Anmeldelse af 
Andreas Krog

På fornem vis hele vejen rundt om Danmark under Den Kolde Krig

I professor Rasmus Mariagers nye digre værk om Danmark under Den Kolde Krig kommer vi grundigt og pædagogisk hele vejen rundt om krigens betydning for kulturlivet, fagbevægelsen, sporten og opbygningen af velfærdsstaten. 

Foto: Peer Pedersen/Ritzau Scanpix
Andreas Krog
Sjælekampen - Danskernes kolde krig
Rasmus Mariager
528 sider, Gyldendal, udkom 14. maj 2024

Man skulle ikke umiddelbart tro det. Men der er faktisk en sammenhæng mellem udbredelsen af jazzmusik og fastfood-kæden Burger Kings tilstedeværelse i Danmark på den ene side og dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik de seneste knap 75 år på den anden side.

De to førstnævnte er nemlig resultatet af, at Danmark i slutningen af 1940’erne valgte at stå på USA’s side i Den Kolde Krig. I stedet for en nordisk neutral alliance stillede vi os fuldtonet bag USA og blev Nato-medlem fra dag 1 i 1949.

Det betød mere end blot, at vi fik en sikkerhedsgaranti i form af den amerikanske atomparaply. Det påvirkede også det danske efterkrigssamfund på mange leder og kanter. Vi tog amerikanske kulturfænomener som jazzmusik og burgerkæder til os. Den side vi stod på i Den Kolde Krig påvirkede stort set hele vores samfund.

Altinget logoForsvar og Beredskab
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar og beredskab kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forsvar og Beredskab

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024