Pårørende til soldat: Jeg har ikke brug for jeres medlidenhed
Det er som om, at ingen forstår min stolthed over min mands villighed til ultimativt at ofre sig selv for den frihed og de værdier, vi sætter højt, skriver Vinnie Højmark, der er formand for Familienetværket.
Vinnie Højmark
Formand, FamilienetværketMin mand har været udsendt mange gange. Det er ude i verden, at han gør en forskel – måske det i fremtiden er herhjemme eller i hvert fald tættere på Danmark, at han skal gøre en forskel.
Når min mand igennem de sidste 15 år har været udsendt, har jeg herhjemme haft mange besynderlige oplevelser med dem, vi kunne kalde 'de almindelige danskere'. Mennesker jeg møder på min vej, i foreningslivet, på arbejde og sågar i familie og vennekredsen.
Det er som om, at ingen forstår min stolthed over min mands villighed til ultimativt at ofre sig selv for den frihed og de værdier, vi sætter højt, men måske tager det for givet og som en selvfølgelighed.
Så længe der findes mænd som Putin og organisationer som Taliban, er der behov for soldater, der tør gå forrest
Vinnie Højmark
Formand, Familienetværket
I stedet er jeg blevet mødt med mange andre reaktioner som for eksempel spørgsmålet: "Hvad laver vores soldater der?" og hvad skal jeg som hustru svare til det? Spørg politikerne – jeg er ikke ekspert i international politik.
Men gennem mit frivillige arbejde for pårørende til udsendte soldater har jeg mødt en del politikere, og jeg ved, at beslutninger om at sende vores soldater i krig er noget, de tager meget alvorligt. Og jeg må derfor stole på, at de ved bedre end jeg og rådgives af nogle, der ved endnu mere.
Er jeg blåøjet naiv – nej! Krig er i bund og grund en fejl, men så længe der findes mænd som Putin og organisationer som Taliban, er der behov for politikere, der har modet, og soldater, der tør gå forrest! Har vi noget alternativ?
Den klassiske reaktion
Et andet spørgsmål kan være "Hvordan kunne du lade ham tage af sted." Der er virkelig langt fra min stolthed til at svare nogenlunde imødekommende på det spørgsmål. Jeg får lyst til at svare med et modspørgsmål – hvis en du holder meget af drømmer om at rejse verden rundt med rygsæk – ville du så forbyde dem det?
Jeg kender ikke de statistiske beregninger på, hvad der er farligst, men begge dele er der en reel risiko ved, og dem der bliver hjemme vil opleve bekymring undervejs. Men hvis man nægtede andre at tage på rygsækrejse, ville fordømmelsen fra omgivelserne være klar. Min mand er soldat – skal jeg nægte ham at udføre sit arbejde, og det der giver så meget mening for ham? I så fald ville jeg bede ham være en anden end den mand, som jeg er så stolt af.
Den klassiske reaktion fra de almindelige danskere er hovedet på skrå og ansigtet i medlidende folder og en bemærkning om, hvor forfærdeligt det må være for mig. Ja, jeg kan være bekymret alt efter, hvor min mand har været, men Forsvaret passer rigtigt godt på vores soldater, og de passer rigtigt godt på hinanden derude.
Ikke kun negativt
Det, jeg oplever som svært, er, at jeg mangler min mand i hverdagen – både nærheden, men såmænd også i det praktiske fællesskab. Men jeg har ikke brug for folkets medlidenhed.
Det er ikke kun en negativ oplevelse at sende sine nære ud i verden og kæmpe for frihed
Vinnie Højmark
Formand, Familienetværket
Hvis du, kære dansker, gerne vil anerkende de pårørende til vores udsendte soldater, så skal du vide, at vi er ligeså forskellige som alle andre.
Vores oplevelser og følelser i forbindelse med udsendelsen spænder vidt og kan for eksempel bestå at nyfunden selvstændiggørelse, ensomhed, hektisk hverdag, nye hobbyer, frygt og stolthed.
Mange vil opleve alt dette og mere til under en udsendelse. Så det kan være en meget blandet oplevelse at have sine nærmeste udsendt i krig, men det er ikke kun negativt. Og forstå at vi ikke selv har valgt, at soldaten skulle udsendes, men at vi lever med det på godt og ondt.
Du må gerne være nysgerrig på oplevelsen. Men vær åben og forstående for, at det ikke kun er en negativ oplevelse at sende sine nære ud i verden og kæmpe for frihed til alle.
Udviser vi tilstrækkelig respekt for vores soldater?
Selvom vi markerer vores udsendte hvert år 5. september ved flagdag, fylder patriotisme ikke meget i den danske offentlighed.
Så har vi den nødvendige respekt for vores soldater? Er offentligheden tilstrækkeligt engageret i Forsvaret? Og er der særlige udfordringer forbundet med at udvise respekt for vores veteraner?
Det søger Altinget Forsvar svar på i en ny temadebat, hvor en række aktører vil komme med deres perspektiv på emnet.
Du kan se det samlede debatpanel her.
Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].