Søren Pape Poulsen: Det er nu, Danmark skal melde sig fuldt ind i den frie verden
Det er altid bedst at sidde med om bordet, hvor der bestemmes. Især når det drejer sig om vores frihed. Og da forsvarsområdet er et mellemstatsligt samarbejde, vil vi altid kunne sige nej, hvis vi ikke kan stå inde for en militær operation, skriver formanden for Konservative.
Søren Pape Poulsen
Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, ViborgDer er brug for, at EU viser sig som et samlet, stærkt fællesskab.
Skal Danmark afskaffe forsvarsforbeholdet?
Danskerne skal 1. juni stemme om, hvorvidt Danmark skal afskaffe sit EU-forbehold på forsvarsområdet. I en ny debatserie spørger Altinget derfor alle partilederne: Bør danskerne stemme ja eller nej – og hvorfor?
Flere partier synes at have skiftet holdning til spørgsmålet efter Putins krig mod Ukraine. Så sent som 1. februar sagde udenrigsminister Jeppe Kofod til Altinget ”Der er ikke noget i forsvarsforbeholdet, som gør, at vi ikke kan føre den udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, som vi gerne vil.” Så hvad har ændret sig?
Hvis du vil blande dig i debatten, kan du sende dit indlæg til [email protected].
Vis mindre
Putins grusomme invasion af Ukraine viser os, at krig ikke længere er en myte, der foregår uden for Europas grænser. Den er tæt på. Derfor kræves der også mere af os, end der har gjort før.
Det er nu tiden, hvor Danmark fuldt og helt melder sig ind i den frie verden og afskaffer forsvarsforbeholdet.
EU giver muligheder, hvor Nato ikke er
Vi skal ikke længere stå uden for den lukkede dør, mens andre nationer tager ansvar. Som et relativt lille land tror jeg på, at Danmark har størst indflydelse ved at deltage i det vestlige og europæiske fællesskab.
Det handler om, at Danmark skal være med til at øge sikkerheden i Europa, som i øjeblikket er kraftigt truet fra øst. Desuden skal vi give os selv muligheden for at deltage i missioner, som kan stabilisere steder, der ellers ville producere migrantstrømme mod Europa.
Nato vil altid være Danmarks garant for sikkerhed, men samarbejdet i EU giver muligheder, hvor Nato ikke er. Se for eksempel på Balkan, hvor danske soldater i Nato-regi før var med til at stabilisere situationen.
Den fredsbevarende mission er nu blevet en EU-opgave, og derfor kan Danmark grundet forsvarsforbeholdet ikke hjælpe til. For mig virker det altså mærkeligt, at vi ikke har mulighed for at deltage, og det er blot endnu et eksempel på, hvorfor forsvarsforbeholdet skal væk.
Men det kunne også være missioner, der bekæmper pirater, som vores erhvervsliv har stor interesse i. Og må vi i dag også melde pas til de fælles EU-missioner. Det er ikke den retning, jeg ønsker for Danmark. Vi skal tage ansvar, hvor det giver mening, og derfor siger vi også helt klart, at forsvarsforbeholdet skal væk.
Danmark vil altid have et valg
Det er altid bedst at sidde med om bordet, hvor der bestemmes. Især når det drejer sig om vores frihed. Men betyder det ikke, at vi vil blive tvunget ud i krige og militære operationer? Nej, det gør det ikke.
Det handler om at sende et signal til verden om, at Danmark er klar til kæmpe for et sikkert og trygt Europa
Søren Pape Poulsen
Formand, Konservative
Deltagelse i EU-missioner afgøres altid af Folketinget og ikke i Bruxelles. Fra gang til gang kan Danmark vælge til eller fra efter, hvad der for Danmark giver mening.
Vi har altid et valg. Et valg om at hjælpe til, hvor det brænder, hvis vi har lysten og mulighederne for det. Vi bliver ikke tvunget ud i noget. Da forsvarsområdet er et mellemstatsligt samarbejde, vil vi altid kunne sige nej, hvis vi ikke kan stå inde for den militære operation.
Men hvad så med EU-hæren og det fælles flag, vi skal kæmpe under?
Det er udelukkende et skræmmebillede. Kritikkere har råbt om EU-hær i 30 år, men der er ingen intentioner om en sådan hær. For danske soldater vil altid kæmpe under Dannebrog, præcis som vi kender det fra Nato-missioner.
Det handler derimod om at sende et signal til verden om, at Danmark er klar til kæmpe for et sikkert og trygt Europa.
Et ja er en troskabserklæring til det europæiske fællesskab.
Altinget har modtaget tilskud fra Europa-Nævnet til debatindlæg, der fremmer oplysning og debat om folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet 1. juni. Alle indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning og skal overholde de presseetiske regler.