne pludselig slog sig på lårene af grin. Trump var simpelthen til grin. Dels fordi hans egne forsøg på at give Kamala Harris øgenavne – "Crazy Kamala", "Laughing Kamala", "Comrade Kamala" – ikke har virket.

Nu er Trump begyndt at forsvare sig mod angrebet:

"De siger, jeg er weird. Jeg er ikke weird. Jeg er faktisk et normalt menneske. Et meget normalt menneske," sagde han med meget lidt styrke i Michigan i denne uge.

Når en politisk kampagne får held med at iscenesætte dens modstander – her med stemplet 'weird' – så modstanderen bliver nødt til at forsvare sig mod anklagen, har man virkelig medvind.

Tilbage i 1930'erne, da Lyndon B. Johnson, den senere præsident i 1960'erne, første gang skulle vælges til Kongressen i et landdistrikt i Texas, opfandt han disciplinen.

Endelig slår Demokraterne tilbage.

David Trads

Johnson følte, han var bagud. Hans modstander var svinebonde. Johnson foreslog sin kampagnechef, at de skulle sprede et rygte om, at bonden havde sex med grise. "Men," sagde kampagnechefen, "det passer jo ikke". "Næh," svarede Johnson, "men jeg vil bare gerne høre ham benægte det." Det gjorde bonden: "Det er løgn! Jeg har ikke sex med grise."

Formålet var lykkedes: Modstanderen bed på og sagde, han ikke havde sex med svin. Men mudderkastningen virkede.

Folk dannede grimme billede i deres hoveder. Bonden tabte. Johnson vandt. Den pæne tabte til den grove. Begrebet 'negativ kampagne' var født.

Det er præcist det greb i værktøjskassen, som demokraterne nu bruger. Først 'weird'. Nu alt!

Michelle Obama, velsagtens USA's mest bredt accepterede kvinde, udbrød i sin tid ikonisk, da Trump dukkede op på den politiske scene: "When they go low, we go high." Altså når de – Trump – bevæger sig ned i sølet, holder vi den moralske fane højt, så vi ikke kommer ned på hans bølleniveau. Da hun talte til partikonventet i denne uge, skiftede hun gear:

"Trump er den samme gamle svindler: Endnu flere grimme, kvindefjendske, racistiske løgne. Jeg tænker, hvem fortæller ham, at det job, han lige nu søger, måske er et af de der sorte job!"

Læs også

Publikum elskede det. Et råt angreb i kombination med en dobbelt hån af Trump. Både, at han kan tabe til sit værste mareridt – en sort kvinde –, og en påmindelse om, at han mener, at sorte har en særlig ringe kategori af job – sorte jobs. Demokrater elsker at se Michelle, dette hjertensgode menneske, baske til den nedslidte Trump – få ham ned i sølet.

Barack Obama gik skridtet videre. Med en komikers præcise timing leverede han et slag under bæltestedet – vel at mærke så elegant, at det er svært at angribe.

Obama hånede Trump som "en 78-årig milliardær, som aldrig kan stoppe med et pibe over sine egne problemer", inden han nåede frem til sin skolegårdsvits:

"Så er der de barnlige øgenavne, hans skøre konspirationsteorier, og denne 'weird' besættelse af størrelsen på hans tilskuermængde."

Harris er i offensiven. Trump er i defensiven.

David Trads

I samme sekund, som han sagde 'størrelse', så Obama på sine egne to håndflader, mens han gjorde afstanden mellem dem stadig mindre.

Det blev af alle opfattet som en slet skjult henvisning til dengang i 2016, da Trump flippede ud, fordi nogen antydede, at han har en 'lille penis'. Obama kan hævde, han ikke mente det, men nettet har taget stilling.

Angrebet fra Barack Obama var ikke pænt, det var ikke "when they go low, we go high". Tværtimod. Men efter mere end et årti, hvor demokraterne i reglen har følt sig hævet over Trumps barnlige og grove angreb, er det som om, at nok er nok. Energien er vild lige nu. Partisoldaterne elsker det. Endelig slår demokraterne tilbage.

Indtil videre virker taktikken. Harris er i offensiven. Trump er i defensiven.

Hendes kampagne har taget populismen tilbage. Nu er spørgsmålet, om Trump kan slå tilbage – eller om han, som Obama også hånligt sagde, nu bare en en gammel skuespiller med et slidt renomme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Barack Obama

Fhv. præsident, USA (Demokraterne)
Cand.jur. (Harvard 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024