Debat

Mike Fonseca: Et beredskabsministerium løser ikke i sig selv alle udfordringerne

Et robust beredskab er en grundlæggende forudsætning for samfundets stabilitet og borgernes sikkerhed. Derfor skal der midler og ressourcer på bordet til det kommende beredskabsforlig, skriver Mike Villa Fonseca.

De økonomiske udgifter har stået helt stille i utallige år, alt imens der er sket en udvikling i opgaver, som ikke just står stille, skriver Mike Villa Fonseca.
De økonomiske udgifter har stået helt stille i utallige år, alt imens der er sket en udvikling i opgaver, som ikke just står stille, skriver Mike Villa Fonseca.Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix
Mike Villa Fonseca
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et ministerium i sig selv løser ikke udfordringerne i vores beredskab. Men jeg er stolt og glæder mig over, at der er et fokus på beredskabet, som er et fundament i det danske velfærdssamfund.

Derfor er det også glædeligt, at beredskabet får et større fokus, end det hidtil har haft – fordi beredskabet ligesom forsvaret har været lidt glemt.

Det sker på et kedeligt grundlag i en tid med stigende globale udfordringer – herunder almindelige indsatser, klimaændringer, pandemier, cybertrusler, kunstig intelligens og et ændret sikkerhedsbillede i Europa. Det er nødvendigt at styrke både det kommunale og statslige beredskab.

Derfor har jeg længe foreslået, at der kommer fokus på sektoransvar og krisestyringen. Hvem gør hvad, når en hændelse opstår?

Læs også

For at sikre et robust beredskab og et effektivt samarbejde skal der kigges på tværs af sektorer og niveauer i samfundet. Beredskabet i Danmark er opdelt i flere lag i form af frivillige organisationer (NGO'er), politi, sundhedsvæsenet, Beredskabsstyrelsen og kommunale beredskaber.

For at styrke den samlede indsats skal samarbejdet øges mellem disse aktører – og en fælles køreplan, til hvis en krise eller katastrofe opstår, skal udformes. I fællesskab kan ressourcerne deles og effekterne heraf nå ud til de relevante aktører – det kræver koordinerede indsatsplaner samt en tydelig kommunikation. Ikke at forglemme et øje på totalforsvaret – og så skal reserven tænkes anderledes.

Langsigtet indsats 

De økonomiske udgifter har stået helt stille i utallige år, alt imens der er sket en udvikling i opgaver, som ikke just står stille. Et stærkt civilt beredskab kræver en økonomisk investering – særligt i de kommunale beredskaber.

En politisk målsætning kunne være 0,1 procent af Danmarks BNP som minimum, hvilket stadig ville være meget lavt i forhold til øvrige lande i Europa. Det ville være mere optimalt med for eksempel 0,2 procent af BNP.

AI er måske nok menneskets største trussel i nyere tid.

Mike Villa Fonseca
MF, løsgænger

Kernen er, at der skal midler og ressourcer på bordet til det kommende selvstændige beredskabsforlig. Imens glæder jeg mig over, at beredskabet får et selvstændigt beredskabsforlig. Det er i sig selv en positiv ting, som jeg også gik til valg på.

Vores beredskab største styrke er mennesker – og fastholdelse og rekruttering af medarbejdere er en udfordring.

Derfor skal vi også tænke uddannelse ind samt træning af beredskabspersonale og frivillige. Det er en nødvendighed for at kunne leve op til de mange forventninger, som der er til beredskabet – hvilket vi også skal have en samtale om. Hvad forventes af hvem – og modsat, hvad forventes ikke?

I forhold til cybersikkerhed er vi nødt til at omfavne teknologisk innovation og digitalisering – Vi skal kigge ind i avancerede overvågningssystemer og have fokus på big dataanalyser, som er medvirkende til at lave præcise alarmeringer.

Derudover bør vi også have fokus på, hvilken rolle kunstig intelligens (AI) spiller og skal spille – AI er måske nok menneskets største trussel i nyere tid og ind i fremtiden. Skulle man måske udvikle et nationalt-id-kort, som man for eksempel har i Estland, til at højne sikkerheden.

Man skal ikke glemme, at et robust redningsberedskab er en grundlæggende forudsætning for samfundets stabilitet og borgernes sikkerhed. Beredskabet er en forsikring mod ulykker og katastrofer – herunder terror, krigshandlinger og overhængende fare herfor.

Derfor kræver det en langsigtet og helhedsorienteret indsats – men der er ting vi allerede kan gøre i dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mike Villa Fonseca

MF (løsgænger), fhv. sygeplejerske, Sjællands Universitetshospital, brandmand
sygeplejerske

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024