Tidligere LA-profil afslører: Det har før været på tale at få Vermund ind i partiet
"Stærke kræfter" i Liberal Alliance ønskede Pernille Vermund i partiet, allerede inden hun stiftede Nye Borgerlige, afslører det tidligere folketingsmedlem af Liberal Alliance Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Selv var han i situationen klar til at smide vetokortet.
Frida Flinch
JournalistPernille Vermund skiftede onsdag 17. januar Nye Borgerliges rygmærke ud med Liberal Alliances.
Men det er åbenbart ikke første gang, at hendes navn er blevet nævnt blandt partiets medlemmer.
Tidligere folketingsmedlem og minister for Liberal Alliance Simon Emil Ammitzbøll-Bille afslører i et debatindlæg i Altinget, at der var tale om at få Vermund med ombord, allerede inden Nye Borgerlige så dagens lys i 2015.
"Allerede før Pernille Vermund stiftede Nye Borgerlige, var der stærke kræfter i og omkring Liberal Alliance, der ønskede det på daværende tidspunkt tidligere konservative byrådsmedlem indlemmet i den liberale fold," skriver han.
Han var selv imod, at hun dengang skulle bydes velkommen i det liberale parti.
"Jeg gjorde opmærksom på, at jeg ville gøre brug af min uofficielle vetoret, hvis der blev presset yderligere på. Det blev der ikke. Og resten er historie, som man siger," uddyber han i debatindlægget.
Altinget har spurgt Simon Emil Ammitzbøll-Bille, om han vil kommentere sagen yderligere, men det har han ikke ønsket. Det har derfor ikke været muligt at få svar på, hvem der rakte ud til hvem, eller hvornår muligheden har været oppe og vende.
Stifter og tidligere formand af Liberal Alliance, Anders Samuelsen, har heller ikke ønsket at kommentere eller bekræfte udtalelserne fra Simon Emil Ammitzbøll-Bille.
Usikker fremtid for Nye Borgerlige
Debatindlægget kommer i kølvandet på, at Pernille Vermund onsdag 17. januar blev lukket ind i Liberal Alliances fold som nyt medlem, efter hun forlod sit gamle parti Nye Borgerlige, som hun i samme ombæring anbefalede at lukke og slukke.
Stifteren af Nye Borgerlige, Pernille Vermund, ønsker at samle kræfterne i blå blok i færre partier, og hovedbestyrelsen erklærede sig enig i den tidligere partiformands exitreplik.
Nye Borgerliges fremtid er stadig usikker, men Pernille Vermund sidder nu klar i Liberal Alliance i sin nye rolle som partiet ældreordfører.
Jeg gjorde opmærksom på, at jeg ville gøre brug af min uofficielle vetoret, hvis der blev presset yderligere på. Det blev der ikke
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Tidl. folketingsmedlem for Liberal Alliance
"Uklogt" træk af Vanopslagh
Simon Emil Ammitzbøll-Bille har ikke ændret holdning siden dengang, han viftede med vetokortet.
Ifølge ham er det "bekymrende" og "et uklogt træk" at få Pernille Vermund om bord på det liberale skib.
"I bedste fald kommer det ikke til at betyde noget for LA eller det borgerlige Danmark. I værste fald betyder det, at vi nu får to partier: Nye Borgerlige og et Lars Boje Mathiesen parti, fordi Pernille Vermund ikke fylder tomrummet, og at hun kommer til at påvirke Liberal Alliance i en mindre liberal og en mere nationalkonservativ retning," siger han.
Han mener, at partiformanden for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, har "evnerne og talentet til at blive en stor mand i dansk politik", men at han i den her situation har "fejlet".
"Skal han nogensinde blive en rigtig stor mand i dansk politik, så tror jeg, at han bliver afhængig af både Moderaterne og de Radikale Venstre. Jeg tænker ikke at Liberal Alliance har nærmet sig de to partier ved at optage en nationalkonservativ folkekæmper som Pernille Vermund," uddyber han.